ЕК вдигна мерника на емблематичното за България розово масло

Кметът на Казанлък Галина Стоянова и евродепутатът Андрей Новаков алармират за проблема
190

Има опасност ЕК да забрани емблематичното за България розово масло. Причината е, че то може да бъде обявено за химическа субстанция, алармира кметът на община Казанлък - Галина Стоянова.

"Засега този въпрос се оказва неизвестен за правителството и парламента, а е от изключителна важност. Научих за подготовката в промяната на регламента от кмета на побратимения ни френски град Грас. Той ме сезира, че промяната касае етеричните масла и всички земеделски продукти, от които се извличат етерични места - да бъдат контролирани по реда на химичните продукти, наред с петрола и всички вредни продукти", обясни кметът на Казанлък в "България сутрин".

Стоянова посочи, че това е изключително голям проблем не само за Долината на розите, но и за цялата ни държава. А икономическият ефект от забраняването на етеричните масла в здравеопазването, хранителната и парфюмерийната индустрия е втората плоскост на опасенията им. Според Стоянова ще бъде забранен и затрит цял поминък в страната ни.

"2900 са производителите на розово масло в България. Трябва да се намеси държавата с всичките ѝ лостове на влияние, така че да докаже пред ЕК какви са предимствата на розовото масло за човешкия организъм и да докаже, че това е традиционен поминък, който не трябва да бъде заличаван. Трябва да искаме от ЕК регламент за защита на етеричните масла", настоя кметът на Казанлък.

За да защити българския интерес, с казуса се зае евродепутатът Андрей Новаков. Той заяви, че все още никой не е тръгнал да забранява розовото масло, но ЕК планира да промени начина, по който регулира неговото производство.

"Разбирам тревогите на всички, които си изкарват прехраната с това. Розовото масло е част от нашата национална идентичност. Надявам се на бърз отговор от ЕК, черно на бяло нищо не са публикували. Факт е, че кметове от Франция алармират за този проблем, говорих с част от тях. Разбирам, че рафинирането на розовото масло трябва да се приравни на химически продукти като белина", коментира Новаков пред Bulgaria ON AIR.

Tой поздрави кмета на Казанлък, че веднага се е заела с проблема, за да подготвят навреме защитата на розовото масло. И изтъкна, че на нито едно място по света не могат да бъдат възпроизведени условията, в която расте тази роза.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
истината преди 1 година
До Анонимен до 8 Няма такива!
8
6
 
55
 
! Отговори
истината преди 1 година
След лозята и ябълковите градини, следва розовото масло!!!! ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС - ВЕДНАГАААА!
7
5
 
28
 
! Отговори
Зъбчо преди 1 година
Ми то и хората почнаха да вдигат мерника на ЕС. До 2025-та ще станат големи щуротии. Запасявайте се с алкохол и пуканки. Ще бъде весело.
6
34
 
6
 
! Отговори
ЛГБТ преди 1 година
Само така, ракии, шкембе чорби, масла и други проcтащини да бъдат незабавно забранени!
5
4
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече човек няма думи за цялата простотия която цари в тези измислени институции. Затриха всичко българско и ни тъпчат с техните, всичко е за пусти пари и пазари.
4
1
 
39
 
! Отговори
Тия квачки от ЕК преди 1 година
.... пръскат ли се с J'ADORE и CHANEL 5 ??? Ако ДА - то да не се обаждат по Казанлъшките въпроси!
3
5
 
21
 
! Отговори
... преди 1 година
е да те само това още не са ни го отнели или закрили или унищожили...просто да си ни анексира германия и да сме си като калининград отдалечена българо-вестфалска провинция и да се приключва
2
5
 
58
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Вън България от ЕС! Доказа се, че този съюз е вреден за България и е време, да го напуснем. ЕС служи на китайските интереси(Китай дължи, трилиони долари, компенсация за нанесени щети от пландемията)!
1
6
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън от тоя пролет съюз.Да съхнат деца внуци на всички западни страни .Мретееее бе *** в мъки .Амин !