Видин, Враца, Габрово... Кои са най-големите донори на работна ръка за чужбина?

Водещите държави за миграция са Германия, Испания, Италия
4 яну 2023 17:45, Нели Христова
62
Видин, Враца, Габрово... Кои са най-големите донори на работна ръка за чужбина?
Снимка: БГНЕС

Единадесет области у нас са най-големите "донори" на работна сила за чужди държави, основно от Европейския съюз. Над 5 на сто от населението на Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище и Хасково е заминало зад граница през последните 10 години.

Предпочитаните държави за полагане на труд през последните пет години са основно държави от ЕС. Водещи са Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Гърция, Белгия, Австрия, Франция и Чехия.

Това показват данните от проучване, осъществено за Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" в рамките на трансграничния проект "Сътрудничество за достойни условия на труд", финансиран от Фонда за двустранни отношения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021.

Основната причина българските граждани да търсят работа в чужбина, според проучването, е заплащането.

Близо 96 на сто от трудовите емигранти очакват по-високи заплати от тези в страната ни и се надяват да натрупат спестявания, които ще им помогнат в бъдеще. Данните показват, че тази мотивация не зависи от образование, материално положение и населено място.

В чужбина работят хора на всякаква възраст – от 18 до 55. Преобладават обаче активните българи над 30 години, сочат данните на Инспекцията по труда. От гледна точка на пола мъжете преобладават в съотношение 53% към 47%, но делът на жените постепенно нараства с повишаване на възрастта, като при възрастовата група 46 - 55 години те вече доминират.

Според изследването през последните години делът на хората, които заминават зад граница, бележи тенденция на спад. Като част от причините за това се посочват наложените ограничения покрай коронавируса и рецесията в Европа в резултат на пандемията и на войната в Украйна, съобщи БНТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Чочи преди 1 година
Съсипаха го тоя Видин! Не остана за крадене. Останаха само местните мародери.
48
2
 
1
 
! Отговори
до 52 преди 1 година
Агитирай ги за Русия.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, което прави впечатление е, че Великобритания вече не е от предпочитаните, а преди се ходеше основно там, но Брексит си каза думата.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41, пожелавам ти и на теб толкова жълти стотинки! Дано поне тога ви се затъкнат чуждите пари и да намерите покой! Кой колко е кадърен не ти е дадено да определяш. Стой си в дупката, където ти е мястото. Заслужено при това!
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 46 По-добре ли е да слугуваш в Коми и в Либия?А русофилска плюнко?..Русосифилистите и Янко Шумкарчетата са основно в България. В Коми и Либия отдавна никой не ходи да работи, свери си неадекватния програмен българо-балкански код:))))))))))))))))))))))))))))))))
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре ли е да слугуваш в Коми и в Либия?А русофилска плюнко?.Трябва да се отчете че в България все по рядко се срещат русофилчета което е огромен напредък в житейски аспект. Все още тук так има Нео Шумкарчета но и те се топят като захарен памук! А слугите в Коми и Либия бяха абсолютно всички от родове на активни борци, не всеки по шумкарско време можеше да работи там! Факт е че робите са масово в България и е съвсем нормално хората да се спазват от БКП_Титаника създаден от менте-родолюбци!
43
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 46 По-добре ли е да слугуваш в Коми и в Либия?А русофилска плюнко?
42
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм от Северна България. Все още е трудно при нас ,но когато има инвестиции, нещата се променят. Доста младежи учудващо се завърнаха от чужбина, не само с пари, но и с деца и семейства. Това е голяма Надежда за Бъдещето!
41
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
прогониха младите, да слогуват на демократичния запад, без война стопиха населението на България.Това е дело на българските родолюбци прилагащи родолюбието си от маса на маса! Лицето на държавата обаче не може да се скрие камо ли някой балкански уж надарен програмист от българския ИТ сектор да ти разправя колко му е заплатата и как той оправя западната икономика директно от България! Колкото и да се напъват те си остават *** и служебно неадекватени побългарени илюзионисти!:))))))))))))
40
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, Бойко ни оправи, като дойде на власт каза, че материала не става, 15 години по-късно, 50% от новородените са от етнос дето има генетични заболявания в следствие на дълги години на кръвосмешения и традиции да се бяга от образованието. Та Бойко "издигна" материала на едно по-високо ниво, а и намалихме с милион. Но важното е, е за кебапче и бира, ще го държат на власт до гроб.
39
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Америка им трябва,празна територията на България ,осъзнайте го.Материалът не ги интересува На Америка абсолютно нищо не и трябва, презадоволена е до ента степен! Само българския прехвален програмист си вярва че е с неограничени възможности и балкански вундеркинд но реално погледнато е само една подута балканска гайда с много фалшив тон!:))))))))))))
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ти слугуваш за жълти стотинки. И така е честно!.То се вижда чал от Космоса кой е слугата и се знае от всеки че най евтините слуги са в България и никъде другаде!:))))))))))))))А българските програмисти са се прочули с гръмки приказки за тяхната неограничена кадърност което отново се доказа че не е нищо друго освен газове и само газове!:))))))))))))))))
37
4
 
4
 
! Отговори
А бе преди 1 година
Сливен,Кърджали,Хасково,Смолян...Все области,за които икономически,държавни и особено партийни сили бяха впрегнати да бъдат нежно обгрижвани! Области от Южна България с инвестиции, примерно къщите за гости на фамилия Карадайъ... Но,всуе - Мат'риала е калпав! А работещото и мълчаливо население на Северна България реши да не чака и замина по чужбина ДА РАБОТИ,а не заради западните социални помощи. Затова мнозинството напуснати области са от изчезналото Царство България, а не от Източна Румелия.
36
8
 
12
 
! Отговори
Бай Минчо преди 1 година
прогониха младите, да слогуват на демократичния запад, без война стопиха населението на България!!!
35
7
 
13
 
! Отговори
Иван Костов - БКП преди 1 година
Путин е виновен! И Тодор Живков!
34
11
 
16
 
! Отговори
Анонимем преди 1 година
На Америка им трябва,празна територията на България ,осъзнайте го.Материалът не ги интересува .
33
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както написах одеве за шистов газ във врачанско,ето го потвърждението,че американски и европейски консорциуми,туко що съобщено от шефа на Булгаргаз,ще разширяват находището в Чирен.Честито Враца ,Въешец,Монтана ,замърсена почва и вода.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 34, вика му се ПОЛИТИКА! Но не онази, от която разбирате всички ;) Иначе тези лалалджии вземат годишната ти заплата за един месец работа :) А ти слугуваш за жълти стотинки. И така е честно!
31
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом в България има такова огромно множество на качествени програмисти защо държавата не е в състояние да проектира дори и една качествена административна програма която да работи като хората! Едно е българското и то е една голяма лаладжийска индустрия!:)))))))))))))
30
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 Анонимен Как кои?! Западналият прованс с функционално неграмотни бачкатори берачи на малини, които на запад изкарват годишно, колкото ИТ спец тука за 3 седмици. . . . Като чета прозата ти ми се повръща, но не мога толкова много да ям, колкото ми се повръща от диалекта ти!