190 000 българи нито работят, нито учат

Те били големият резерв на икономиката
163
190 000 българи нито работят, нито учат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поне 190 000 са икономически неактивните българи, които не работят и не учат, каза за Българското национално радио (БНР) консултантът по активна политика на пазара на труда в КНСБ Диана Найденова. Те са големият резерв на икономиката, но трябва да бъдат мотивирани.

"Тези хора са жертва на нашата система и несвършена работа от редица институции и за да може да ги върнем, трябва работа на цялото общество, не само социални партньори, но и институции, и гражданските организации", каза тя.

Центрове за кариерно ориентиране на неактивните, използване на еднодневните трудови договори в сфери като строителството и услугите в дома, са част от препоръките  на Найденова.

През тази година близо 1000 безработни са включени в проекта на КНСБ "С нови зелени екологични знания и умения към нова заетост", насочен основно към млади хора без квалификация от райони с висока безработица. Те са обучени по професии като еколог, болногледач, оператор на компютър.

"За да получат някаква квалификация и да се убедят, че те имат място на трудовия пазар. За наша голяма радост от тези 1000 лица, които бяха включени в проекта, 250 вече са реализирани на пазара на труда, за жалост и в чужбина най-вече, като болногледачи и санитари", каза Диана Найденова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: трудКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако минималната е 1000 евро ще е друга ситуацията.
47
1
 
1
 
! Отговори
До Арнолд преди 1 година
Те американците не са чували за България,ако знаеха как се живее добре в България и то с тези ниски цени и с тези 24 месечни майчинство ,а при тях е 14 дни ..то действително щяха да се наредят на опашка ),а германицте и при 10 000 евро,няма да стъпят в България..сещаш се защо ,нали?
46
3
 
3
 
! Отговори
Пепо преди 1 година
Българската икономика е толкова зле че за нея население от 4 милиона е много. Бойко Борисов направи 50 км пътища но открадна пари за 10 000 км пътища. Така че всичко е ясно. Идва края на лъжите и преструвките защото стола на Путин взе да се клати.
45
0
 
9
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
аз съм също един от тези неработещи! нямам кредити и плащания които да казват икономика! плащам си данаците и си живея без да преча! ПИТАМ АЗ обаче - какво да кажат онези хора които са работили ЗА икономиката 35-40години и сега са всеки месец на ръба със пенсията си от 400левчета! и децата ги издържат и дърва няма и.... да ви пекая на журналистите и вашите небивали слухове - после съответно статии и проблеми! КИТ - страхотен български филм!!! страхотен за лицето българ! срам!
44
2
 
3
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Взимат пример от украинските ***.
43
1
 
3
 
! Отговори
Един чичко с мустаци преди 1 година
А дали са Българи ?
42
2
 
2
 
! Отговори
Митко Р. преди 1 година
Жена ми нито учи, нито работи. И двамата сме щастливи.
41
0
 
7
 
! Отговори
Един мармот преди 1 година
240 от тях са в Народното събрание.
40
1
 
5
 
! Отговори
Джагал преди 1 година
За кво ми е да учим и да работим бате?!
39
1
 
20
 
! Отговори
Арнолд преди 1 година
Толкова са добри работните места в България че има километрични опашки на границата от американци и германци които ще се избият за да работят за българските "огромни" заплати.
38
4
 
18
 
! Отговори
Не уча, не работя преди 1 година
А "икономиката" изобщо да не си и помисля да разчита на мен. Аз като имах нужда от нея, "икономиката" се подбъзикваше с мен. Е, поработих 7 години за една чужда икономика, та си имам швейцарска пенсия. Не съм станал милионер, но 1200 евро за сиромах като мен си стигат. И кокошки си имам, и прасенце, и лозенце, къщата изпъната, какво толкова му трябва на човек.
37
8
 
3
 
! Отговори
До Пена преди 1 година
Има работни места с добри условия. Но има и мързеливци, и такива с прекалено големи очаквания.
36
9
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Не забравяйте че България е превзета държава - от Русия. КНСБ и Подкрепа определено са купени от руснаците да ръсят руска пропаганда. Същото се отнася и за разните работодателски организации. Тези хора не се интересуват от интересите на българите. И затова българите не спират да емигрират на запад.
35
4
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
190 000(ако са толкова,тое е супер) ...нито пък искат да работят ...давайте повече социални помощи,вдигайте заплатите ,пенсиите,детските ..повече популизъм от партиите .Не е голям секрет ,че по селата и градчетата 1 -2пенсионера хранят още 1-2 мързеливи,детските хранят още 2-3 мързеливци,1 работи ,другият се занимава с покъщината..Народа не иска да работи,а това че малко плащат е оправдение за мързеливците.Аз преди години за 100 долара съм работил,при средна заплата 300 ,но трябва да храня с-во
34
3
 
11
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Тази госпожа от КНСБ и тя нито учи, нито работи. Само мрънка. Качеството на работните места в България е ужасно. И затова няма желаещи. Качеството на образованието също е ужасно и все повече българчета отиват в чужбина да получат истинско образование.
33
0
 
9
 
! Отговори
Феноменът преди 1 година
Работещ-беден от една страна разколебава хората да работят въобще, а от другата страна е интереса на чиновниците да отчитат най-ниската безработица в ЕС и на държавата да плаща помощи възможно най-малко и най-кратко. Така трябва инициативи на КНСБ очевидно са европроекти за усвояване на едни пари - думичката Зелени подсказва това.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 30 : що мислиш че ми пука за мнението ти?
31
1
 
5
 
! Отговори
От махалата преди 1 година
За ко да работия, като зимам помощи беее.
30
2
 
3
 
! Отговори
.... преди 1 година
Демек,бок*лучавия материал
29
2
 
11
 
! Отговори
Монката преди 1 година
Тези ся на кирчо и кокорчо резерва.и двамата нито се учат нито работят!