Финансово грамотен ли е българинът?

Експерт: Акциите са активът, които побеждава инфлацията
4 фев 2023 14:47, Анисия Иванова
172
Финансово грамотен ли е българинът?
Снимка: БГНЕС

Финансовата култура на българите е под тази в западните общества. Това обясни Георги Георгиев, който е част от екипа на Карол“. По думите му българите нямат култура да инвестират на капиталовите пазари в акции или облигации. Всичко опира до наследството. Интересът към обучение у нас обаче е голям, отчете той пред БНР.

„Голяма част от младите хора са с различна философия за живота. Започваме обученията с това, че първо трябва да се научим да спестяваме. След това обясняваме на хората, че най-добрият начин да повишат доходността на своите спестявания е като ги инвестират в акции. Това е активът, който в дългосрочен план побеждава всички останали“, каза той.

Хората се замислят дали е резонно да държат парите си в банка, предвид ниските лихвени проценти, обясни Георгиев: "Реалната доходност в този случай е отрицателна. Започват да се търсят възможности за инвестиции“.

През последните 100 години акциите са активът, които побеждава инфлацията, обясни още финансовият консултант.

„Всеки може да си купи акции. Хубаво е да знае какъв хоризонт имаме пред себе си. Има риск от загуба, но колкото е по-дълъг хоризонтът за нашите инвестиции, толкова по-малък е шансът да загубим“.

Хората, които не разбират от инвестиции, е по-добре да се доверят на фондове, разясни още той.

„Има много взаимни фондове, които се предлагат от управляващи дружества с многогодишна история. При тях рискът е по-малък и се разпределя. Инвестира се в кошница от добре подбрани акции“

Дружествата управляват фондовете и нямат право да използват парите им, обясни още Георгиев. „Има Комисия за финансов надзор, която следи за тези дейности. Всеки може да види кои са лицензираните посредници. Фондът няма как да се изпари. Не сме във времената от средата на 90-те години“.

Американският пазар прави по 9% средна годишна доходност, посочи Георгиев. Първата стъпка от процеса по инвестиране е да предвидим каква част от парите си може да рискуваме в дългосрочен план, посочи експертът.

„Може да се инвестира всеки месец една и съща сума. Постепенно се изгражда позиция. Има инвестиционни посредници, които ви дават възможност да си отворите сметки, с които вие да търгувате. Има и дружества, в които се управляват парите на клиентите. Таксите са минимални. Комисионните варират от 0.5 до 1.5%. Определят се в зависимост от риска на съответния фонд“.

При извършването на инвестиция трябва да се следят финансовите показатели на компаниите, обясни Георгиев.

„Много от тях правят презентациите и огласяват очакванията си. Може да преценим как се търгува спрямо другите. Всеки сектор има своето време на капиталовия пазар“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
4
 
5
 
! Отговори
Я кажете преди 1 година
що ще се случи със семейният бюджет като приемем еврото? В момента тече референдум срещу еврото да не се приема до 2043-та.Но никой не го споменава във новинарските сайтове???? За какво става въпрос??? Няма ли по новините да се обяви официално този референдум??? Хората във чужбина вече започнаха подписките,какво става във България? Как протичат въпроса със подписките и гласуването???
141
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финансовата грамотност и стабилност на българите и България ще дойде КОГАТО ЗАЕДНО ВСИЧКИ КАЖЕМ НЕ НА КОРУПЦИЯТА И ПРЕСТЪПНОСТТА ! КОГАТО ВИДИМ, ЧЕ ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ НАД НЯКОГО НА УЛИЦАТА, ИЛИ НА РАБОТНОТО МУ МЯСТО, ДА МУ СЕ ПРИТЕЧЕМ НА ПОМОЩ ! ТАКА Е В ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ СТРАНИ ! ЗАТОВА МЛАДИТЕ БЯГАТ НА ЗАПАД ! МЛАДИТЕ БЯГАТ ОТ РОБСКОТО ПРИМИРЕНЧЕСТВО В БЪЛГАРИЯ !
140
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес не ни уважават ! КОГАТО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗАЕДНО ЗАДУШИМ ПРЕСТЪПНОСТТА И КОРУПЦИЯТА, БЪЛГАРСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ЩЕ НАПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ БОГАТА ! ТОГАВА ВСИЧКИ ЩЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ !
139
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментарите тук само потвърждават нивото на средностатистичен Ганюха. Много ниска топка. Абсолютно функционално неграмотно племе.Едни Шели да печелят от комар, други от CFD та, трети с жетони коини-моини и т.н.Ако бяхте ходили на училище щяхте да знаете че така НЕ СТАВА!Абе народ който гладува за Боко-тиквено и Доган го пишете бегАл.
138
2
 
