ЕК вдигна мерника на емблематичното за България розово масло

Кметът на Казанлък Галина Стоянова и евродепутатът Андрей Новаков алармират за проблема
190

Има опасност ЕК да забрани емблематичното за България розово масло. Причината е, че то може да бъде обявено за химическа субстанция, алармира кметът на община Казанлък - Галина Стоянова.

"Засега този въпрос се оказва неизвестен за правителството и парламента, а е от изключителна важност. Научих за подготовката в промяната на регламента от кмета на побратимения ни френски град Грас. Той ме сезира, че промяната касае етеричните масла и всички земеделски продукти, от които се извличат етерични места - да бъдат контролирани по реда на химичните продукти, наред с петрола и всички вредни продукти", обясни кметът на Казанлък в "България сутрин".

Стоянова посочи, че това е изключително голям проблем не само за Долината на розите, но и за цялата ни държава. А икономическият ефект от забраняването на етеричните масла в здравеопазването, хранителната и парфюмерийната индустрия е втората плоскост на опасенията им. Според Стоянова ще бъде забранен и затрит цял поминък в страната ни.

"2900 са производителите на розово масло в България. Трябва да се намеси държавата с всичките ѝ лостове на влияние, така че да докаже пред ЕК какви са предимствата на розовото масло за човешкия организъм и да докаже, че това е традиционен поминък, който не трябва да бъде заличаван. Трябва да искаме от ЕК регламент за защита на етеричните масла", настоя кметът на Казанлък.

За да защити българския интерес, с казуса се зае евродепутатът Андрей Новаков. Той заяви, че все още никой не е тръгнал да забранява розовото масло, но ЕК планира да промени начина, по който регулира неговото производство.

"Разбирам тревогите на всички, които си изкарват прехраната с това. Розовото масло е част от нашата национална идентичност. Надявам се на бърз отговор от ЕК, черно на бяло нищо не са публикували. Факт е, че кметове от Франция алармират за този проблем, говорих с част от тях. Разбирам, че рафинирането на розовото масло трябва да се приравни на химически продукти като белина", коментира Новаков пред Bulgaria ON AIR.

Tой поздрави кмета на Казанлък, че веднага се е заела с проблема, за да подготвят навреме защитата на розовото масло. И изтъкна, че на нито едно място по света не могат да бъдат възпроизведени условията, в която расте тази роза.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
44
 
3
 
! Отговори
Смех преди 1 година
Това масло вече никой не го ползва и купува!!СЪВРЕМЕННИТЕ ПАРФЮМЕРИИ СИ ИМАТ ХИМИЧЕСКИ ЗАМЕСТИТЕЛИ НА ПОЧТИ ВСИЧКИ АРОМАТИ!
128
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предполагам че друга членка на ЕС ще започне да произвежда "подобно масло но с доказани качества".
127
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 121И с истамбулската конвенция бяхме банални и с ковид фашизма и със зеления тероризъм и с т.нар. мигранти и с т.нар. право на аборт и с големия рестарт. Ще потърпиш още малко 'баналности' докато станеш напълно щастлив, не притежаваш нищо и заобичаш искрено големия брат.
126
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахахахаха...ама то това е за наше добро, бе! Есср мисли за нас! Ще ядем насекоми, ще живеем в мета-та, няма да напускаме 15 минутния ни затвор, ще сме п3д3расси и ще сме щастливи!
125
1
 
8
 
! Отговори
1453 преди 1 година
Може може. още може...
124
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eк що не вдигне мерника на крадливите ни политици,олигарси и тн Крадци ? А,.сетих се -щото Заедно Крадът ,ти на мене едни милиарди от ес, аз на тебе дела ти в офшорка
123
21
 
6
 
! Отговори
до 121 преди 1 година
До Анонимен,ставате банални и досадни с тези скакалци,измислете вече нещо по-оригинално
122
37
 
9
 
! Отговори
полу журналистика преди 1 година
за полу грамотни с цел настройване срещу ЕС . Почвата у нас е най-благопяиятна за такова влияние след като в продължение на 70г "народен" терор , остави страната с високо необразовани но партийно верни антифашисти с мозък на старшина от народната милиция с 3 ти клас образование
121
3
 
38
 
! Отговори
12 преди 1 година
Е, нали изправиха краставиците, дойде време и с розите да се заемат. Ама маслодайната роза иска почва и слънце, та не става в нидерландските оранжерии. А като и бръкнат в гените, не се знае какъв аромат ще получат. От този зор да сме "демоктати", сами ще се затрием.
120
2
 
31
 
! Отговори
До 130 преди 1 година
Що не си пържиш картофите в синтетично масло 0W40 ми в слънчогледово олио, като всичко е "химия" бе умник!!!
119
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Процесът дишане при хора, животни и растения също е химия! :))
118
12
 
15
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Казус като със стъпкания лъв - тотална липса на информираност на населението, съчетана с журналистическа жажда за "сензации"!!!Никой нищо няма забранява, просто ще се сертифицира като наистина безопастно!!!Защо и сега в България е пълно с химически ментаци, а Китай залива целия свят с буклуци които уж са розово масло!Просто хората искат да се знае, че щом пише, че е розово маслко, то е такова и е безопастно!!!
117
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 125: Отрежи си главата! Нормално е!
116
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И с какво точно им пречи розовото масло на ЕК? Извлича се от растение, не замърсява околната среда и се ползва за козметика, хигиенни продукти и в здравеопазването. Аман от тази ЕК, която само търси под вола теле.
115
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези от ЕС тотално взеха да изтрещяват...забраняват етерични масла,а позволяват скакалци да ядем.Луда работа.Ако някой каже,че това е нормално ще си отрежа главата!
114
5
 
30
 
! Отговори
Няма страшно преди 1 година
Maслото от хлeбapки е по-лесно за производство и със същите характеристики. Лесно можем да заменим единия бизнес модел с другия. Продължаваме напред.
113
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Протести в подкрепа на пуумиярите, които убиват хора може, но протест в защита на българската роза не може! Не сме народ, а мъ***ша
112
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Розово масло не може, но скакалци може. Къде отива този свят?!
111
3
 
43
 
! Отговори
Еми да преди 1 година
Кви рози, каква лавандула.Ще гледаме скакалци, *** и това ще ядем...щото ЕК така регламентира.
110
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причината е, че сме трета категория народ.