Адвокат: Родителите на разменените бебета да решат спора извън съда

"Шейново" отказва да изплати по 300 хил. лв. на семействата
Обновена: 30 яну 2023 11:12 | 30 яну 2023 11:12, Йоана Цонева
24
Адвокат: Родителите на разменените бебета да решат спора извън съда
Снимка: БГНЕС

Все още не е ясно защо и как се е стигнало до размяната на бебетата в "Шейново". Болницата отказва да изплати обезщетение за разменените бебета.

Величка Костадинова, адвокат на болница "Шейново", поясни пред бТВ, че не е воден разговор между лечебното заведение и адвокатите на семействата, защото те не са искали такъв. Дали ще искат извънсъдебно решение на казуса, зависи от семействата, по думите й. Дори и на по-късен етап в хода на съдебното дело може да се стигне до споразумение.

Ангажираният от болницата за казуса консултант по медицинско право Мария Шаркова смята, че исканата сума е висока. Подобна сума е присъждана изключително рядко при много тежки увреждания или смърт на дете. По думите й този случай е прецедент. Това не означава, че трябва да се присъди безпрецедентно обезщетение, според Шаркова. Тя съветва спорът да се разреши с медиация. 4% от исканата сума е разходът за старт на делото, или 12 000 лева.

Още по темата
Припомняме, че всяко от семействата на двете деца настоява да получи по 300 000 лева обезщетение.

В петък лечебното заведение отказа да плати исканите суми. Около седмица по-рано стана ясно, че Столичният общински съвет също няма да отпусне пари за обезщетения.

Случаят с разменените бебета нашумя в края на 2022 г., след като една от майките се усъмни, че детето, което ѝ е дадено при изписването, не е нейно.

Прокуратурата започна проверка по случая. Медицинският надзор също започна проверка, в резултат на която бяха наказани няколко служители на АГ "Шейново".

На 13 януари бебетата бяха върнати на биологичните си родители

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
ПРАВОто преди 1 година
А родилките също имат задължение да погледнат и сверят номерата - този им пропуск ги прави съучастници, допринесли за нарушението. Вината е по равно между болницата и всяка от тях. Така те /и роднини/не са потърпевши, а бебетата. Ако не представят различните номера, останали в тях, те прикриват/унищожават доказателства за своето нехайство.
21
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
300 000лв.Адвокатите са прекалено нагли и алчни.Все пак бебетата са живи и здрави.
20
0
 
4
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Май няма да им мине номера ...
19
0
 
3
 
! Отговори
до 19 Майка ми преди 1 година
Абсолютна истина.Искат да изкарат някой лев.
18
1
 
5
 
! Отговори
Майка ми преди 1 година
Този случай е прекалено странен - как никой не забелязва различните номера на гривните в болницата, като бебетата се къпят и имунизират? Те са седяли там между 3 и 5 дни. Как майките не ги забелязват толкова време? Все пак вкъщи са ги свалили от ръцете си и са ги прибрали за спомен. И дали размяната не е измама, и е станала навън, след изписването, с цел изнудване на болницата за пари от двете семейства? Все интересни въпроси
17
1
 
4
 
! Отговори
Циганин преди 1 година
*** номера,гледат да спечелят пари.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е добре,когато завършва добре.Но някой трябва да плати за безхаберието си.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво е,че всяко от децата си отиде при биологичните родители.А сумата за обезщетение е наистина висока.Но родителите трябва да се обезщетят за нанесената психическа травма,както и да бъдат наказани медицинските лица,допуснали тази издънка.А майките да си отварят очите навреме,за да не се повтаря този срам.
14
4
 
3
 
! Отговори
майки престъпнички преди 1 година
болницата не трябва да им плаща нищо а ако майките още наглеят нека ги осъди за морални щети. мръсни майки деца ще ми раждате а?
13
0
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
такава голяма сума и то защото махалата била се почувствала обидена ами налимахалата измисля тези об езщетения много и зор на махалата за разменен ите децакелепир да има другото няма значение никакви пари за нищо на съд
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това вход на известна болница ли Е ? Не може да бъде, не е за вярване. Какво има да обсъждаме от тук нататък.
11
0
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Сан Марино: в много краен случай някой по вишестоящ се признава публично за виновен и го местят от директорско кресло 1 в кресло 2 което е по забутано за да не го закачат 2-3 месеца докато се забрави за изцепката. Ако е проблем и с Европа, то тогава 2-3 месеца го водят като мечка по съдилища докато се намери начин да се изкара невинен и тогава пак го замитаме под чергата и го връщат на ръководна позиция защото е доказан кадър, от десетилетия в системата, всичко му е ясно и тн.
10
0
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Сан Марино: кога точно е имало случай в който когато виновна е държавна/общинска институция се е посочвало конкретен виновник? Ако се посочи някой, то той е или чистачка/санитарка/общ работник или нещо подобно, човек който е кандидатствал по каналният ред за крайно нежелана работа и затова е първият изгорял. Ако няма как да се посочи такъв човек, то тогава или се размива отговорността като се окаже, че 5-10 институции отговарят за това и всяка била отговорна за част или ...
9
1
 
10
 
! Отговори
Сан Марино преди 1 година
Много е странно, че не може да се посочи конкретен виновник за нещо, което е станало в затворена сграда
8
9
 
9
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
В една правова държава щеше да има милиони обезщетение, милиони глоби за болницата и затвор за замесените. Чакаме да ги настигнем. Чакаме, чакаме, чакаме и какво?
7
1
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 5: по големият проблем е, че не болницата ще плаща обезщетението, а община София или иначе казано данъкоплатеца ще плаща отново за грешка на държавна/общинска институция. За пореден път днес казвам: имаме крещяща нужда от закон за персонална отговорност на държавният/общински служител! Като се започне от директора на болницата през прекият ръководител на отдела и се стигне до служителите пряко замесени да отговарят с личното си имущество за грешката си, а не данъкоплатеца да плаща!
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново промиване на мозъците на населението. Нека да види народа колко струва хорското страдане според съда.
5
2
 
9
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Да се обърнат към протопрезвитер Кусан Хадавян и архиепископ Датев Акобян.
4
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е кво им е много? Сумата си е по европейски цени. Да плащат! Като знаят да разменят бебета, сега да си плащат за удоволствието!
3
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фатме загуби парите от продажбата на бялото бебе, сега търси да си възстанови разходите.