Лекар: Нова синтетична дрога прави децата ни опитни зайчета

От синтетични аналози на канабиса хора умират години наред
Обновена: 25 яну 2023 15:19 | 25 яну 2023 15:00, Анисия Иванова
74

Появи се нов опасен наркотик. Все повече млади хора се пристрастяват към вещество, известно като куш или К2. Според германски издания вече има и жертви сред децата.

"Съществуват няколкостотин синтетични аналози на канабис и десетки имена, под които те се продават. Никога не знаете какво точно ви се предлага. К2 не е по-пристрастяващ от всички останали наркотици. Всички вещества, които бихте могли да си закупите, не са изследвани за вредни ефекти. От синтетични аналози на канабиса хора умират вече години наред", заяви биохимикът от Българската академия на науката д-р Юлиян Караджов в ефира на "България сутрин".

По думите му начинът, по който може да повлияе даден наркотик, зависи от състоянието, възрастта на човек и самия състав на продукта.

"Трудно можем да контролираме действията си, ако използваме наркотици. Ако е дрога, чиито ефекти са известни, може би в даден момент може да се стегнете и избегнете опасна ситуация", отбеляза д-р Караджов.

Според биохимика под името К2 могат да се крият редица различни вещества. Пред Bulgaria ON AIR той коментира, че повод за притеснения има, тъй като и на българския пазар често се появяват синтетични наркотици.

"В науката не е описано как могат да ви съсипят здравето. Употребявайки ги, ставате опитни зайчета", категоричен бе д-р Караджов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 1 година
И при соца имаше наркомани, но може би бяха малцина. И тъй като съм жив свидетел, а и момичето наркоман... Бе в съда от прокурор.. Бе изпратено на лечение в софийско, дано не греша, случаят е от 70те г на м век, Сухиндол мисля, че беше и бе присъдено от съдията. Всичко си е до човек. На запад предлагат ви на улицата дрога, но подминаваш, ако имаш желание и пари си купувате. В последни години не виждам някой надрусан младеж в квартала, а преди 10 г бяха много и от свръх доза умираха на улицата в
46
1
 
5
 
! Отговори
Партаменти Тоалети преди 1 година
Друго си е западната "ДЕМОнКРАЦИЯ". Корупция, гнилост и упадък на колониите.
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз като дете от соца нямах никакъв достъп до дрога, а и никакво желание да пробвам. Затова може би още си живея и радвам.
44
1
 
2
 
! Отговори
тъй тъй преди 1 година
И като почна да троша ръчички на дилърчета,и го предавам директно по ТВ,и изведнаж дрогата ще изчезне!Гаранция-Франция!
43
0
 
1
 
! Отговори
Къде е Аленчо преди 1 година
И защо не е пред училищата да хваща дилърите? Ааа, сетих се, щото е по-лесно с някви очилати пенсии. Хайде Алене, действай. Хвани дилърите.
42
0
 
2
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
Тук и сега! Опитните зайчета са вашите деца!Лъжа и глупост на тая пуста земя царува!
41
2
 
5
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Към 25 дежурния сорросоид дето заработва сребърници личиш си тая сороска опорка се изтърка. По всички форуми чиффутските поддлоги викат на патриотите и здравомислещите че са луди, за тях Ботев и Левски са луди, терористи защото нямало турско робство а имало съжителство, присъствие. Ботев: Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита Богат е, казва, пък го не пита колко е души изгорил живи, сироти колко той е ограбил и пред олтарят бога измамил с молитви, с клетви, с думи лъжливи
40
1
 
5
 
! Отговори
Браво на Ганчо преди 1 година
*** е чист човек понеже пие поне по половин литър домашна ракия на ден и пуши по 2 кутии цигари докато псува лошите наркомани. *** е човек за пример.
39
0
 
1
 
! Отговори
ХоХо преди 1 година
Както е казал един мъдрец - глупаците да ***....
38
0
 
10
 
! Отговори
Дар от боговете преди 1 година
Природните психоактивни растения са мощен инструмент за постигане на определени цели в ръцете на знаещите и средство за забавление в ръцете на глупаците. Това е една малка част от скритото знание достъпно само за определен кръг от хора.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един от способите за контрол в демокрациите са наркотиците :)
36
0
 
3
 
! Отговори
синтетиката преди 1 година
не става за носене,камо ли за пиене, ама нали тряа малко акъл да има човек все пак, инак изпедалшване пада яко с всякякви дроги
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не вземат синтетични, само естествени! Да ги брандират с био-етикет, че да се знае кои са полезни и кои са вредни.
34
0
 
3
 
! Отговори
BMW преди 1 година
На разтракана Dacia, все BMW-то й е виновно!
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората никога няма да спрат да вземат наркотици. Наркотиците са едно едно от първите важни открития на човека още преди 120 000 години. Докато са опитвали различни растения за да разберат кое става за ядене случайно са открили че някой растения имат и странични ефекти върху съзнанието. В миналото на наркотичните растения се е гледало като нещо полезно и като средство за свързване с тях. Шаманите и знахарите са били специалисти по тия неща и са познавали тайните на растенията.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да ги контролират , как да ги ограничават , като в България полицаите пренасят дрогата, превозват нелегални мигранти, ескортират ***, охрана са на големи нарко босове... Заради един норкобос уволниха 37 служители на МВР !!! В България няма полиция, а Ние очакваме защита и превенция...
31
3
 
3
 
! Отговори
До макаренко преди 1 година
Аз карам BMW-то си с 200, но не друсам и не пия. Да вземат пример от мене, да карат с 200 без да друсат и да пият. Само BMW и тесни праскови!
30
2
 
4
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Както и да ги наричаш, все същия бул***т. Няма възпитание, няма родителски контрол, няма обществен и училищен контрол. Няма и да има. Евроатлантизъм, нали това искате?
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пази Боже лекар да ме пази.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 33що не ходиш да поживееш в китай да побачкаш малко в някой завод на 17 часов раб ден и тогава да се радваш.