БАБХ: Ако има насекомо в храната, търсете името му на латински

На българския пазар засега няма такива храни, обясни д-р Иван Генчев
1 фев 2023 09:51, Анисия Иванова
116

Миналата седмица ви съобщихме, че според приета директива на ЕС, в различни хранителни продукти вече може да се използва прах от смлени насекоми.

"Нямаме информация да има продукти с насекоми на българския пазар. Ако има вложени, те трябва да бъдат обявени на етикета", заяви д-р Иван Генчев от БАБХ в студиото на "България сутрин".

По негови думи вида на насекомото се изписва в състава с латинското му наименование. На етикета задължително се изписва и в какъв вид е вложено - замразен, изсушен или прахообразен.

Още по темата

"Европейското законодателство индивидуално позволява разрешаването на нова храна. Когато тя се публикува в списъка на Европейската комисия, тогава има част, която се изписва задължително в кои храни може да бъде влагана. Може да бъде влагана произволно в производителите, които са изрично упоменати", обясни той пред Bulgaria ON AIR, като допълни, че тепърва прохождат производителите на насекоми като източник на протеини.

На въпрос дали производителят трябва да иска разрешение, ако иска да влага прах в насекоми, директорът на дирекция "Контрол на фуражите и страничните животински продукти" отговори, че е нужна регистрация, ако производството е специфично.

Миналата седмица проверка показа, че брашно от щурци вече се е появило по рафтовете на супермаркетите в Румъния. Цената за сто грама е 96,25 леи (38,34 лева), тоест 962,5 леи (383,5) струва един килограм.

Д-р Генчев обясни, че ако е свободна търговия от ЕС, не можем да я спрем като държава членка, разпространението е същото като в България.

"Ако е от трети страни, трябва продуктите да бъдат одобрени от ЕК и подлежат на строг граничен контрол. У нас каквито са изискванията за производителите на конвенционални храни, същите са и за новите храни", обясни той.

"Регистрите, които създава Агенцията по безопасност на храните, са по спецификация на Европейската комисия и там се включват предприятията съгласно тази спецификация. На този етап няма изискване за отделен регистър за тези, които влагат или не влагат. Производителят трябва да гарантира на потребителя, че това, което е вложил, го е обявил на етикета. В противен случай ще претърпи санкции, съгласно законодателството", коментира още директорът на дирекция Контрол на фуражите и страничните животински продукти.

По негови думи потребителят трябва информирано да може да закупи храната, която е избрал и да не бъде подведен.


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да се подобри климата на планетата ЕС обмисля да разреши влагане на храна втора употреба на прах в храните. Така няма да има нужда и от пречиствателни станции.
80
2
 
14
 
! Отговори
Хихи преди 1 месец
Защо, ще информират за насекоми в храната на латински език а не на български- за да не може да го разбере всеки ли???
79
8
 
14
 
! Отговори
Хич не питай.. преди 1 месец
Като нямаш месо---ше ядеш на квото ти внесат от Канада ко пиленцата на партийните другари от ПП и БКП/ДС!
78
8
 
11
 
! Отговори
Месо имаше... преди 1 месец
ПО ВРЕМЕТО НА ЦАР БОРИС----СЕГА ШЕ НАБИВАТЕ ЧЕРВЕИ И МУХИ ЩОТО ВИ ХРАНИ КОМУНИСТ!!
77
3
 
35
 
! Отговори
Питащ преди 1 месец
Кога БАБХ ще се произнесе за продаващите се в големите вериги "ПРЯСНО ОХЛАДЕНО МЕСО" с произход Испания, Франция, Белгия и др от ЕС? Как месото пристига от там като прясно? Как месо след замразяване 15-20 години става прясно на витрината? Какви меса (ако въобще има) се влагат в колбасите? Въпроси и въпроси......,без отговори...!
76
10
 
9
 
! Отговори
Комуниста... преди 1 месец
...НЕМА да ядете агнешко и свинско...ше маате само печен скакалец на клечка за да сте красиви като Путин!
75
3
 
29
 
! Отговори
Либерал преди 1 месец
Есента суших ябълки и круши във фурната. Вкусни са. Сега чакам лятото - ще суша мухи. Особено зелените - най-хранителни са. Аз вярвам на нашите западни вождове и учители.
74
0
 
20
 
! Отговори
Мисля преди 1 месец
В България си ги ядем отдавна. Е 120 е "естествен оцветител" от насекоми. Слага се в саламите и мнооого други храни.Червения оцветител E120 Кармин може да се срещне в състава на много продукти. Малко хора знаят, че това не е синтетична добавка, а натурално вещество, получено по интересен начин.
73
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 66 Разбира ти главата , колкото свиня от кладенчова вода. По времето на Живков колбасите бяха от истинско месо. Само последните години прибавяха по малко соя. А кренвиршите - само от телешко. Няма вече такъв вкус - дори от най-скъпите, които се предлагат сега. За сведение: майка, мир на праха й, работеше в месокомбинат.
72
0
 
4
 
! Отговори
Кака Мара преди 1 месец
Няма защо да си правим този труд! Просто заведенията да вписват в менюто на латински хвърчащите и лазещи "хранителни добавки".Пък ако може да добавят енергийна стойност и показатели за консуматора.
71
2
 
40
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
"Българска агенция по безопасност на храните"-колко хубаво звучи някой да се грижи за това, което ядем! Да, ама не! Кой допусна да ядем млечни и месни продукти съдържащи какво ли не! Сирене и кашкавал без мляко, а с палма, нишесте, вода, сол и какво ли не ! Колбаси, кренвирши и др. със състав всичко друго, но не и месо! Писна ми в България да има толкова агенции, институти, комитети и др. пълни с чиновници на държавна ясла и действащи като странични наблюдатели!
70
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
. . . Миналата седмица проверка показа, че брашно от щурци вече се е появило по рафтовете на супермаркетите в Румъния. . . . . . . БИВА ЛИ ДА СТЕ ТОЛКОВА ОПРОСТЯЛИ? НАЛИ ТРЯБВАЦДА СЕ ТЕСТВА НЯКЪДЕ! ПРОСТО СЕ ЧУДЯ, ЧЕ НЕ Е В БЪЛГАРИЯ!
69
1
 
16
 
! Отговори
Ядрен Вампир Z преди 1 месец
Бе кой чете етикета бе
68
5
 
8
 
! Отговори
Данисанитарка преди 1 месец
Колко месо изхвърлят от хирургията . Могат да се изкарват по сто кила пастет на ден
67
0
 
18
 
! Отговори
Работническа закуска преди 1 месец
Месо за бедни отдавна има разработено . Вътре с членестоноги високопротеинни. Много повишавали работоспособността на работниците. Канесеебе препоръчва . Срещу купони. Придобивки социални .
66
0
 
25
 
! Отговори
Зелен преди 1 месец
Ще започнем постепенно - с 1% сушени скакалци и червеи в хляба, след това - във всяко едно брашно. Имаме 30 годишен план да ви накараме да ядете буболечки.
65
0
 
25
 
! Отговори
Прозорецът наОвертон преди 1 месец
Еманацията на калинките се изврати в канибализъм
64
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
- Бабо мравке, где така- Тичам щурчо към Москва. Във Сибир, Урал и Коми не похапват насекоми.
63
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 1 месец
А снимка трябва ли да направя. А трябва ли да спазвам изискванията за хуманно отношение към животните.
62
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скача на брашното от скакалци, най-много си обича телешкия салам от 4лв./кг и милее за саламите с човешко, копита, клюнове и тоалетна хартия от времето на Живков.