ЕК вдигна мерника на емблематичното за България розово масло

Кметът на Казанлък Галина Стоянова и евродепутатът Андрей Новаков алармират за проблема
190

Има опасност ЕК да забрани емблематичното за България розово масло. Причината е, че то може да бъде обявено за химическа субстанция, алармира кметът на община Казанлък - Галина Стоянова.

"Засега този въпрос се оказва неизвестен за правителството и парламента, а е от изключителна важност. Научих за подготовката в промяната на регламента от кмета на побратимения ни френски град Грас. Той ме сезира, че промяната касае етеричните масла и всички земеделски продукти, от които се извличат етерични места - да бъдат контролирани по реда на химичните продукти, наред с петрола и всички вредни продукти", обясни кметът на Казанлък в "България сутрин".

Стоянова посочи, че това е изключително голям проблем не само за Долината на розите, но и за цялата ни държава. А икономическият ефект от забраняването на етеричните масла в здравеопазването, хранителната и парфюмерийната индустрия е втората плоскост на опасенията им. Според Стоянова ще бъде забранен и затрит цял поминък в страната ни.

"2900 са производителите на розово масло в България. Трябва да се намеси държавата с всичките ѝ лостове на влияние, така че да докаже пред ЕК какви са предимствата на розовото масло за човешкия организъм и да докаже, че това е традиционен поминък, който не трябва да бъде заличаван. Трябва да искаме от ЕК регламент за защита на етеричните масла", настоя кметът на Казанлък.

За да защити българския интерес, с казуса се зае евродепутатът Андрей Новаков. Той заяви, че все още никой не е тръгнал да забранява розовото масло, но ЕК планира да промени начина, по който регулира неговото производство.

"Разбирам тревогите на всички, които си изкарват прехраната с това. Розовото масло е част от нашата национална идентичност. Надявам се на бърз отговор от ЕК, черно на бяло нищо не са публикували. Факт е, че кметове от Франция алармират за този проблем, говорих с част от тях. Разбирам, че рафинирането на розовото масло трябва да се приравни на химически продукти като белина", коментира Новаков пред Bulgaria ON AIR.

Tой поздрави кмета на Казанлък, че веднага се е заела с проблема, за да подготвят навреме защитата на розовото масло. И изтъкна, че на нито едно място по света не могат да бъдат възпроизведени условията, в която расте тази роза.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tрябва да разделим България на две като Северна и Южна Корея и да се види как копeйковците ще са на 500лв заплата а другите на 4500
88
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тържество на демокрацията - някакви подкупни бюрократи закопават България, без да им мигне окото и не считат за нужно дори да ни питат или информират.
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да бъде човек щастлив, първото нещо което трябва да направи е да изхвърли телевизора на контейнера. Който го вземе да си троши главата.Щастлив дядо
86
4
 
35
 
! Отговори
мишо преди 1 година
ЕС планомерно унищожаваше и продължава да унищожава нашия суверенитет, нашата промишленост и национална идентичност! И не е партенка!!! Розовото масло, което се произвежда в Българие е с високо качество и по-ниска себестойност на съответното произведено във Франция и Италия. Ние сме, абсолютен конкурент. Бил съм в много европейски градове, никъде не видях да се продават български вина! Защо, защото са много по качествени от повечето европейски. Страх ги е и не искат конкуренция!!!!!
85
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищоне сее променило в отношението към колониите.
84
23
 
6
 
! Отговори
234 преди 1 година
Споко, партенка е. Само ни плашат. Нали щяха да ни забранят ракията, шкембе чорбата, кривите краставици и т.н. Е нищо подобно няма. Информацията е неофициална от "един човек" който казал на друг човек. Фейк
83
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ЕС не им трябваме като партньор в съюза, а като пазар. Разчистват си пазара хората. Ние сме балъците, че го позволяваме и че стоим в такива токсични взаимоотношения.
82
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще я търсите "Евразия" момчета, ще търсите, ама няма! Глад ви чака! И мор! Това ви донесе либералния запад! Вие просто си нямате на идея как ще ви го отперат на два ката! И ви го казва човек, който от седем години пребивава в Англия!
81
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо не ми се вярва че ще забранят розовото масло. Вероятно променят начина на контрол и го правят по-строг, подобен на този за по-опасни химически вещества.
80
3
 
32
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
До Анонимен 85Някакво масло ?!? Ти си пълен олиг*о. Това е трдиция бе мушморок, нещо с което сме известни по цял свят, защото само на нашата териатория добива на това масо е с такива характеристики. От Азия до Европа това е от малкото неща, които ни прославя с добро по света. Всички могата да произвеждат автомобили, ама не всички могат да произвеждат нашето розово масло и именно това е големия проблем на брщкселските зелки...
79
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното нещо, което ЕК искат да съсипят в България. После те да си отглеждат такива култури и да внасят такива продукти и да печелят.Това е целта да унищожат цялото стопанство и животновъдство в страната и после постепенно да убиват населението с вносни и скъпи гмо пластмасови зеленчуци, и пълни с хормони меса, да не говорим и да тъпотията във всичко да вкарват вече и насекоми и бръмбари.
78
38
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква трагедия, и колко е прихода на България от това "емблематично" розово масло? Вместо да се научим да произвеждаме автомобили или телевизори от които да изкараме милиарди приходи ние сме тръгнали да ревем за някакво масло..
77
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То не бяха щастливи кокошки и прасета,криви и пъпчиви краставици,мусака,таратор,скакалци колорадски бръмбари ,червеи и буболечки яжте и си тананикайте .
76
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименДа се хванем на бас, че няма да влезнем в Шенген и няма да приемем евро, а?
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 73 То и за еврото тъй, ама приближава. А управляващите в хор ще запеят как ако не се съгласим ще ни резнат някой фонд.
74
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В същото време бившите розови полета се превръщат в огромни соларни паркове. Ходете да видите какво се случва слез Казанлък. Стотици декари плодородна земя насеяна с фотоволтаици. Що за извращение е това?!?!?
73
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Софиянец 72 То пък дедо ти шоп не е бил с потури и не е потропвал хорце. Каква връзка има написаното с Париж? Кметът на побратимен френски град е предупредил нашия за готвената секира за всички производители на етерични масла от ЕС. Язък за големите претенции щом една статия не можем да прочетем.
72
4
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Копейка, хващай синчето и в Брюксел, да изядат онези еврочичковци и лелки балтиите!
71
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на времето май-***-ците ревяха да имало банани - е има - ама всичко останало го няма- честито
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СофиянецКво ще правиш в Париж???