Проф. Аргирова: Близо сме до пика на грипната епидемия

При първите симптоми да се вземе антивирусен препарат, не антибиотик
28 яну 2023 14:40, Елка Василева
57
Проф. Аргирова: Близо сме до пика на грипната епидемия
Снимка: архив, БГНЕС

„Намираме се съвсем близо до пика на грипната епидемия и след този пик ще започне спадане на заболеваемостта“. Това каза пред bTV вирусологът проф. Радка Аргирова.

В момента областите в грипна епидемия са 6, а бяха 8 и едва ли ще се стигне до обявяване на национална епидемия. Проф. Аргирова напомни, че този път епидемията тръгна от изток на запад и цялата страна не беше еднакво засегната.

Още по темата
Най-силно засегнати са най-възрастните – над 65 години, но и децата. Причината за високата заболеваемост при децата е фактът, че дълго бяха затворени, обясни вирусологът.

Тя повтори, че симптомите при грипа настъпват много бързо – температура, суха кашлица и болки по цялото тяло.

Важно е още в началото да се вземат антивирусни препарати – тамифлу, българският му вариант – ебилфумин, и други. Не се взимат антибиотици, защото те са средства срещу бактерии, това е вирус, подчерта проф. Аргирова.

В България циркулира вече и новият подвариант на COVID-19  – XBB.1.5., потвърди вирусологът. Той е много по-заразен, заобикаля имунитета от ваксини и преболедуване, но не протича по тежко, уточни тя.

Проф. Аргирова напомни, че начините за предпазване от вирусите са ваксините, маските и личната хигиена. Много е важно също, когато сме болни, да не ходим на работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен34 Тогава защо имате толкова много заразени и починали от ковид в Западна Европа?
36
2
 
3
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Дъртата да си гледа пенсията и да освободи място,за някой млад кадър!Искате млади кадри,а от такива дето са решили 'с орлите',не могат да се вредят в държавни и общински институции,да вкарат някакви иновации!Бабо Радке,айде малко да си починеш и да хванеш гоблените
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България циркулира вече и новият подвариант на COVID-19 XBB.1.5., потвърди вирусологът. Той е много по-заразен, заобикаля имунитета от ваксини и преболедуване, но не протича по тежко, уточни тя. Тогава за какво ни карате се дупчим с тая генна терапия *** в е щ и це про кле та
34
1
 
5
 
! Отговори
Елена Банкова преди 1 година
Хем говори че причината децата ни да боледуват толкова много е тяхната продължителна изолация, хем продължава да подкокоросва хората да носят маски за да се пазели от вирусите!?! Можем ли живеейки в принудителна стерилна среда, според модата на японци и китайци, да имаме едновременно с това силен имунитет? До кога този абсурден социален експеримент с маските ще продължава?
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво става с коронката? В началото на януари проф. Ива прогнозира, ще сме щели да имаме по 5000 заразени от "болестта на века" в края на месеца. Такива гръмки заглавия можеше да се прочетат тук в сайта. Пък то има-няма 100 човека. Поредната несбъднала се прогноза в архива при лъжите им за ефективността на ваксините.
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно баба ти Радка е жива е здрава, благодарение на ваксините!
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба Радка е най сигурното доказателство , че ковид НЯМА ! Ако имаше , баба Радка нямаше сега пак да ни рекламира ваксо-амалгами , ами щеше да ги раздава там , горе ...
30
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работя в болница в западна Европа. Всички край мен са с 4 ваксини, двама на по 64 години-са с 5 ваксини. Семействата ни също са ваксинирани. Всички сме живи и здрави , работим. Откакто дойдоха ваксините, нямаме болни, нито починали от ковид. Нито съм виждала пациент, пострадал от ваксини.
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има пик ама от този дето се рисува в снега.
28
4
 
6
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До Анонимен 29 Да ти слагат инжекций с неясен препарат и да филосовстващ е дебелизъм на най висико ниво.
27
5
 
7
 
! Отговори
ИВЕРМЕКТИН 2 част преди 1 година
Проучването, проведено сред 399 участници, постигна своята първична крайна цел за ефикасност с намаляване със 72% на инфекцията COVID-19 в групата, лекувана с ежедневно перорално приложение на ивермектин, в сравнение с групата на плацебоИвермектинът, прилаган в продължение на 28 дни, демонстрира приемлива безопасност и поносимост без неочаквани сигнали за безопасност. 399 неваксинирани доброволци българи поведиха ОМИКРОН и биологичната Трета Световна Война.
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не излезе Витанов да сметне дали сме минали пика или сега го качваме - не вярвам. Къде се изгуби тоя човек бе? Да не го уредиха и ниго в някое ТВ шоу като Кантарджиев преди време
25
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антиваксърите завиждат за заплатата на епидемиолозите! Заплата на държавен чиновник. Колко да е! Все пари и печалби ви се привиждат. Завистливо племе!
24
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха хааааа, още имало конспиратори, отричащи вируса!!!!! Ха ха хаааааа
23
4
 
10
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Къв ковид бе мойто момиче, още ли не си разбрала, че ковид е измама, а ковпрестъпниците ще бъдат линчувани?? Има списък понадолу, чети и се съвземи.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти всяка година пикът на грипа е в края на януари и началото на февруари. Например през 2020 година имаше обявена грипна епидемия от 29 януари до 4 февруари.
21
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички зомбирани да не се ваксинират срещу Ковид-19 трябва да потърсят отговорност от палачите си - пропагандаторите против маски и ваксини, докато могат. Проверете какво се случва по света с такива като вас. Така както нищо ви няма, ще се заразите с Ковид-19 и изведнъж ще се преселите в другия свят, а тези които ви го причиниха ще си живеят живота.
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като видят лесното забогатяване и нямат спирка. Да и приседнат дано!
19
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как не се спря тази лакума за парици бабка!
18
5
 
20
 
! Отговори
Призив преди 1 година
До всички дупчени с ковид препаратите: Потърсете отговорност от палачите си, докато можете. Проверете какво се случва по света с такива като вас. Така както нищо ви няма, изведнъж ще се преселите в другия свят, а тези които ви го причиниха ще си живеят живота.