Настойчив пациент може да получи всякакви заболявания

Никой не упражнява контрол дали диагнозите са реални
27 яну 2023 16:04, Елка Василева
16

При издаването на решение на ТЕЛК вече ще се отчита всяко увреждане, а не само водещото, решиха депутатите. Многократно е поставян акцент обаче върху злоупотребите при издаването на свидетелство за временна нетрудоспособност.
Още по темата
"Адмирирам, че вече ще се взимат предвид всички заболявания, но именно тук е и спорният момент. Тъй като в България нямаме стандарт и наредба, по която се води медицинската документация, често се случа лекарите да допускат документални пропуски и при добро желание да могат да допишат нещо в състоянието ни. Когато един пациент е много настойчив, може да получи всякакви съпътстващи заболявания. Започваме със злоупотребите още на ниво личен лекар", заяви адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова в "България сутрин".

По думите ѝ подобни ситуации са възможни заради липсата на електронно здравеопазване и прозрачност.

"Никой не упражнява контрол дали поставените диагнози са реални, дали могат да бъдат подкрепи от медицинска гледна точка и така пациентът може да се яви с едни документи, които са годни да допринесат за по-висок процент ТЕЛК", коментира тя.

Според адвоката проблемът би могъл да бъде решен по няколко начина - с повишаване на информираността на лекарите и пациентите, а също и с нормативни промени.

"Следва да преразгледаме и системата, защото ТЕЛК не се явява един пожизнен механизъм за подпомагане. Преосвидетелстването идва от това, че здравословното състояние на човек не е константа", смята гостът.

Д-р Петрова е на мнение, че "медицинската документация има двояка функция - да покаже състоянието на пациент в настоящия момент и като отчет пред Касата".

"Лекарите в ТЕЛК са изключително малко, а средната им възраст е достолепна. Натовареността им е огромна. Организацията куца на всяко едно ниво", отбеляза тя пред Bulgaria ON AIR.

Адвокатът акцентира и върху това, че писмата, изпращани до пациентите, не са с обратна разписка, заради което не може да се гарантира дали те са получени.

"Електронното здравеопазване може изцяло да ни лиши от ангажимента да чакаме пред гишета и да се обясняваме със служители. Добрата система може да спести време, нерви и средства на държавата", категорична бе Мария Петрова.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не познавам такъв
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговорът - кой от участниците във форума не познава човек, който да не получава допълнителна пенсия от ТЕЛК!!!
11
0
 
5
 
! Отговори
В. преди 1 година
Настойчив пациент е такъв, който не е свикнал да му се отказва. А електронизацията като няма организация е от пусто в празно. Само пари за програми, компютри и стрес за лекарите.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Положителен ковиден тест без симптоми си е фалшива диагноза /според мен/. Фалшивите диагнози са подкрепени обикновено и от фалшиви медицински изследвания. Не сещам какво означава понятието "настойчив пациент".
9
8
 
6
 
! Отговори
аз преди 1 година
Пенсионери не трябва да се явяват на ТЕЛК!
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако в едно общество лекарите и полицайте лъжат, пиши го бегало
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До разбира сеИма много фалшиви диагнози, и такива които не би следвало да се насочват към ТЕЛК. Как няма да се задъхва ТЕЛК когато почти всяко заболяване се насочва към тях.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ти - смени си клавитюрката да пише правилно "ш"!
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента есеки втори човек се освидетелства от ТЕЛК. Такова нещо няма никъде по света. За елементарни заболявания да получаваш социална помощ, това налага абсолютно спешна преорганизация на системата. Строго специфицираме кои точно заболявания да бъдат вкчючени и стриктно спазване на условията за това. ТЕЛК не би трябвало да е пожизнено, защото повечето заболявания развитие.
4
3
 
5
 
! Отговори
Ама настоявахте за преди 1 година
кромида, нали?
3
4
 
7
 
! Отговори
разбира се преди 1 година
нали от тва шправят пари и фармацевти и лекари, обзалагам се че 50% от диагнозите са фалшиви
2
0
 
0
 
! Отговори
ти преди 1 година
няма6 проблеми а като има6 намерение да свикне6 няма и да има6
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всеки 9./10 маверичоци с 100% инвалидност, иначе за рушвети отиват на 'работа'