Превозеното със "Спартан" бебе е в тежко, но стабилно състояние

Животът на детето ще бъде спасен, изрази оптимизъм д-р Масларска
31 яну 2023 17:00, Красимир Ангелов
10
Превозеното със "Спартан" бебе е в тежко, но стабилно състояние
Снимка: БГНЕС

Бебето, което във вторник беше транспортирано със самолет "Спартан" от Варна до София, е на изкуствена вентилация, в много тежко състояние, обяви пред журналисти д-р Радка Масларска от Клиниката по неонатология в болница "Токуда", където детето беше прието за лечение.

То е транспортирано до София, тъй като се налага мултидисциплинарно диагностично уточняване, обясни лекарката.

По думите й при раждането на бебето са настъпили усложнения. Днес е направено изследване с ядрено-магнитен резонанс за оценка на състоянието му. Предстоят допълнителни диагностични процедури.

Още по темата
Животът на детето ще бъде спасен, заяви д-р Масларска, цитирана от БТА. По думите й предизвикателствата пред лекарите са свързани с възможностите да бъдат възстановени  всички негови жизнени функции по най-добрия начин и детето да бъде изписано от болницата.

От подобни усложнения има риск при пет процента от новородените деца, посочи неонатологът. Във Варна са помогнали на детето до етапа, до който трябва да се спаси неговият живот, но по отношение на диагностичните процедури, които трябва да се направят, е необходима болница, в която се прилага мултидисциплинарен подход, каза още тя. Във Варна има и неонатолози, и апаратура, но детето има нужда от по-високотехнологични изследвания, обясни д-р Масларска.

Транспортът от място до място отне четири часа, посочи лекарят. Беше труден заради състоянието на детето и голямото разстояние, допълни д-р Масларски и добави, че участниците в полета са взели всички мерки за позициониране на апаратурата, за да се запази животът на бебето. По думите й за новородено бебе, което е поставено на апаратна вентилация, разстоянието от Варна до София е голямо и транспортът с хеликоптер би бил рисков.

Д-р Масларска благодари на екипите на министерствата на здравеопазването и на отбраната за организацията на транспортирането на бебето и изрази надежда България да има възможност да предоставя такъв транспорт за всички нуждаещи се деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог да е с него! В такива критични случаи само на това може да се разчита. Дано това да е единственото изпитание в живота му - оттук нататък, само здраве и радост!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко струва полета с Спартан? А колко струва апаратурата , която я няма в Варна? И защо я няма?
7
0
 
3
 
! Отговори
09 преди 1 година
Във варна няма магнитен резонанс? И как точно транспорта с хеликоптер е по опасен? И как се спасява живота с диагностичен процес. И как се транспортират пациенти в други страни? 400 km въздушна линия е след 2 часа приключил транспорта. Спартан 4 часа....
6
5
 
3
 
! Отговори
А кой плаща?! преди 1 година
Да превозваш бебе със "Спартан"-а, е като да превозваш мравка с автобус!
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бас държа че бебето не е на просто смъртни защото колко умряха без да си мръднат пръста а за това със самолет съмнително е
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До3. До известна степен сте прав, защото човек предполага, но Господ разполага. И все пак, надеждата е тази която ни крепи и вдъхва кураж, че живота,въпреки всичко,ще продължи.И поради тази философия му пожелавам да живее.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'един ден може да стане и Министър Председател' --- ако бг съществува тогава
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано Господ се смили над него и му дари още от живота.Неведоми са пътищата на съдбата и ако преодолее това"препятствие"един ден може да стане и Министър Председател.
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
беше ли така преди радев да го вземе?