С носталгия по миналото: Българинът е негативно настроен

Виетнам е най-позитивната държава, посочи Яница Петкова
24 яну 2023 11:53, Анисия Иванова
35
С носталгия по миналото: Българинът е негативно настроен
Снимка: Bulgaria ON AIR

35% от българите смятат, че животът им е по-добър от този на родителите им. Toва показва глобално проучване на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

"Това проучване дава оценка на настоящето и на миналото. 35% казват, че живеят по-добре от родителите си, 31% казват - "не е вярно", животът е същият казват 1/3 от респондентите. Това прави разлика от 4 пункта, която, ако я сравним обобщено за всички държави, участвали в изследването, нагласите в нашата страна са по-скоро негативни, тази разлика в други държави средно е 30 пункта", посочи Яница Петкова от "Галъп интернешънъл" в студиото на "България сутрин".

Проучването е проверено в периода юли-август 2022 г. в 64 държави, участвали са 60 000 респонденти, 1000 от тях са българите.

"Нашата държава е негативна поради носталгия по миналото, трудните години, но се вписва в рамките на тенденциите в Европа, която по-скоро е в по-посърнала ситуация. В САЩ са дали повече положителни отговори, Виетнам е най-позитивната държава, следвана от Нигерия. Молдова е най-негативната", уточни Петкова.

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви, че сред причините за по-големия негативизъм у нас и в Европа са поредицата от кризи, войната също оказва влияние на нагласите, фактор е и застаряващото население, личните доходи.

"Ние показваме по-положителни нагласи за следващото поколение. Гледаме с носталгия към миналото, но имаме плаха надежда за бъдещето на децата си. 37% казват, че ще следващото поколение ще живее по-добре, а 29 - по-зле", каза Петкова.

Интересен извод от проучването е, че държави с икономически трудности гледат по-оптимистично, с убеждението, че по-зле не може да стане.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: миналонагласиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашното ни общество е като опаковка за еднократна употреба: изкуствено, лековато, от няколко пласта обвивка, боядисано, нетрайно, замърсяващо природата и с вредно за здравето съдържание.
10
6
 
4
 
! Отговори
Венци касапина преди 1 година
Ха ха ха!Некакъв пише,че ввулгарите преди 1000 години са били"империя",бре?!Ха ха ха!Вие никога не сте били "империя",а пък точно преди 1000 години по това време не сте и съществували,бре невежи ююруди!Нещо за Васето II източноримския император да сте чували и кво ви се случи при село Ключ през 1014 г.???ВаскоII ви преби,ослепи и завладя за следващите около 200 години,бре!Ха ха ха!
9
4
 
8
 
! Отговори
Болка от срива преди 1 година
Носталгия по миналото ли? През моята младост, за да се влезе във висше училище, се държеше централен за страната приемен изпит, съответстващ на специалността. Независимо от оценките в свидетелството за зрелост. И не беше тест за попълване или избор от възможности. Никъде. Имахме право само на едно висше учебно завседение (цивилно). За момчетата и едно военно. За едно място се състезаваха десетки. Сега правят по 5 подавания на документи, без конкурс са. Включително в "реномирани" у-ти в чужбина.
8
3
 
0
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
И какво е минало?:))) а явно се смятате и за бъдеще:))))
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извод, американците да не влизат в Нигерия, че ще свършат като във Виетнам.То не случайно виетнамците нанесоха на САЩ първото им поражение във война.Талибаните им нанесоха второто.
6
10
 
9
 
! Отговори
Докато българите преди 1 година
Не забравят че сме били империя преди 1000 години и не разберат че само днешния ден има значение и бъдещето и че сега сме най- бедните в ЕС нищо хубаво не ни чака
5
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая Яница едва ли е била родена, за да прави изводи!
4
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свършиха шараните, дето кълват на западната пропаганда за щастлив живот. Ядец.
3
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намаляха ни със 30% за 30 г. Колко още трябва да ни заличават?!
2
7
 
34
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
След 33 години "демокрация " българина се осъзна ,че е изпързалян за пореден път !
1
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е носталгия по миналото, а е факт, че тогава живяхме по- добре. Клошари, х.х.ле.барки, просяци, бездомници и молби за събиране на пари за лечение на деца в чужбина видях за пръв път след 1989г.