Отпуснатите средства за нови екосхмеми са недостатъчни

Земеделци тправиха покана за среща към представители на властта
31 яну 2023 13:38, Йоана Цонева
2
Отпуснатите средства за нови екосхмеми са недостатъчни
Снимка: БГНЕС

Земеделски браншови организации от секторите "Плодове" и "Зеленчуци" отправиха покана за среща към представители на властта - премиер и президент, заради липса на достатъчно средства в Плана за развитие и въвеждането на нови екосхеми в програмния период за земеделие. Новата земеделска кампания започва скоро, трябва да е безпрепятствена, каза Живка Гроздева от Асоциация на овощарите в България на пресконференция в БТА.

Става дума за над 1 млрд. лв. Планирането на екосхемите (осем на брой) за един земеделец са свързани с влагане на повече средства, не се покриват и допълнителните разходи на производителя, посочи Грозева.

В пресконференцията участваха осем браншови производители - Асоциация "Български зеленчуци", Асоциация на овощарите в България, Добруджански овощарски съюз, Национална Био Асоциация, Национален съюз на градинарите в България, Съюз на дунавските овощари, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Още по темата
Божидар Петков, Асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, уточни, че са изпратени над 400 забележки към Плана за развитие, но "за съжаление те не са отстранени". Назначавайки новият служебен кабинет, да се дадат указания да се направят промените в Стратегическия план и да влязат в сила 2023 г., поиска Петков.

Николай Колев от Съюза на дунавските овощари поясни какви са забележките в Стратегическия план за земеделие в Европейската комисия. По думите му той не може да бъде отворен и поправен. Пример е екосхемата за засаждане, при която се плащат вместо 32 лв. -22 лв. на декар в новия програмен период, но са завишени изискванията и има допълнителни мерки за височина на тревата и обработване на редовете с насаждения. 50 лв. на декар ще са преките разходи, а компенсацията няма да ги покрие, посочват земеделците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Въпрос : преди 1 година
Какво е "екосхмеми"?
1
0
 
4
 
! Отговори
ЯГОДА66 преди 1 година
ПУБЛИКУВАЙТЕ СПИСЪКА НА ТЕЗИ МОРНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ, ДЕТО ТЪРСЯТ СУБСИДИИ, ЧЕ ДО ТУК ВИДЯХ САМО ТРИМА ДЕТО НЕ ЗНАЯТ ОТ КОЯ СТРАНА СЕ ДЪРЖИ МОТИКАТА !!!