6
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
На времето, бая отдавна в университета, професора по макро винаги казваше че най-важно в икономиката е да познаваш правилата на играта.Точно тия правила с акциите не ги мислят в Бг, така че следвате тенденции дето не зависят от вас.
137
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте мътили главите на хората ей....престъпници
136
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен (118)Танасе, баламите опъвате чертата и стИ на загуба щото сте аматьори и стИ неграмотни провинциали.Аз черти не опъвам но съм 15% напред за 2022 и съм адски недоволен. Беше слаба година.Та по-добре опъни жена ти ако ти пусне де щото за друго не ставаш.
135
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда,споменът за фалита на лЬОхман Брадърс през 2008 и последвалият крах на фондовите пазари и акциите явно е почнал да се позабравя,дошло е времето за ловене на нови баалъци!
134
0
 
14
 
! Отговори
Щом... преди 1 година
...получава МРЗ, а си взима телефон на изпплащане за 4к лева от мобилен оператор, само за да имитира статус като седне на масата да се алкохолизира, значи не! Страшно уважавам хората, които умеят да си правят сметка на парите и не харчат повече от 20% от тях еднократно примерно за телефон. Същото е и с автомобил и жилищен кредит.
133
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Акциите били активът който побеждавал инфлацията,това го кажи на тия които се набълбукаха с акции 2007-2008 година,на същите ще им се наложи да почакат поне едно столетие докато си избият парите!
132
0
 
11
 
! Отговори
:) преди 1 година
Билетчета, казина, бързи кредити за силикон и желание да се демонстрира благосъстояние далеч от реалното. Не, масово липсва каквато и да е финансова грамотност. Мечта е да се лежи и печели от михаля.
131
1
 
7
 
! Отговори
Едноличен инвеститор преди 1 година
До Ристо: няма лошо, стига да не харчиш повече от колкото имаш и да инвестираш спестеното в нещо смислено. Като цяло не съветвам никой да живее над финансовите си възможности. По традиция българите купуват жилища. Фондовата борса е просто още един вариант, но човек трябва да внимава и да не очаква бързи печалби. След 10 години ще видиш разликата.
130
4
 
11
 
! Отговори
ДОБРА ИДЕЯ преди 1 година
за това ПАРИТЕ НИ ГИ НЯМА от ОСИГОРИТЕЛНИТЕ НИ ФОНДОВЕ,ЩОТО,НЯКОИ УМНИК,ГИ Е ИЗГУБИЛ НА ИГРА НА АКЦИИ
129
2
 
4
 
! Отговори
Едноличен инвеститор преди 1 година
Имам предвид възвращаемост в дългосрочен план (> 10 години). Шортовете имат макс 2 пъти печалба и трябва да уцелиш доста по-точно момента на дип-а, което е свръх моите възможности.
128
1
 
5
 
! Отговори
Трейдър преди 1 година
До 123 акциите на локхийд обаче не са на загуба ;)
127
2
 
3
 
! Отговори
Едноличен инвеститор преди 1 година
И аз очаквам да паднат още- най-вероятно до края на тази или следващата година, което ще е добре тъй като ще може да се купи повече за по-малко пари. По принцип не се стремя да уцеля кога точно ще е дип-а, просто DCA дава най-добра възвращаемост като има дип.
126
2
 
3
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
До 123 аз не съм на загуба щото шортнах пазара, вместо да купувам акции ;)
125
3
 
2
 
! Отговори
Трейдър преди 1 година
Аз купувам шортове ;) дрв и уебс
124
0
 
2
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
До 138 то и в Европа има деменции, ама там нещо не минава номера дъщеря ти си счупи крака или аз съм чичко полицай ;)
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" В момента НАСДАК и СП500 са на близо -20% спрямо миналата година и е много подходящо да се купува, ако човек има средства. " Buy the dip! BUY THE DIIIIIP! Хаха луди сте :)