Недостигът на кадри е 200 000 души и ще продължава да расте

Българската индустрия е в топ три по темп на развитие в ЕС
2 фев 2023 22:15, Анисия Иванова
104
Недостигът на кадри е 200 000 души и ще продължава да расте
Снимка: БГНЕС

Краткосрочният недостиг на кадри в страната е 200 000 души и той ще продължава да расте. Заради демографската криза ежегодно на пазара на труда губим по 50 000 души, като това ще продължи поне през следващите 20 години. Това коментира днес във Варна председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той взе участие в среща-дискусия за проблемите и възможностите пред българския бизнес през 2023 г. Домакин на форума бе Икономическият университет във Варна.

Приоритетите на АИКБ за тази година са трите членства на страната ни – в еврозоната, в Шенген и в ОИСР, обясни Велев. По думите му дали ще бъдем приети в еврозоната от 1 януари 2024 година, ще се реши в средата на настоящата, като за постигането на тази цел е важно и бизнесът да мобилизира усилията си.

Според Велев за целта е нужна ценова стабилност и затова АИКБ призова предприемачите да се постараят да намалят цените на стоките и услугите, за да бъде потисната инфлацията. Той уточни, че Асоциацията напълно подкрепя влизането на България в еврозоната, тъй като това ще подобри инвестиционната среда, ще спомогне за ускоряване на икономическия растеж и повишаване на жизнения стандарт.

За нас приоритет остава осигуряването на енергия на конкурентни цени за българския бизнес, допълни Велев. По думите му акцент за Асоциацията е и осигуряването на човешки ресурси. В тази насока освен развитие на връзките между бизнеса и образованието и пазара на труда, ще се работи и за облекчаване на трудовата миграция. В това отношение българското законодателство все още е далеч от най-добрите европейски практики, обясни Велев. По думите му у нас са наложени излишни ограничения, а в държавите, най-големи износители на човешки ресурс, дори нямаме дипломатически представителства. Ако процедурите за внос на работна ръка бъдат улеснени, тук ще има много повече икономически заети хора, които ще плащат данъци в България и ще харчат в нашата страна, допълни председателят на АИКБ.

През последните две години имаше серия кризи, светът започна да се деглобализира, но въпреки трудностите за изминалата година ще покажем добър икономически ръст, каза още Велев. Той уточни, че през второто полугодие на 2022 г. българската индустрия е в топ три по темп на развитие в ЕС. Като ръст на възнагражденията за последното отчетено тримесечие България е номер едно, допълни Велев.

Председателят на АИКБ каза още, че е редно да бъдат реализирани реформите, отлагани през последните 30 години. Според него има нужда от промени в медицинската и трудова експертиза. Необходима е и реформа с такса битови отпадъци, защото България е единствената страна в ЕС, където се плаща не на база генерираното количество, а според оценката на имота, каза Велев и допълни, че този начин на определяне на налога, освен всичко друго, пречи и за реализирането на кръгова икономика.(Мила Едрева, Данаил Войков, БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
35
 
! Отговори
така де преди 1 година
То вярно, че сме първи по разтеж на доходи, но интересно е как сме последни по доходи в ЕС. Трябва да растат в пъти, а не в проценти.
62
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велев, в държавите към които нашенци се евакуират от вашия бизнес модел от време оно дават средно 30% от добавената стойност, получена от труда на работника, на работника. В България никога работника не е получавал повече от 10%. Останалото го взимат бизнесмените. Затова няма желаещи. Сериозни икономисти са го казвали в ефир, но подопечните им медии бързо замитат подобна информация. Накрая ще си останете само бизнесмените да си продавате чалъмите един на друг.
61
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До да допълня. По добре да висят у кръчмите и дискотеките, отколкото да си зачернят живота с българския капиталист. Алчостта му е безгранична, може да погълне Света! Отношението- най-долното.
60
0
 
