В кадър: Протест на хора с увреждания пред МС

Искат НМЕ да влезе в дневния ред на кабинета
10 яну 2023 11:17, Александър Попов
15

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хора с увреждания протестираха пред Министерския съвет. Те искат по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК, а придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното.

Хората настояват Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ) да влезе в дневния ред на правителственото заседание тази седмица.

Един от инициаторите на акцията - Павлина Григорова, коментира пред БТА, че няма "политическо обяздване" на протеста. Тя обясни, че целта е да се покаже, че повече така не може да се продължава със сегашното положение с издаването на ТЕЛК.

От лятото е взето решение, че ще се върне старата експертиза преди 2018 г. В нея се взимат под внимание комплексно всички заболявания. В приложение 2 е направена и математическа формула, която няма да позволява орязването на проценти, коментира Григорова. Самата тя е в инвалидна количка и има няколко заболявания, основното от които е кардиомиопатия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Чудя се на родителит преди 1 година
на такива като тези, за които пише по-долу. Отглеждат и хрантутят търтeu, успяват да им издействат някакъв доход под формата на такива пенсии и така качват на гърба работещите и осигуряващи се хора своите мързеливите си застаряващи "деца". Не се замислят как ще се справя лентяят след като мaйкa му си отиде от този свят. Имаме пред очите си пример в най-източната част на р-н "Изгрев"-Сф. Добре хранен, елегантен квартален плейбой за няколко години стана клошар, пропи се, апартаментът му е бърлога.
10
0
 
1
 
! Отговори
ЖОКЕРА преди 1 година
ХОРАТА с увреждания СА ЗАБРАВЕНИ от ДЪРЖАВАТА ИНСТИТУЦИЙТЕ СРАМ
9
0
 
0
 
! Отговори
До#8 преди 1 година
Аааа ти да не си збъркал болницата ...щом са ти казали че е здрав ... смятай колко са некомпетентнни
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дори не ме познава вече
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
баща ми е с ТЕЛК деменция 100% с чужда помощ,неориентиран,не знае къде е кухнята да пие вода,не знае тоалетната,само стои прав и се поклаща,неадекватен,4 месеца вадих документи,скенери плащах психиатърката от градска б-ца Варна се произнесе,нищо му няма чист подстриган с нови дрехи...представете си..а той с "деградация на личността съдова деменция".
6
0
 
1
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Mаята там ли е ве,не я виждам на снимката или тези с уврежданията вече не я интересуват.
5
0
 
8
 
! Отговори
До Примерот Реалност преди 1 година
За съжаление има много такива примери, но всички ние, които ги виждаме следва да подаваме сигнали срещу тях и да се борим именно срещу тях. Нелепо е заради такива безбожници да бъдат наказвани хора, които наистина са в нужда. Зрелостта на едно общество си личи по отношението му към хората в неравностойно положение. Така че не бързайте да сочите с пръст всеки, които има ТЕЛК, защото не знаете дали утре и на вас няма да ви се наложи
4
0
 
10
 
! Отговори
Примери отРеалността преди 1 година
Познавам две семейства, чиито единствени синове нямат нито ден трудов стаж, а са вече на възраст. За единият със сигурност знам, че навърши 50 г. преди близо две години. Другият мисля, че е малко по-млад. Майките и на двамата безделници чудеса направиха, но им издействаха пенсии по инвалидност, а всички знаем, че и двамата са здрави. Известен ми е размерът на пенсията само на единия от тях. Само с 30 лв е по-ниска от пенсията на мама, която е с 38 г. трудов стаж на специалист-висшист.
3
2
 
7
 
! Отговори
Тези-да,ноФалшивите? преди 1 година
Наистина имат основание да протестират онези хора, които действително имат право на инвалидни пенсии и признаване на степен на инвалидност. Процедурата е тромава, съобразените със сегашния закон решения са често пъти несправедливи. Не знам обаче какви мерки да се вземат за справяне с фалшивите инвалиди, които източват парите, отделени за социални плащания. Това е напаст. Валери Симеонов се опита да предприеме нещо и видяхме какво му се случи.
2
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мая Манолова ли ги е организирала да протестират?
1
11
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 година
От Тих труд ли са тези :)))