ЕК вдигна мерника на емблематичното за България розово масло

Кметът на Казанлък Галина Стоянова и евродепутатът Андрей Новаков алармират за проблема
190

Има опасност ЕК да забрани емблематичното за България розово масло. Причината е, че то може да бъде обявено за химическа субстанция, алармира кметът на община Казанлък - Галина Стоянова.

"Засега този въпрос се оказва неизвестен за правителството и парламента, а е от изключителна важност. Научих за подготовката в промяната на регламента от кмета на побратимения ни френски град Грас. Той ме сезира, че промяната касае етеричните масла и всички земеделски продукти, от които се извличат етерични места - да бъдат контролирани по реда на химичните продукти, наред с петрола и всички вредни продукти", обясни кметът на Казанлък в "България сутрин".

Стоянова посочи, че това е изключително голям проблем не само за Долината на розите, но и за цялата ни държава. А икономическият ефект от забраняването на етеричните масла в здравеопазването, хранителната и парфюмерийната индустрия е втората плоскост на опасенията им. Според Стоянова ще бъде забранен и затрит цял поминък в страната ни.

"2900 са производителите на розово масло в България. Трябва да се намеси държавата с всичките ѝ лостове на влияние, така че да докаже пред ЕК какви са предимствата на розовото масло за човешкия организъм и да докаже, че това е традиционен поминък, който не трябва да бъде заличаван. Трябва да искаме от ЕК регламент за защита на етеричните масла", настоя кметът на Казанлък.

За да защити българския интерес, с казуса се зае евродепутатът Андрей Новаков. Той заяви, че все още никой не е тръгнал да забранява розовото масло, но ЕК планира да промени начина, по който регулира неговото производство.

"Разбирам тревогите на всички, които си изкарват прехраната с това. Розовото масло е част от нашата национална идентичност. Надявам се на бърз отговор от ЕК, черно на бяло нищо не са публикували. Факт е, че кметове от Франция алармират за този проблем, говорих с част от тях. Разбирам, че рафинирането на розовото масло трябва да се приравни на химически продукти като белина", коментира Новаков пред Bulgaria ON AIR.

Tой поздрави кмета на Казанлък, че веднага се е заела с проблема, за да подготвят навреме защитата на розовото масло. И изтъкна, че на нито едно място по света не могат да бъдат възпроизведени условията, в която расте тази роза.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
44
 
! Отговори
Хладния разум преди 1 година
Причината е, че не може някоя шваба или холандец да дойде да ни го продаде.
108
3
 
34
 
! Отговори
"лапни-шарани&q преди 1 година
Да бе и това трябва да затриете!?Безсрамници. България от долина на розите се превърна в долина на дозите. Съдбата има пръст навсякъде и в повечето случаи е среден.
107
3
 
36
 
! Отговори
Нека! преди 1 година
Нека бе, Нека! Хак да ни е ЕС, еврозоната, шенген, скакалците и всичко тъй прекрасно!!!
106
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 101 Отглеждането на рози и добивът *** масло не е много работещ бизнес. От години производителите реват, че няма кой да им прибира реколтата(не плащат), нямат пазари, щото им е слаб мениджмънтът и са некадърни, свикнали са държавата да им урежда всичко, другите им подбивали цената(неконкурентноспособи) и пр. неуредици. Последните години май се сее повече лавандула. Но и това производство ще прецакат.
105
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахахах. Плюйте копейкин, плюте го още и още и още и се радвайте на новини като тази. Хахахахахахахахахахха
104
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 110 Те го развалиха още в началото на 90-те с идването на Данон, който промени технологията. Оттогава повечето само името му е кисело мляко
103
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдум!!
102
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашето правителство не знаело....Ами защо им плащаме заплати на тия фигуранти, питам?
101
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И киселото мляко сигурно ще ни забранят скоро. После следва класическо робуване на каишка и бой с камшик при непослушание. ЕС!!!
100
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато 1 държава не си отстоява националните интереси, всички ще я стъпкват. След 12 год. продажно управление на ГЕРБ, остава само да довършат страната. Не сме забравили как се избиват животни, закриват мощности на ЕЦ, заводи, промишлености при Костов и пр.
99
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Исландия защо мислите се отказа от кандидатурата си в ЕС? В момента, в който Брюксел заяви, че ще им наложи квоти на риболова, от Рейкявик им казаха "благодарим за вниманието и довиждане".
98
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 85 Много си назад. И автомобилите и телевизорите отиват на доидживяване. Това са последните поколения, които ги ползват. Ама има и вечни неща. И природните ресурси са едни от тях. Наш природен ресурс е розовото масло. Другите държави си ценят това, с което природата ги е дарила, дори да е малко, и от това печелят. А ние все гледаме чуждото и мислим, че ако правим коете правят другите ще сме добре. Не си ценим нашата индивидуалност пък после ревем1 че ни подритват
97
1
 
26
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Отиде бизнеса на орътъ по Казънлъшко ! От авропейската простотия !
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 98 Че кой ти пречи сега да си на 4500лв? Пак си мислиш, че ако нещо стане, да го няма тоя и оня, и нещата с магическа пръчица ще се оправят за всички. Че все про-ЕС те управляват последните години. И ГЕРБ, и ПП. От какво си недоволен?
95
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕЙЙЙ, С ТВА ЗАГЛАВИЕ НАПРАВО ЗАРАБОТИ ДВОЙНО РУБЛИ ДНЕС!
94
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименЕй, злобар, кой си ти че да разделяш България и кой си ти, че да наричаш някой копейка и каквото там те кефи. От такива разделячи като теб най ме е гнус. Ще продадеш и бащиното си има за 1000 лева.
93
13
 
13
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Пълни глупости. ЕС нищо не иска да ни затваря и не "вдига мерника" на нищо. Това са чистоместни български инсинуации, за да бъде провален бизнеса на хората и да бъде купен от олигарсите. Всичко, което се каза, че било затоврено по решение на ЕС е пълна лъжа. Включително атомната централа. Никой не ни натискаше да затваряме никакви реактори, онази мизерница Куневата го направи, сигерно е било здраво подплатено. И за всичко друго е така.
92
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕК ще унищожи и малкото останало и работещо, за какво ни е ЕС се пита в задачата?! Че то и животът е химия, перилни препарати, храни, консерванти, всичко е естествени и изкуствени химични процеси, няма живот без химия! Лу-до-ст-та няма граници! Зе-ле-ни-те какво искат???
91
2
 
25
 
! Отговори
Димитър Пешев преди 1 година
Но пък, ще ядете пържени скакалци и ***.
90
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за какво ни е това розово масло? В момента Украйна няма нужда от него а има нужда от нашата помощ с оръжие. Какво сте се разврякали.