12
 
! Отговори
В. преди 1 година
Приятен и спорен ден.
59
35
 
9
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Въпроса е как да се извадят младите от кафетата и дискотеките. Там е разковничето.Работа има за целия китайски народ.
58
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Велев има ли собствен бизнес и какъв е ?
57
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е учудващо. Ваксините почнаха действието си и всеки ден измира млад народ, който беше достатъчно умопомрачен от онези които все доброто му желаят - правителствата, WEF, Бил Гейтс. Нещата до края на годината ще излязат извън контрол. В САЩ скоро снижиха изискванията за здравното състояние на пилотите, ясно е че това се прави за да се замаскират фашистките мандати за ваксини. Сещате се какво ни чака, повече и повече инциденти със самолети всеки ден.Ще става страшно мили ми третополови отрепчици
56
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баламите свьршиха даже украйнци и африканци не искат да ви работят за смешните заплати в левове.
55
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има излишък на бизнесмени и ще продължава да расте.
54
2
 
38
 
! Отговори
Няма преди 1 година
Недостиг на работници, има прекалено много бездарни бизнесмени./"Много вожд, малко индианец."/
53
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много бизнесмен, малко индианец. Бизнесмен иска индианец. Плаща малко. Индианец яде малко. Бизнесмен яде много. Кара порше.
52
1
 
22
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Как така все сме едни от първите по развитие, и едни от последните по доходи? И това от много дълго време. Четем вестници и сайтове, че и по телевизията - едно и също. Едни от първите по развитие, а стандарта ни е почти никакъв. Правя си съответните изводи, като взимам в предвид, че от 1944г. е това.
51
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бившите комунисти се пребоядисаха уж че са демократи и 30 години тази комунистическа демокрация гони младите хора от България. Ако имаха мозък в главите, нямаше така да пречат на хората да работят. Комунистите знаят да правят атентати, преврати, революции, войни, но защитата на частната собственост и свободното предприемачество, които правят икономиката, са трън в очите им.
50
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитахме се да възстановим 2 губещи производства през периода 1992г. до 1995г. но местната и столичната комунистически номенклатури ни пречеха постоянно. Заминахме в чужбина. Много е трудно, но престъпността е под контрол и условията за работа са по-добри, отколкото в България.
49
4
 
27
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Българската индустрия е в топ три по темп на развитие в ЕС..... На тоя сайт му трябва ХУМОРИСТИЧНА СТРАНИЧКА , точно за такива "новини" ......
48
2
 
21
 
! Отговори
ПустинякО мрази АИКБ преди 1 година
Как ще падне цената на стоката Х, когато производствената й себестойност нараства непрекъснато, благодарение общите усилия на всички политици, изредили се до този момент на държавната софра?! Как бе Велев? Аз знам как, когато такива като теб си намалят маржа на печалбите, ама едно е да го говориш, друго е да имаш топки да го направиш, защото когато го направиш, първо че няма да *** толкова, колкото сега ***, и второ, ще трябва да освобождаваш хора, а тогава може и кютек да ядеш, тъпанартакъв
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се прибират откъдето са дошли
46
1
 
34
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
На управляващите и другарите бизнесмени винаги нещо не им достига . На едните " мозък " , на другите пари . Общото което не им достига са " раята " или на западен диалект - робите ...
45
8
 
36
 
! Отговори
Работодател Скрънза преди 1 година
Всички имат прякори, та и аз така! Търся промовирали складажии, рафтаджии с докторска титла - харвардските титли са с преимущество, плочкаджии с инженерни дипломи и никакви бакалаври, ВиК на медицинска основа и много други. Общо изискване е писмено и устно (не за това, което си мислите ***) владеене на минимум три езика френски, английски или немски може и някой друг евроатлантически език! Осигуровка на МРЗ другото башка!
44
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя вече и за отпадъците ли почна да се изказва. На всяка манджа мерудия. Изключително противна личност.