Тестовете на "Менса": Българчетата стават все по-интелигентни

Най-умните деца обаче редовно търпят подигравки
Обновена: 3 фев 2023 11:48 | 3 фев 2023 11:48, Красимир Ангелов
80

Българчетата стават все по-интелигентни. Това показват тестовете на престижната организация "Менса", като в края на изминалата година са тествани около 165 деца в редица градове в България.

"Някои са участници от олимпиади, други са по природа интелигентни, други сами карат родителите си да ги запишат, защото се чувстват различни, някъде го има желанието на родителя да провери колко е умно неговото дете", заяви психологът от "Менса България" - Даниела Лечева пред "България сутрин".

Има данни за 13 свръхинтелигентни деца у нас - постигнали са 98 или 99 персентила на детския тест.

"Това е величина, която показва, ако по същото време и същите условия се явят 1000 души, от колко от тях по-висок резултат е вашият. Например при 79 персентила - имате по-висок резултат от 780 други тествани", уточни Лечева пред Bulgaria ON AIR.

Статистиката показва, че най-много персентила имат момчетата в Пловдив и Русе на възраст 9-14 г. Следват момичетата от Пловдив, след тях - момичетата от София и Варна.

"Голям проблем за хората с висока интелигентност е, че не се чувстват разбрани, чувстват се различни, били са подигравани, трябва да изпростяват изказа си, за да бъдат приети, не вдигат ръка в час, за да не бъдат подигравани", посочи психологът проблемите, пред които се изправят по-интелигентните деца.

Лечева добави, че такива младежи са по-невнимателни в час, защото не им е интересен материалът, а много от тях предпочитат компанията на по-възрастните.

"Интелигентността може да бъде развита, но не може един човек с под средната да стане изключително интелигентен. Може да имаш много познания, да си енциклопедист и да си под средното ниво на интелигентност", поясни Лечева.

"Много хора се явяват преди кандидатстване в университет, миналата година проведохме безплатно тестване на абитуриенти. В чужбина добре се гледа на висок резултат на теста", посочи Лечева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано да поумняват тези деца, че положението с тези около 20 годишна възраст е трагично. Знаят само да искат, да имат претенции, без да показват нищо насреща. Мързеливи, без уважение към работодатели или по-възрастни. Доста такива съм интервюирал и обучавал и наистина е отчайващо.
46
0
 
15
 
! Отговори
? преди 1 година
Работя в детска ясла. Има много умни деца на 2-3 год. възраст- говорят правилно, играят, танцуват, рисуват, моделират. Колеги от детски градини споделят и се радват също на такива деца, подпомагат тези със затрудненията. Питам къде в образователните нива се допуска грешката да не се доразвие потенциала на повечето ни прекрасни деца ?
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 47 Не, не са по-интелигентни нискоинтелигентните. Но са по-нахални и това им помага. А и стратегията за опростачването на нацията ни е удобна за някои.. Огледай се и виж как чалга културата е издигната на пиедестал, как управляващите ни я имат две мозъчни клетки, я и тях са избили с наркотици, как ни натрапват чалгoпитеци като "успешни" личности, как промиват съзнанията на децата като им представят плеймейтки за връх на успеха, как пр.остотоята ни е заляла отвсякъде и ще разбереш какво казвам
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре е , че развиваме интелигентни роби, че все некой трябва да бачка и да плаща
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 46 : По принцип е нормално шефа да е по-ниско интелигентен от служителите си. Иначе нямаше да има нужда от тях. Само че има една тънка разлика - когато наемаш хора, по-умни от теб - не трябва да им казваш какво да правят. Точно обратното, те ти казват какво да правиш.
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 46 - "нискоинтелигентните, които действат "чрез нахалство към прогрес" и се наместват на ръководни позиции" - значи... според теб "интелигентните" вършат нежеланата работа, а "нискоинтелигентните" са успешни и напредват? Хммм тогава излиза, че "нискоинтелигентните" са по-интелигентни от "интелигентните" хехе, ама че парадокс?
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То въпросът е не има ли интелигентни, а какви условия им се предлагат, за да се развие и приложи тази интелигентност, така че да е в полза на обществото. У нас такива обикновено, във всяка една област, са наритани в някое кьоше и вършат работата на нискоинтелигентните, които действат "чрез нахалство към прогрес" и се наместват на ръководни позиции. Така е от политиката ни, та до най-ниските нива... За съжаление в България няма възможности за развитие на интелигентните.
40
4
 
4
 
! Отговори
до 42 преди 1 година
Разсмя ме. Айде, моля те, кажи си какво IQ ти пише във фиша със заплатата (понеже се имаш за много интелигентен). Много те моля, кажи! В моя ясно си пише, че съм в топ 1 на 110000 души у нас, та да те питам теб :)
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И колко бройки са те?
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тестовете на Менса лесно се манипулират. Иначе казано, доста остарели са и не могат да сметнат реалното IQ. Всякакви комплексирани родители без 2лв. в джоба насилват нещастните си дечица да зубрят някакви тестове и си мислят, че това ги прави интелигентни, както и медалите от Олимпиади, на които се явяват 50 деца, 40 от които са българчета на побъркани родители. Това го казвам като човек с интелектуален бизнес и интелектуална професия. Българите са едни от най-нискоинтелигентните нации в ЕС.
37
6
 
4
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Някой са закъснели в заключенията си.Българчетата винаги са били интелигентни ,но това не искат да го признаят много държави.
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега, вие нали не очаквате, че това е масово? Естествено, че групата на нискоинтелигентните е много по-голяма и рядко ще срещнете интелигентно дете. Това е така навсякъде и е нормално.
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не оставам с впечатлението, че масово българчетата стават все по-интелигентни. Децата на амбициозните и умни родители, може би, но масово се раждат uдuотu.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чик чок 36 : Напълно достатъчно е да не му се мотаеш в краката и да слушаш какво ти говори.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 35 : Злопаметен съм да. Не е задължително на теб да ти харесва. Важното е че се случва.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До R.A.T.M 34 : Чел ли си баснята за лисицата и гроздето? "Наглед си хубаво, но киселиш"
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 33 - Ти пък, с твоето желание да мачкаш, звучиш като говедар с претенции! Щото нормалните такива си пасат говедата и не се напъват да се правят на каквото не са. Затова са за уважение.
30
1
 
7
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Както е казал един умен човек високия резултат на Менса единствено показва, че добре решавате такива тестове и нищо повече. Пример Магнус Карлсен човекът с най-големия ЕЛО откакто я има тази система никога не е правил тест и вероятно нма и да направи, защото всичките, които имат невероятни резултати и IQ според Менса, ще ги бие всеки път, колкото и пъти да играят с него.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 20 : Само се чуй : "Абстрактни и излишни познания". Кои познания са излишни? Според кого? Звучиш като старшина или бригадир от 80те. Пpocт, необразован, но горд с това. Член на работническата класа. Тази епоха свърши - тогава ни мачкаха, сега е наш ред! Ама никак не им харесва.
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Т.е., искат да кажат, че приближават нивото на българчетата от соца? Добра новина е това, че беше тръгнало на безнадеждно направо.