В България има риск от задълбочаване на инфлацията и рецесия

Политическата нестабилност и спиралата от избори усложняват
9 яну 2023 21:26, Анисия Иванова
45
В България има риск от задълбочаване на инфлацията и рецесия
Снимка: БГНЕС

България остава сред страните с най-висока инфлация в сравнение със средната за Европейския съюз. 2022 година вероятно ще приключи с инфлация малко под 20%, двуцифрени стойности се очакват и за настоящата година. Само хранителните стоки са поскъпнали с повече от 50%, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

При това положение може да се обясни притеснението на хората за това, което предстои, казва финансистът Десислава Николова пред БНР.

Освен че високата инфлация няма да остане в предходната година, най-вероятно е страната ни да изпадне и в рецесия, смята Николова и отбелязва, че въпросът не дали, а колко дълбоко и продължително ще ни засегне този процес.

И още един риск за задълбочаването на инфлационните процеси пред България - политическата нестабилност и спиралата от избори, в която се оказа страната ни.

Данни на националната статистика показват, че през изтеклата година доходите ни са изостанали със 7-8 процента от ръста на инфлацията. А пълна компенсация на поскъпването на живота не е постигнато нито в частния, нито в бюджетния сектор. Нещо повече, в не малко сфери доходите не са актуализирани въобще.

А данните на БНБ показват друго. Задълженията на домакинствата под формата на кредити в края на ноември стигат 33 млрд. лева след огромния ръст на заемите за покупка на имоти през миналата година. Ръстът е с повече от 16% за една година. Въпросът сега е колко от длъжниците ще успяват да покриват кредитите си в условията на рекордна инфлация и прогнозиран ръст на лихвите до 2%.

И още, незначителният ръст на лихвите по депозитите, който се очаква до края на годината, няма да спаси парите ни от инфлацията, но дава определена сигурност на вложителите, още казва Десислава Николова. В потвърждение на очаквания ръст на лихвите върху спестяванията е и политиката на банките да връщат познати форми на депозити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
ьаьаьаьа преди 1 година
До АнонименСлед ,като Украйна загуби. Русия и Китай ще са най-мошната имерия в света. ЕС ще се разпадне и държавите в Европа сами ще се предлагат като роби на Руснаците и Китайците, Турция ще бъде малко изтласкана, но те са тарикати и ще се наместят. След Европа идва Африка и после Южна Америка.. Амрика ще е много зле, но тях последни ще ги цакат. Все пак трябва стимул да има и за това.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много изопачават данните, в Испания се "хвалят" с инфлация от само 9.6%, работата е че аз такава стока не съм видял в магазина : киселото мляко от 0,95 е 1,40; сухар от 1,95 вече е 2,5 ; пр. мляко от 0,64 - 0,95...всичко е +30-40 процента.
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 123 - точно обратното е! Някои от притежаващите (управляващите) България са се впрегнали яко да се провали съставянето на правителство! Трябва им срив на икономическата система у нас, по модела 1995-1997 г! ДБ се оказва пречката, защото може да осъществи пробив за съставяне на правителство с участие на ГЕРБ и затова трябва да бъде унищожена тази партия в този момент!
35
2
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 година
Има защото никой от досега управляващите не мисли за България, а мислят как да ни вкарат в батака с двата крака.
34
0
 
6
 
! Отговори
Най после преди 1 година
Една добра новина! Сега остава само да направиме икономиката пазарна. Да, ама на някои не им е изгодно! Когато може да се краде и *** е добре, когато кранчето пресъхне - държавата спасява "бизнеса". Това не е пазар. Моето си е мое, чуждото е общо!
33
6
 
8
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Глад и скапотия иде бря ! Авроатлантиците дотам ни докараа !
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спекула, калпави политици, липса на правосъдие, всичко това срива държавата.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, минавате на гарантиран минимален доход! Моделът на чинезите!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Събирайте ги тея пари ида се приключва с инфлацията. Минаваме на стокоразмяна.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Гърция намалиха цените с до 70%, много българи идват дс пазаруват стоки от първа необходимост в северна Гърция.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има и инфлация и огромна спекула. Държавата я няма, тя липсва, и то дълго време.
27
4
 
10
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Интересно при виденов нямаше толкова голяма инфлация а се скьсаха от протести, сега никой не протестираДьлги години невярвах, че сдс е финансирало протестите срещу виденов но разбрирам, че е било така кьм днешно време
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля вьзраждане да не са подчинени на _сащ ама не са ясни и те
25
6
 
14
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
Няма значение за кой гласуват българите-държавата ни е нео колония на САЩ и всички геополитически и финансови решение се взимат в Вашингтон! Киро и Бойко могат само да си избират цвета на обувките! Всички партии в БГ са подчинени на САЩ..
24
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как бе, Банкянския похотлив крадливец не ви ли направи бензина по левче?
23
5
 
16
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
Сори, късно е вече! Българите влезнаха в капана на западния империализъм в ролята на донори на материални и интелектуални блага и играта свърши! Никой не се е откъснал от оплетените мрежи на НПО, масонски ложи, чужди капитали под формата на дълг без война и ... външна помощ. Българина е обречен.
22
7
 
10
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Бьлгарите гласуват за герб пп дб значи им харесва да живеят така
21
6
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Народе, вдигни глава, не позволявай група хора да се гаврят с теб
20
6
 
15
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Да ядеш и пиеш на кредит? И после като не можеш го платиш, виж коментара на 19.. не всичко което блести е злато!
19
8
 
26
 
! Отговори
До-20 преди 1 година
Хора с пари по кръчмите винаги е имало това не значи, че всички имат пари - бизнесмени и реститути не ги брояМасово хора броят стотинки в магазина докато пазаруват