190 000 българи нито работят, нито учат

Те били големият резерв на икономиката
163
190 000 българи нито работят, нито учат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поне 190 000 са икономически неактивните българи, които не работят и не учат, каза за Българското национално радио (БНР) консултантът по активна политика на пазара на труда в КНСБ Диана Найденова. Те са големият резерв на икономиката, но трябва да бъдат мотивирани.

"Тези хора са жертва на нашата система и несвършена работа от редица институции и за да може да ги върнем, трябва работа на цялото общество, не само социални партньори, но и институции, и гражданските организации", каза тя.

Центрове за кариерно ориентиране на неактивните, използване на еднодневните трудови договори в сфери като строителството и услугите в дома, са част от препоръките  на Найденова.

През тази година близо 1000 безработни са включени в проекта на КНСБ "С нови зелени екологични знания и умения към нова заетост", насочен основно към млади хора без квалификация от райони с висока безработица. Те са обучени по професии като еколог, болногледач, оператор на компютър.

"За да получат някаква квалификация и да се убедят, че те имат място на трудовия пазар. За наша голяма радост от тези 1000 лица, които бяха включени в проекта, 250 вече са реализирани на пазара на труда, за жалост и в чужбина най-вече, като болногледачи и санитари", каза Диана Найденова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: трудКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
190 хил. без образование или с начално такова, без професия и квалификация. Такива не могат да си напишат заявлението в социалните или бюрата по труда. Но пък са царе при източването на държавата, която им осигурява помощи, добавки и разни привилегии. Как ще работят, като получават по-вече за да стоят и да гласуват по правилния начин. Горко ни с такива работници, служители
107
1
 
13
 
! Отговори
НЯМА ДА ИМ РАБОТЯ преди 1 година
В нашето село,извинявам се малко градче от селски тип царува местния герберски велможа.Викат ми ,,бизнесмен,,с размах. Какъв му е размаха вие решете,като общинския съвет му дава поръчки от всякакъв род ,а той само граби с пълни шепи.Иначе ,,бизнесмена,,е обикновенна статистическа, ниско чела мутра,леко агресивна,но много вярна на един вице премиер. Превърнал е своите работници в крепостни *** и ги мачка психически със заплати от по 1000 брутни. Ако всички са като него,не 190к,ами 500к ще с
106
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина е най мързеливото същество.
105
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, я работим, ама имаме един колега дето все бърза. Седим си оня ден 5 човека и го гледаме колегата как сменя крушката. Викаме му "Брат, вземи почини, мача почва след 3 часа, остави малко работа и за утре, че инак утре ще трябва да се преструваме, че работим."
104
4
 
10
 
! Отговори
Светльо преди 1 година
До Анонимен...Може да се успее у нас, ама се иска акъл, който българите масово нямат.Пич ако познаваш само берачи, чистачи и аутсайдери то това е ТВОЯТ кръг от приятели и познати защото И ТИ СИ от техния сорт. Нямаш си на представа тогава колко много БЪЛГАРИ АДВОКАТИ, БАНКОВИ МЕНИДЖЪРИ, ЛЕКАРИ, И ХОРА С УСПЕШЕН БИЗНЕС ИМА В АНГЛИЯ ,ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ.. Ама как да знаеш.Ти дори не си близо до техния социален статут а много много надолу. Някъде там при всичките тия берачи и чистачи за които пишеш
103
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За повече не става, защото е функционално неграмотен. Може да се успее у нас, ама се иска акъл, който българите масово нямат" - акъл имат, мерак нямат, а мерака идва с либидото. На мен от класа ми станаха програмисти на високи заплати предимно най-тормозените и сдухани. Тия дето без стотинка в джоба преди да навършат 25 спаха с по над 30 от най-вървежните наборки не си мърдат пръста и нищо не може да ги впечатли камо ли заплата/пари и живеят за да си почиват.
102
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако още веднъж увелиюат осигурителната тежест ще станат 500 000! Ама е по-удобно да ги наричат мързеливи, вместо безработни
101
3
 
