Аномалия: Цените на храните на борсите падат, в магазините поскъпват

Васил Симов: Има предпоставки за намаляване на цените на стоките
Обновена: 11 яну 2023 09:22 | 11 яну 2023 09:00, Елка Василева
176

Наблюдаваме аномалия - цените на храните на едро по борсите падат, а цените на стоките в магазините държат по-високо ниво. Това каза главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов в "България сутрин".

Още по темата
По думите му предпоставки за намаляване на цените има, тъй като основни борсови стоки рязко поевтиняват, защото предлагането на пшеница, царевица и слънчоглед в световен мащаб е огромно.

Според Симов производителите на брашно и хляб трудно могат да обърнат нагласата си и да намалят цените, а моментът тук е психологически. Цените на енергоносителите също не са успели да свалят тези на готовата продукция. Още един фактор влияе на цените - потребителското търсене. Купуваме повече, съответно търговците държат по-високи цени, изтъкна гостът на Bulgaria ON AIR.

Симов отбеляза, че в цените на дребно има преработващи и други елементи - опаковки, транспорт.

"Засиленото търсене на захар през есента допълнително кара търговците да вдигат цената. В България през 2022 г. има скок в цената на захарта с около и над 50% по магазините. Причините за това са цената на долара и голямото търсене на продукта. При олиото основният фактор е цената на слънчогледа, който най-стряскащо поскъпна през 2022 г. Няма основания да се задържат тези високи цени, защото производството на слънчоглед е огромно", каза още директорът на ССБ.

Голяма част от клиентите изпитват страх от цените и купуват продукти и стоки, които не са им необходими. Това допълнително вдига цените, стана ясно още от думите на госта.

"Цената на суровия петрол влияе върху следващите производства. Финишираме 2022 г. около 85-86 долара за барел, минимално поевтиняване на годишна база, но с рекордни стойности през лятото. А това няма как да не се отрази на цените на стоките по магазините", подчерта Симов.

На годишна база горивата са поскъпнали между 15 и 30%.

Вижте видеото с целия разговор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
0
 
! Отговори
Плешивия вожд преди 1 година
мръсни търгаши не се наситиха те ги дуят цените разбра се вече -е га никой не купува та да изпофалират
141
0
 
1
 
! Отговори
До 155 преди 1 година
Още един мало-умен младеж, от онлайн обучението, който си мисли, че парите растат по дърветата. "със сугрност има 100 000+ души, които взимат по 15 000 на месец" , абе льольо в Германия само управителят на фирмата ни с 60 човека персонал взимаше толкова!
140
1
 
1
 
! Отговори
gogo преди 1 година
До 150Редно е да си коригираш информацията, 4000 лева са отдавна малко... по -скоро следва да си обновниш инфото и със сугрност има 100 000+ души, които взимат по 15 000 на месец. Това не е проблемът, а това че псевдо производителите дърварят нормалния данъкоплатец с нереално надутци цени и пожене държава няма, единствения шанс е да се бойкот и да се свие пазаруването до санитарния минимум.
139
0
 
1
 
! Отговори
gg преди 1 година
До ИвоПравилно, щом има огромно производство е редно да се натиснат и нормализират цените, който от производителите не му харесва да печели от оборота(който и ще е по-голям) да не произвежда ;)
138
1
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Както построихме социализма , така построихме и капитализма.Нищо чудно.
137
0
 
9
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Какво правите по въпроса след като знаете
136
1
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До Анонимен 149 Става ,стига да не ти плащам компенсации за тока. Ти продаваш на колкото си искаш, но и купувай на пазарна цена, не да искаш да ти плащам двойно. Щом си свободен бизнесмен си плащай тока колкото струва. Тарикат!!
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина основен проблем е България е огромната разлика в доходите на най-богатите и най-бедните, но най-богатите не са висшите държавни чиновници, а още по-малко всички държавни чиновници. Имаме 100000 човека на заплата със заплати над 4000 лева месечно и сред тях държавните чиновници са може би 1-2%. Отделно, че имаме поне още толкова собственици на частни фирми, които са и с много по-голями доходи
134
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За мен е очевидно, че няма спекула, с има яко надуване на цените, което не е забранено от закона. Ако имаше таван на цените на някои стоки и някой продава на цена над тавана, това щеше да е спекула. Ако има определени по някакъв ред определен от закона и някой продава над тези цени, това щеше да е спекула, например ток, вода, парно. Няма забрана в закона някой търговец да си достави примерно кашкавал по 10 лева и след това да го продава за 100 или 1000 лева. Това не е спекула.
133
0
 
3
 
! Отговори
Най-голямата преди 1 година
аномалия е огромната разлика в доходите.Камарила политици и висши чиновници(тази прослойка от обществото,в която са лостовете за въздействие в икономиката,от които зависи да се подобрят нещата),взема десетки пъти повече от нормалните хора.Защо?За да не се поддават на корупция и защото носят голяма отговорност за страната.Значи,съдейки по вниманието,което им се обръща и парите,които им се дават,не би трябвало да имаме корупция по висшите етажи,а икономиката да е добре организирана.Така ли е?НЕ!
132
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Така е "дигаш цените. Няма търсене" търсене си има. Това че някой мрънка по форумите и журналисти пишат статии не значи че е скъпо наистина. Хората пазаруват в даден магазин по ред причини и цената не е главната: "Удобно ми е", "има голям паркинг", "Харесва ми вътре", "Изглежда ми чисто", "щанда е хубав" " има много зелени етикети с натпис Био и Феър трейд" - всякакви причини. Цената не е толкова фрапантна, че хората от веднъж да си сменят харесвания от тях магазин/мол/пекарна/месарница.
131
1
 
11
 
! Отговори
Така е преди 1 година
Това е българската "пазарна" икономика. Няма значение каква е производствената цена. Има търсене - вдигаш цените. Няма търсене - пак вдигаш цините. Имало слухове за нещо си - вдигаш цените. А ако има слънчеви изригвания - как да не вдигнеш цените.
130
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
България си една голяма аномалия! Няма друга държава като нашата, а българите сме най-гадното племе: за печалба сме способни да се затрием!
129
2
 
6
 
! Отговори
Ганди преди 1 година
Сега е песен,чакайте да видите какво ще стане като приемем еврото
128
5
 
2
 
! Отговори
Имат кинти, купуват преди 1 година
Докато плащат, ще продават. И по-скъпо ще вдигат цените. Явно хората имат пари и не им дреме много дали ще купят пак от тука с 2лв. по-скъпо, вместо да си дадват зор, че да издирят по-евтиния магазин.
127
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е аномалия, а лакомия от страна на търговците на дребно - купуваш все по-евтино, а продаваш все по-скъпо, за да увеличиш печалбата. А къде е държавата? Има ли я?
126
0
 
15
 
! Отговори
елементарно преди 1 година
скъпи Уотсън, безконтролна спекула
125
2
 
11
 
! Отговори
ътт преди 1 година
В Абсурдистан няма аномалии, всичко е точно.
124
1
 
17
 
! Отговори
Лили Барута преди 1 година
Народ и правителство,само от далавераджии....Ега ти държавата!?
123
0
 
26
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Така ли му викат вече?! Аномалия?! Мисля, че си има точно наименование - спекула! В много околни нам държави въведоха таван на определени цени. Ама ние сме много "либерални" - ни таван, ни контрол. Казва се - безхаберие драги зрители!