Родният бизнес подобрил прогнозите си за тази година

Членството в еврозоната е основна стратегическа цел
24 яну 2023 16:30, Анисия Иванова
6
Родният бизнес подобрил прогнозите си за тази година
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Членството на България в еврозоната е основна стратегическа цел на всички – и на политиците, и на бизнеса през тази година. Неясната ситуация около управлението в България несъмнено влияе на икономическото развитие, политическата криза води до икономическа криза и очакванията са след предстоящите избори този политически възел да се развърже, да имаме стабилно управление, което да приеме необходимите закони и реформи, така че България да стане член на еврозоната от 1 януари 2024 година. Това каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Голямото предизвикателство пред България през настоящата година е членството в Шенген и в еврозоната и това е приоритет на организацията на работодателите, подчерта събеседникът.

По думите му еврозоната е цел, която трябва да преследваме. Имаме зелена светлина и все още някакъв оптимизъм, че е възможно да спазим срока 1 януари 2024 година.

Членството в еврозоната ще раздвижи българската икономика, ще облекчи бизнес средата и ще стимулира инвестициите в България, посочи Иванов.

Коментирайки дали бизнесът у нас очаква рецесия през тази година, Иванов каза, че голяма част от предприятията у нас очакват спад в приходите от продажби през 2023 година, според данните от анкета, която Асоциацията на индустриалния капитал традиционно е провела през октомври.

Подобна анкета направихме и през декември, когато вече имаше малко повече оптимизъм, но 43% смятаха, че все пак 2023 година ще бъде по-лоша от 2022 година, около 25% смятаха, че ще бъде същата като 2022 г., а само един на всеки четирима анкетирани казваше, че тя ще бъде по-успешна.

Сега през януари този оптимизъм в бизнеса се засилва, защото имаме повече информация. На първо място очакванията за тежка зима не се сбъднаха, очакванията за ескалация на цените на енергоносителите също не се сбъднаха, напротив - те намаляват и през януари е регистриран спад в цените на горивата, на петрола и на електроенергията, изтъкна Иванов.

Как ще се подобри цялостната инвестиционна среда в България и каква беше 2022 г. за бизнеса у нас?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Bloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 година
Първо казва,че работодателите "умирали" да влаат в Еврозоната,ама иначе очакват спад на приходите.Толкова си противоречи тоя платен лобист,че се дъни на втора приказка.Ако ми обясни как ще се оправи икономиката"ама не на документи" от мен Черно Джони,както казваше покойния ми приятел!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиците и бизнеса в България са от едно котило.Котилото на ДС безродниците.
2
0
 
4
 
! Отговори
Прогнозите? преди 1 година
Ще вали ли? Кво казват?
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да продават един продукт с 300% горница. Супер! Все пак трябва да се дерат кожите на офцете пък и любповницата иска диамантени пантофи