16
 
! Отговори
SS преди 1 година
Истината е ,че системата така е направена ,че още щом се събудиш и имаш 20 процента ДДС на всичко ! Отделно други данъци,такси,глоби и така нататък ! И всичко това отива за партийни субсидии,за заплати на държавни чиновници,ченгета,военни, пенсии ....!? Изводът е :Колкото по малко работите,колкото по малко данъци плащате на държавата ,а тези пари ги спестявате бурканбанк толкова по добре за вас !
100
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво искаш да прави отроче на берачи на малини в Англия, които печелят двамата годишно, колкото тука сериозен ИТ спец за месец... Пращат на аутсайдерчето парички, то си купи някоя немска барака на 15 години и се мисли за милионер. Така са десетки хиляди аутсайдери. А най-обичам да чуя как у нас не можело да се успее. Отиде в Англия и таван чистач. За повече не става, защото е функционално неграмотен. Може да се успее у нас, ама се иска акъл, който българите масово нямат.
99
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре да лежа на дивана вместо да работя за стотинки аз здравето си не сьм го намерил на пьтя. Не работи за даром един ден работа струва един ден от живота ти. За мерси да работят ахмаците.
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"И аз съм на борсата. Сега ставам. Добру Мъри" - пускай музичката колега, аз си лягам, че станах да играя игри и да се бъзикам из сайта в 5 сутринта! :D чакам един съсед да се събуди в 5 след обяд за да пукаме масури и да гледаме мачовете! Тиндъра е на пауза, че с последната заплата преди борсата си взех нов лаптоп ЖЪЛТИЯ ЛЕГИОН и игрите вървят на 200 FPS!!!
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Чешат си топките,като не работят.Имам един съсед ...все чака пари от чужбина. По цял ден не пипва нищо. Щастливец..... Една пък друга съседка все няма пари , но ходи на поход в плнината....." - който е стигнал 30 без деца и без суетен партньор много добре знае, че пари не му трябват. На половината ми такива познати в София вече им измират бабите(мир на праха им) и на 30 са наследници на по 2-3 апартамента и въобще не им минава през ума да работят по-милионери от милионерите са.
96
2
 
20
 
! Отговори
SS преди 1 година
И за какво да работят младите ? Да плащат данъци за да може дебелогъзи генерали и други клатикурници да вземат по 3400 лева пенсии ! А те да работят за 1000 лева !
95
3
 
4
 
! Отговори
Работата е за балаци преди 1 година
Който е хитър се занимава с търговийка!!
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз съм на борсата. Сега ставам. Добру Мъри
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 97 - Жив и здра, жаце! И благодаря! Да ти върви със здраве далаверкята и бичи игноря на ***, като 101!!!
92
1
 
5
 
! Отговори
от село преди 1 година
До Асан - За съжаление не са само индийци ,а и българи познавам много такива ,искат на лека служба ,но не стават - тук важи приказката ,,хем шуто ,хем тича да боде ,,
91
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Докато не изпука цялото поколение с този начин на мислене" - поколението, което работеше по цяла година измира. Тия като мен родени 90те, които не виждат разлика между 400лв и 4000лв се разраства, а с това и ще работим все по-малко и ще живеем все по-лежерно докато не излезнем от западната орбита. Когато в София започнат да ми плащат колкото в Берлин за същата работа в същата фирма мога и да започна да работя целогодишно. До тогава обаче си имам 4 гаджета набор 87-94 и си почивам.
90
0
 
2
 
! Отговори
А сега де... 2022 преди 1 година
Чешат си топките,като не работят.Имам един съсед ...все чака пари от чужбина. По цял ден не пипва нищо. Щастливец..... Една пък друга съседка все няма пари , но ходи на поход в плнината.....
89
1
 
3
 
! Отговори
А колко преди 1 година
са ромеите,които нито учат, нито рабпотят?!? За една етническа партийка питам???