Българинът обеднява, нужни са 1 351 лева за оцеляването на един работещ човек

За едно тричленно семейство са нужни 2 432 лв
23 яну 2023 10:46, Нели Христова
541
Българинът обеднява, нужни са 1 351 лева за оцеляването на един работещ човек
Снимка: БГНЕС

Българинът обеднява. Това е заключението на КНСБ след анализ на доходите, необходими на едно семейство да оцелява.

"Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ за четвъртото тримесечие на 2022г. е 1 351 лв., което нараства с 2,4 % на месечна и с 17,7% на годишна база", казва Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

"Изводът, който можем да направим е, че българинът обеднява. Всички ръстове, които бяха направени от частния и държавния сектор не са достатъчни да покрият увеличението на цените на потребителската кошница, защото ако погледнем цената на яйцата ще видим, че те са поскъпнали с 140 %", заяви още икономистът. "Масово потреблението на българите засяга поскъпването на основните стоки, затова ние искаме минималната заплата да бъде равна на сегашната средна", коментира още Костов.

Нужната месечна сума за издръжка на тричленно семейство от КНСБ уточняват, че е 2 432 лв. "Това е нетният доход на едно семейство, което означава, че брутните месечни приходи трябва да бъдат около 3 000 лв., за която сума много малко българи могат да се похвалят. Политика по доходите няма, няма и изглед скоро да има. Минималната заплата нарасна два пъти по-малко от темпа на инфлация и като цяло за първа година загубихме своята покупателна способност и в този смисъл трябва да видим как да достигнем нивата от преди 2 години, а не толкова да се сравняваме с другите страни. Ние имаме препоръки по отношение на това какъв трябва да бъде делът от бюджета като преразпределение, което да отива за труда, защото този, който произвежда плодовете на икономическия прогрес, трябва и да получава най-голям дял от него, а това са гражданите", подчерта още Любослав Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
465
0
 
3
 
! Отговори
ААА преди 1 година
Ха така,вие си философствате тук,цените си растат,а мазните котараци си потъркват лапи и се облизват. Продължавайте,те тези сайтове за това са създадени,да отнемат напрежението, а батковците да си разиграват коня. И да не забравите,на следващите избори още в 6 сутринта пред урните и глас за новите мазни котараци и лъжци.
464
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА ??? УБИХА Я !КЪДЕ СА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ??? НЯМА ГИ ! ЗАЕТИ ДА ПРАВЯТ ИЗБОРИ ПРЕЗ МЕСЕЦИ !!КЪДЕ Е ПОЛИЦИЯТА ?? СПИ!КЪДЕ Е СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ? ОТ ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ НЯМА ТАКАВАКЪДЕ НИ Е РАБОТА? НЯМА ТАКАВА НО УЧИХМЕ И ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ!КЪДЕ СА РЕСТОРАНТИТЕ СЛАДКАРНИЦИТЕ ЧИСТИТЕ УЛИЦИ ГРАДИНИ !ЗАЩО СЕ ТЪРПИ ТОВА , ЗАЩО ОСТАВИХТЕ ДА УНИЩОЖАТ БЪЛГАРИЯ ? ЛЕВСКИ И БОТЕВ ВИ ГЛЕДАТ
463
0
 
3
 
! Отговори
СМЪРТ ЗА ФАШИЗМА преди 1 година
За оцеляване сигурно е така, но за нормален живот 3000 лв поне.
462
8
 
5
 
! Отговори
опетков преди 1 година
Сумите, посочени тук са ужасно завишени. Както е известно от статистиката, 96% от българите имат собствено жилище, т.е. не плащат наем, за храна на една персона на месец са достатъчни 600 лв на месец, ако умее да готви и много по-малко. Няма да кара кола, разходите за транспорт са минимални. И какво е туй заглавие "за оцеляването"? Нямате си идея какво значи "оцеляване". Хората в Индия оцеляват с 1 долар на ден. Много се разглези българинът, много.
461
6
 
