Без редовно правителство много трудно ще влезем в Шенген, смята Филип Гунев

Изисква се огромно количество работа, смята бившият зам.-министър
17 яну 2023 12:33, Красимир Ангелов
81

Без редовно правителство ще е много трудно да влезем в Шенген, заяви пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-вътрешен министър Филип Гунев.

По думите му като държава трябва да направим множество операции, подобни на провеждащата се в момента "Хавала", за да може да ги използваме двустранните разговори с Австрия и Нидерландия за приемането ни в Шенген.

Още по темата
"Едва ли "Хавала" е само пиар акция, интересно е да видим до какви присъди ще се стигне. Такива бързи акции за организирана престъпност не се планират от днес за утре, още повече да бъде мащабна и с десетки арестувани. Изисква се огромно количество работа, ако искаме хора в затвора като краен резултат", каза Гунев в студиото на "България сутрин".

"Акциите са елемент от цяла система за охрана на границите ни. Не се прави достатъчно. Прави се много, но може да се прави още повече. През годините се говори за интегрирана система за наблюдение по границите - камери и сензори. Тя продължава да покрива малко повече от половината граница. Така и не успяхме да изградим тази цялостна система. Тя включва камери, които гледат Турция в дълбочина и засича мигрантите. Да има хубави пътища, за да реагират бързо полицаите", каза още гостът.

По думите на Гунев оградата е само един елемент и няма как да спре бежанците. Тя става със съвсем друга функция, ако се сложат сензори по нея. "Инвестирали сме 100-150 млн. евро в изграждане на тази система, но не сме предвидили доизграждането ѝ и границата ни остава с дупки", алармира бившият зам.-вътрешен министър.

Споре него Турция не сътрудничи изцяло с мигрантския поток. "Там обаче има вътрешни процеси, които карат турците да изхвърлят мигрантите, връщайки ги в Сирия или тласкайки ги към Европа. Турция видя много малка част от обещаните от Европа милиарди. Без активно тяхно сътрудничество, трудно бихме могли да спрем потока", разясни гостът.

"Цената за преминаване на границата ни струва около 1200 евро. Един афганистанец трябва да плати над 10 хил. евро, за да стигне до Германия. Тогава идва хавала - отива в Германия, започва да работи и постепенно да връща тези пари на трафикантите. Това не ги спира, тъй като те нямат препитание", подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
3
 
! Отговори
Комунист преди 1 година
Ами няма да има редовно правителство, няма да влезем и в Шенген запомнете го ! Българите няма да гласуват за никой от представените ни престъпници. В затвора всички
54
1
 
4
 
! Отговори
az преди 1 година
не знам какво смяташ ФИлипе ама аз се надявам хич да не влизаме, по добре не смятай !
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големо важно.
52
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ако зависи от мен, изобщо не ни трябва правителство. Нито редовно, нито служебно нито пък извънредно. Но пък г-дата Нистор Семов и Бойко Цветков са ми приятели и трябва да им върви системата като по мед и масло. Василке и Стойне. В изпълнение на г-жа БОТЕВА. Дружбенците от София сме си приятели.
51
4
 
1
 
! Отговори
Милиардер преди 1 година
Сигурно е така, но пък баща ти или *** са били от БКП-то на другаря ти от Правец или пък са били куки от ДС-то. Честита да ти е новата година, анонимнико !
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не ми е прибирал парите и паспорта, когато ходих до Франция преди 1989 година. Не разбрах какво ти пречи да пътуваш само с лична карта в ЕС и с паспорт извън ЕС, както е и за другите държави?
49
4
 
1
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
За да можем да ходим в Европа без паспорти. Само с лични карти, а не куките от някогашната ДС да ни прибират личните документи още във влаковете или в самолетите. А пък ние да ходим като *** из Европата. Без пари и документи. Така беше през времената на другаря им от БКП-то от Правец. Другарят им на Борисов, Радев и Нинова. А и на много други.
48
0
 
8
 
! Отговори
М преди 1 година
За какво ни е Шенген? Толкова години сме в НАТО и ЕС и каква ни е ползата?
47
0
 
1
 
! Отговори
Милиардер преди 1 година
Мариане, куме. ДА ВИ Е ЧЕСТИТА КЪЩАТА в Созопол. Тези журналистите и политиците могат само да си говорят и да пишат. Ние, инженер - химиците ги можем тези неща, а и някои други. Разбираме я играта, наречена футбол. Вече не я можем, но си я ОБИЧАМЕ. СТОЙНЕ.
46
0
 
4
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Да са живи и здрави българите и българките, които си изкарват парите и заплатите в Англия. Да им е честита Новата 2023 г. Великолепният глас на г-жа Ботева, нека да ограся и Великобритания.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мноо важно
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Редовното правителство не е гаранция за намаляване на корупцията, така че всичко е поредна манипулация. Мигранти минават и през Гърция, Италия и Испания. Явно всичко е политическа конюнктура и интереси. Просто холандците не искат пристанището на Солун да измести това в Ротердам. Интересът клати феса
43
4
 
2
 
! Отговори
44, преди 1 година
да приятелю, 170 паунда ми е надницата на ден след данъците. 435 квартира, 220 гориво, пътен данък и застраховка, 200 храна, 200 дрехи, дюнери, макдоналдс и грегс, 300 заеми и издръжка за детето в България, останалото за родителите и получаваме (ако не отида до Палма да видя един приятел) около 2000 паунда на месец. ок?
42
0
 
2
 
! Отговори
Милиардер преди 1 година
Крумовите са ми приятели. Не законите, а синовете на кума ми Мариян. Тези със законите ги видяхме. За нищо не стават. но не и СИНОВЕТЕ НИ. Честита да ни е НОВАТА 2023 г. На обикновените българи. А не някаква си Корнелия Нинова да ми казва наздраве. Предпочитам да пия с приятелите и роднините ми. Те да ми казват да е на ЗДРАВЕ. СТОЙНЕ. Г-жа Василка Ботева пее по-добре от мен.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност, пропагандата и манипулацията тук е "редовно правителство", а не Шенген.. 99% от българите не знаят какво означава това! В момента ви се внушава, колко лошо е да няма редовно правителство. А трябва да има, защото от години, България е предвидена за плацдарм за голямата война за придобиване на руските ресурси! Няма как да се вземат някои решения за влизането ни във войната, ако няма редовно правителство! Това е цялата работа!
40
1
 
3
 
! Отговори
34, преди 1 година
"изкарвам 3600 паунда на месец. от тях мога да спестя над 2000 паунда/месец. Сега искам да ви питам, след като имате предвид тези две неща горе, какво точно ще намерите в Шенген??." - - - - - - Ако изкарваш толкова, което си остава само твърдение, не можеш да спестиш посоченото от теб, което също остава само твое твърдение. Иначе сме наясно, че Шенген нени трябва. А изнудването да оставим това сакато НС на власт 4 години е елементарен опит за манипулация. Стил детската градина.
39
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 39, преди 1 година
"глупости! аман от внушения! Къде пише,ч е тр да има редовно правителство за Шенген?" - - -Никъде, естествено. Елементарни инсинуации на котилото комунисти с цел да задържат НС, че да има 4 години сигурна лапачка.
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 34 Абе ***, то само да ти махнат граничния контрол и чакането по границите ти е достатъчно. А ти си пази заплатата да не те натирят от работата заради писате на тъъъъпи постове.
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те точно за това президента даде мандата на БСП за да не влезем в Шенген. Импийчмънт за Радев.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
глупости! аман от внушения! Къде пише,ч е тр да има редовно правителство за Шенген?