Шокиращо: Всеки пети българин признава, че се е возил при пиян шофьор

Тренд: 86% от българите смятат, че са необходими законодателни промени
49
Шокиращо: Всеки пети българин признава, че се е возил при пиян шофьор
Снимка: БГНЕС

Почти всеки пети българин се е возил при шофьор, употребил алкохол, сочат данните от изследване на социологическа агенция "Тренд" сред 1005 души по поръчка на „24 часа“.

37% пък са ставали свидетели как техен близък или познат сяда зад волана след употреба на алкохол или наркотици. 275 хиляди българи признават, че са се качвали да шофират в нетрезво състояние, сочат още данните от проучването.

Според участниците в проучването трите водещи фактора за пътни инциденти в страната са превишената скорост (27%), шофирането под въздействие на алкохол (24%) и шофирането след употреба на наркотици (17%).

Въпреки че шофирането в нетрезво състояние се отчита като водещ рисков фактор, близо една пета от българите признават, че им се е случвало да се качат в автомобил, управляван от техен близък или познат, който е употребил алкохол. Това е валидно в по-голяма степен за мъжете (25% от тях), както и за една четвърт от по-младите на възраст между 18 и 39 г.

Приблизително четири от десет българи (37%) са ставали свидетели на това как техен познат, приятел или роднина сяда зад волана след употреба на алкохол и/или наркотици. Това се е случвало значително по-често на мъжете (45%), както и на половината от най-младите във възрастовата група между 18 и 29%.

Около 275 000 българи (5%) признават, че те самите са се качвали да шофират в нетрезво състояние. Като най-често оправдание за това лицата посочват, че са се чувствали добре, или че пътуването е било за кратко разстояние.

Мнозинството от българите (86%) счита, че са необходими законодателни промени, с които да се увеличи размерът на наказанието при шофиране под въздействие на алкохол и/или наркотици. По-строгите наказания се свързват с намаляване броя на инцидентите – 89% са по-скоро или напълно убедени в това.

Същевременно се наблюдава консенсус по отношение на мнението, че към момента държавата не се справя адекватно с нарушителите на закона – 94% споделят това напълно или донякъде.

Категорично доминира мнението, че шофирането под въздействие на алкохол е рисковано, независимо от употребеното количество – 96% са напълно или по-скоро съгласни с това. Още по-категорична е оценката за шофирането под въздействието на наркотици – 98% са напълно или по-скоро убедени, че то е опасно, независимо от употребения вид и количество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По селата тва да се нажмули с две ракии и да седне да кара не се води пиене.Питайте некой от прованса ще ви каже.
30
0
 
5
 
! Отговори
Умрял в Катастрофа преди 1 година
И аз много често карах пиян, но от както умрях в една катастрофа, повече не си позволявам подобни изцепки.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако всеки шофьор признаваше пред пасажера, че е пийнал, статистиката щеше да още по-шокираща. Наздраве и карайте внимателно.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно,не познавам човек, който даде шофирал пиян или даде е возил при пиян шофьор. Шофьор съм от 40 години, но никога не съм си позволявал да шофирам след като съм пил, даже и половин бира да е
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази статистика за причините за ПТП всеки знае, че не е вярна. Липсват основните причини - лоша организация на движението и паркирането, вкл. пътни знаци и маркировки, лоши пътища и пълна липса на контрол. КАТ санкционират за едно на 100000 нарушения, т е. контрол няма. Заради тези 3 причини са над 95% от нарушенията, но тях ги няма в статистиката.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-големите проблеми на пътя са агресията, нетолерантността, самоувереността и неопитността. Класиката е, 18-20 годишен взима BMW-то на тати, негов набор, само със задно, качил гаджето и е безсмъртен. Па нека е да не е пил и надрусан, в състояние е такива да ги надроби, че и ангелите да плачат.
25
2
 
5
 
! Отговори
Bormann преди 1 година
Аз пък признавам че съм се возил и при трезвен
24
2
 
4
 
! Отговори
Cik cok преди 1 година
Бг разбера от тояга. Спираш го бой бой бой , оставаш го. Следващият и тъй идва дисциплината.Няма друго... Полицаите не правят нищо....Болгар болгар арррт една тояга в динята....бой по ръцете , три месеца да го хранят...идва му акъла..
23
3
 
4
 
! Отговори
Пепи Бокса преди 1 година
На времето у Световрачене всеки си караше пил след банкет и нямаше никакви проблеми!
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да е ''шокиращо'' ,. нали в Бг от 20г., всеки 2-ри е неграмотен !
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова признават, иначе всеки се е возил .....
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
напишете в гугъл "статистика птп българия". На първите места излиза пдф със статистики от НСИ. Алкохол и упойващи вещества са 1.7 и 1.3% за 2020 и 2021г. Всички останали причини са в пъти... повтарям в пъти повече(15-20-25%). Затова и тези циркове с проверки за не знам какво си са безмислени, но медиите само това чакат за да съберат малко гледаемост.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В този ред на мисли,на веждичката излезе ли му пробата когато се отъркаля на релсите по икиндия,или още не?
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
99% от шофьорите включително и аз някога в живота си са карали напити.
17
3
 
4
 
! Отговори
попитахме 100 човека преди 1 година
така бяха и тестовете по ковид - изследвахме 100 човека
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
попитахме 100 човека
15
1
 
4
 
! Отговори
asdf1234 преди 1 година
Сигурен съм че поне половината са излъгали и не са си казали, че са се возили при пиян познат!
14
2
 
5
 
! Отговори
отдавна не пия ,НО преди 1 година
И още ходехме на работа във един завод ремонтирахме машини всяка вечер си имаше ракиика и салатка, нито се трепехме по машините нито нищо сега не е така ,айде във някой завод си къркайте вечер без да се криете ! Има кампания против алкохола обаче наркотик може да си купиш на всякъде и младежите ми казват ,че от ракията ги боли главата а от марихуаната не ! Щом държавата е нарочила старата ракййка и е одобрила другото ОК -- само при шофиране има проблем, но е ОК че вече им е ежедневие !
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А всеки 4-ти че он е пиянио шофиор. Безумно *** статия
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де - ОК.... Т.е. не е ок ама да попитам кво стана с полицая дето оня ден го хванаха пиян в патрулката, а със Симона дето я хванаха също оня ден с половин кило трева в колата, или полицая с 200гр амфета, или със Симона дето мъкна стълбата на Семерджиев, или ония двамата дето ескортираха Митко с Поршето дето размаза французина на околовръстното,А кво стана с пернишкото ченге дето караше мигранти?!? Кво стана с тях.Те полицаите май влизат в системата само,за да си крият магариите.