190 000 българи нито работят, нито учат

Те били големият резерв на икономиката
163
190 000 българи нито работят, нито учат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поне 190 000 са икономически неактивните българи, които не работят и не учат, каза за Българското национално радио (БНР) консултантът по активна политика на пазара на труда в КНСБ Диана Найденова. Те са големият резерв на икономиката, но трябва да бъдат мотивирани.

"Тези хора са жертва на нашата система и несвършена работа от редица институции и за да може да ги върнем, трябва работа на цялото общество, не само социални партньори, но и институции, и гражданските организации", каза тя.

Центрове за кариерно ориентиране на неактивните, използване на еднодневните трудови договори в сфери като строителството и услугите в дома, са част от препоръките  на Найденова.

През тази година близо 1000 безработни са включени в проекта на КНСБ "С нови зелени екологични знания и умения към нова заетост", насочен основно към млади хора без квалификация от райони с висока безработица. Те са обучени по професии като еколог, болногледач, оператор на компютър.

"За да получат някаква квалификация и да се убедят, че те имат място на трудовия пазар. За наша голяма радост от тези 1000 лица, които бяха включени в проекта, 250 вече са реализирани на пазара на труда, за жалост и в чужбина най-вече, като болногледачи и санитари", каза Диана Найденова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: трудКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
9
 
2
 
! Отговори
Путлер преди 1 година
Да ги мобилизират
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на трия смешни заплати, е съвсем нормално
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне тиквата им уреди да фъргат листя,че много искат да гласуват, но нямат желание.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5. Много повече са и българи и всякакви. Поне половината от населението на България не работи. Поне това на което тук му казват "работа". И "бизнесмените" и "политиците" не могат да си намерят място от злоба.
4
6
 
7
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 1 година
Това е моят *** електорат дето си го хрантутя да ме помпи на изборите хехе ГЕРБ ПОБЕДА!
3
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кой е луд да работи за 2 лева на час ? Фантазиите ви как пред порталите на предприятията ще се избиват за една коричка хляб не се осъществиха и сега вече не ви е добре а ? Хората са намерили начин да оживяват и без да бъдат експлоатирани. И това най-мното ви яде а ?
2
0
 
19
 
! Отговори
Да преди 1 година
Да не са братята случайно?
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми кво да праят ся ?