С 30% са скочили цените на автомобилите втора ръка

Никога те не са се доближавали толкова до цените на новите коли
Обновена: 22 яну 2023 20:46 | 22 яну 2023 20:42, Нели Христова
37
С 30% са скочили цените на автомобилите втора ръка
Снимка: БГНЕС

Цените на колите втора ръка са се повишили с около 30 процента процента през последната година и ще продължат да растат. Това може да ги приближи дори и до почти новите, казват представители на ресорните асоциации.

Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на автомобили втора ръка казва, че цените на т. нар. вторичен пазар са се вдигнали с поне 30%:

"Оттук нататък и тази година цените на автомобилите очаквам да се задържат в същия порядък, тоест с по-високи цени".

Българинът предпочита кола втора ръка, допълва Доросиев, като посочва, че : "2022 година са регистрирани към 30 хиляди нови автомобили и 260 хиляди втора употреба".

Александър Костадинов от Асоциацията на вносителите на нови автомобили казва, че изоставането на България от новите регулации и липсата на държавна политика са сред причините българинът да не купува нови автомобили. Около 33 хиляди нови коли са били продадени през 2022 година, като това е далеч от статистиката от предковидната 2019-та, когато са били продадени около 43 хиляди автомобила, отбелязва Александър Костадинов:

"Никога цените на новите автомобили не са били толкова близо до цените на малко употребявани автомобили. Следствието е , разбира се, от това, че цените на употребяваните автомобили значително се повишиха. Ние се надяваме, че тази година ще е позитивна, но без очаквания, че могат да се случат чудеса", допълни търговецът, цитиран от БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
,,До този който,, преди 1 година
....сега си продал за същите пари старата си кола ,която си купил преди десет години ,....и си мислиш ,че си на голяма далавера .С тези,, същите ,,пари сега ,обаче можеш да си купиш 10пъти по малко неща ,в сравнение с онези същите,така че си в заблуда.Така сме си повечето ,...живеем си с някакъв собствен балкански синдром на само заблуда.Няма значение ,важното е да сме щастливи!
27
0
 
0
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
Аз вече се научих да купувам коли на 30 години веднъж. Преди взима на всеки 2-3 години ама колите бяба години и бяха по 1000-2000лв,а сега са *** и пласмаса. Няма да изкарат и 10 години новите. А и най-добрата кола е служебната със служебен бензин.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чака се две години за нова кола и естествено, че броя на продадените нови коли ще е по-малък. В последните години до 1989 се продаваха по 50000 нови коли на година, а през 2022 само 30000. Напред ли вървим, назад ли....
25
1
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Българите имат пари, само за основни разходи. Джамбазите да си ги държат тея тенекета.
24
0
 
4
 
! Отговори
Дебиле.бг преди 1 година
Горе долу, колкото е инфлацията.
23
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новата кола са излишни разходи.Моята я взех на 7 години за 3 пъти по-малко пари,отколкото нова и за четири години направих 100 хиляди км без никакви ремонти само със смяна на масло. Има и една врътка при покупка на кола на старо,че трябва да се търси кола, която не я предпочитана от масовият *** и така цената й е по-ниска.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щях да купувам нова, нали казват на 5 години колата се сменя, ами ходих гледах новите модели, ами същото абсолютно но на двойна цена, реално няма да получа никаква добавена стойност и се отказах.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си ги държат ще си караме таралясниците!
20
0
 
5
 
! Отговори
Предните ЛЪЖИ преди 1 година
За новите коли било недостиг на чипове и електроника обикновено напълно ненужна.
19
2
 
14
 
! Отговори
Поредната СПЕКУЛА преди 1 година
Това се мошеници търговците на коли лъжат и мамят както с новите така и със старите коли. Определено за България си е лудост да се купува чисто нов автомобил не си струва ще се очукааа по пътищата с дупки.
18
10
 
9
 
! Отговори
Ще е хубаво преди 1 година
Автомобилите да са лукс и да не са достъпни за простолюдието. Хората да се учат пеша, градски транстпорт и тротинетки да ползуват по европейски стил.
17
2
 
6
 
! Отговори
ха преди 1 година
дали ми пука ? ами НЕ !
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако спаднат новите никой няма да купува стари.
15
1
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Ще им взимат старите коли и ще им дават отстъпка за електричката и тук няма да видим внос
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я заради това си търкалям осемцилиндровото ауди - щото няма умиране... след десет години пак ще е на линия. Хеле с това халуминево купе, даже ръждата не му е фактор.
13
5
 
4
 
! Отговори
Малко е! преди 1 година
Трябва поне 5х да скочат. Да станат колкото ел. миксерите, та да може Българинът да върви пеша -> мечтата на една поцинкована кофа!
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами някой модели станаха прекалено добри. Особено някои японски и немски. Камритата на Тойота се движат като нови и след 6-7 ходини. Един по-хубв ремонт и са пушка за още 6-7 години. Един основен ремонт тогава и може да минеш и 500 000+ км с тях. При положение, че вече всички екстри са яко изродени, какво да му е. То сега како има в колите от 2023-а, ето го нямаше масово в колите от 2013/14?
11
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще си караме старите таралясници, няма проблем и без това по-новите са по калпави. Едно време човек се стремеше да има 3-5 годишна кола за да е по-здрава, но вече не е така.
10
24
 
9
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
За тебе 10 бона печалба а други работим за толкоз 2 -3 седмици и с бараки 2ра употреба не се занимаваме. Ама хора всякакви. Втора употреба автомобил няма да погледна. Да си ги карат провинциалните бачкатори.
9
1
 
31
 
! Отговори
Този Който преди 1 година
Някакво безумие е налегнало пазара напоследък. Пределно старата ми 26 годишна кола в момента се продава за около 3000лв, точно толкова, колкото и броих преди 10 години, като я купих нов внос.