0
 
! Отговори
Зла свекърва преди 1 година
Разчетите и заглавието много не се връзват едно с друго.В заглавието се говори за ОЦЕЛЯВАНЕ. За тази цел са необходими много по-малко пари от посочените в статията на калпак от населението. Вместо такива статии, по-добре публикувайте съдържанието на потребителската кошница, на базата на което е направено това изчисление.За справка: нашето семейство е многодетно. Не живеем в лишения. Децата имат допълнителни занимания - спорт, изкуства. Доходите ни са под сумата на човек от домакинството.
460
1
 
2
 
! Отговори
до 486 преди 1 година
До Анонимен,хахаха,той българина на едно място не работи,ти на две го пращаш,той само получава заплата от там,където го водят на работа,а той често и не знае точно къде,щото чичо го води на щат в една фирма
459
3
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 година
То и 1300 лева са недостижима мечта за хората, не се лъжете, живеем с по 10 лева на ден. Спестяваме от закуски един вид, което си е глупаво.
458
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има пряка връзка за това състояние с въвеждане на еврото в БГ-то. Вихри се спекулация. Пъргавите търговци използват евроистерия за максимално забогататяване преди еврото. Виждаме усилия за отлагането му. Колкото повече ни бавят, толкова повече пари ще отмъкнат от населението. Щом еврото стане официална пара в БГ-то, истината ще лъсне. Ще се види разликата на цените у нас с цените на другите в ЕС. Бързото приемане на еврото ще ограничи грабежа!
457
6
 
1
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Ама наистина ли? Не мислете за обикновените хора, мислете за крипчетата и аикбченцата. Те с колко ще обединят? Херо си отива, а някои са почетни граждани отвъд океана. Но нещата се уредиха с хартиената бюлетина е като при бай Тошо - 99.9% за партията любима.
456
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами бачкайте на 2 места, бре!
455
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баце се върна бе, какво мрънкате. Избрахте си го за пореден път и с ДПЦ-то ще ви оправят. Айде уека и по спокойно, да не се преуморите!
454
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иванов, единствено болните имат право на помощ! Трайно безработен е синоним на мързелив.
453
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Скачени съдовеТогава се ходи в чужбина на пазаруване и готово. Поръчки на сносни неща - също. Все някой вносител и продавач ще се усети тогава че може да убие конкуренцията с нормални цени - ако пък не здраве да им е на картелите. Аргумента просто не държи в днешно време когато не си затворник.
452
5
 
9
 
! Отговори
Скачени съдове преди 1 година
Вдигнат ли се доходите, ще се вдигнат и цените.
451
13
 
10
 
! Отговори
ПРИЕМА ПОЗДРАВИ преди 1 година
Пичове и Пички , поздравете един Достоен Пенсионер на Република България .На 54 години съм , започнах Работа на 18 години в Металургия , 36 години Трудов и 50 Години Осигурителен Стаж . Дамите и Господата от НОИ ми пратиха Разпореждане в Размер от 2400 лева - Винаги съм бил Работник и на Светло във Фирмата . УРА - Живота Започва .Последвайте НОИ .
450
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропаднала държава и мълчаливОвчи народ
449
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм най добре с 500 лева пенсия. Другите как я карат неам представа с по 2 и 3000 лева направо гладуват.
448
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде бе 1400лв тоя луд ли е? Тия на минимална или да ходят на обучение или да се махат в чужбина да мият тоалетни и без това не произвеждат нищо за България поне нещо да пратят на роднини да се завърти икономиката.
447
3
 
17
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
При Иван Костов съм гледал семейство, не беше голям глад, имаше надежда, после се оправихме малко, по-малко, но - истинският глад беше ГЕРБ, направи пенсиите на 100 лева и така. Наистина борим се за 1000 лева, което е нищо.
446
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4741600 Евро = 3200 лева и не достигат за храна? В България храната е по скъпа от Германия! Да не си платен копейкаджия да лъжеш така? Било трудно да се изхранваш с 3200 лева и 800 лева за квартира. Значи ти остават 2600 лева след наема и не достигат за храна при положение че храната там е по евтина.