Ще си носим ли съд от вкъщи при покупка на храна от топла витрина?

Магазини въведоха задължителна такса "кутийка" след 1 януари
6 фев 2023 10:56, Анисия Иванова
186

Магазините с топли витрини въведоха задължителна такса "кутийка" след 1 януари. Много клиенти с изненада установят на касата, че дори и да не ползват такава, пак ги таксуват, ако са взели храна в кутия.

"Таксата се въведе в изпълнение на наредба, която е обнародвана в държавен вестник през 2021 г. с изпълнение на директивата за намаляване на определени пластмаси. Но реално това, че е въведена задължителна такса от 20 ст. за топлата витрина, по никакъв начин не ограничава употребата на пластмаса", заяви създателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че дори клиент да е поискал да му сложат маслините в найлонова торбичка, а не в кутия, на касата отново има начисление от 20 ст.

"Веригите са настроили системите си за задължителни кутийки от определена витрина, затова на касата тя се включва отделно и се начисляват тези 20 ст.", поясни Руменова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът добави, че на топлите витрини трябва да има информационни табели за тази такса, но такива често липсвали при предварително опакованите в кутии храни. Руменова призова за търсене на варианти потребителите да намалят употребата на пластмасови кутии.

"Трябва дa насърчат прехода към кръгова икономика с достъпни алтернатива, като например кутии на самите потребители. Измерва се на кантара тежестта на опаковката и се добавя съдържанието и се таксува само то. Такива практики има в много европейски държави. А извън Европа - в Канада например, насърчават този метод с промоции в неделя, с 15% отстъпка, ако потребителите пазаруват в свои кутии", даде пример гостът.

В магазините продуктите, които са предварително опаковани в кутии, но са на друг търговец, нямат отделна цена на кутийката и такава не се начислява на касата.

Руменова припомни, че според наредбата 20 ст. е най-ниската цена, която търговците могат да сложат на кутийките за храна. А с всяка година стойността им ще се повишава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
8
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Да категорично!
159
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ко съ праят на ударени тая такса вече е включена в цената, сега просто искат да ви вдигнат и цената на опаковката с 20ст. да не искат да ми кажат че досега са ми пробутвали опаковката безплатно.
158
1
 
20
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 година
Защо не?!А за по-големи количества, може и леген да су носим.....
157
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кой народ
156
21
 
11
 
! Отговори
Човек от народа преди 1 година
Крайно време беше! Направо се чудя на хората пазаруващи около мен в големите вериги. Толкова с глупави, че всеки път забравят да си вземат торби от вкъщи и си поръчват на касата. Всеки път си взимат маслини с пластмасова кутия от витрината, хора с висше образование, не могат да се сетят да си вземат торби и кутии от вкъщи а всеки ден купуват нови торби и кутии... изветрели мозъци. На Алпите вали сняг от пластмаса, те купуват маслините всеки път в нови кутии..
155
3
 
0
 
! Отговори
брей преди 1 година
До АнонименКаква е тази работа, където нямаш дори и обедна почивка?Ами вземи я смени. При нас си взимаш от ресторантчето с таблата и чиниите и след това ги връщаш, въпреки че имат кутийки за "по-удобно" всички масово правят така. :) Винаги има начин, когато има желание.
154
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравяме все пак, че 90% от борсите на едро се държат от фирми на ГЕРБ и ДПС. Именно те спекулативно надуха цените, като паднаха от власт за да саботират Промяната.
153
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с ТОВА СЕ ПОДЧЕРТАВА ГЛУПАВИЯ И НЕОБРАЗОВАН НАРОД - КОИТО СИ Е СТАДО ОВЦЕ
152
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
после реват що се настройваме стрещу ЕС...
151
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простотия след простотия! А, спрете се, де! Няма да се намали употребата на пластмаса, а само ще натоварите още повече нас, обеднелите потребители!
150
18
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Стъпка в правилната посока.Пластмасовия *** трябва да се намали.
149
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нова порция евродиващина
148
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много хора пазаруват когато се прибират от работа. Да не би да очаквате тези хора , сутрин когато тръгват на работа да си вземат от вкъщи кутиите и с тях да отиват на работа, за да може вечерта да си напазаруват??!!
147
7
 
24
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Поредната просстащщина! Ами спрете да купувате готова храна, и без това обикновено е пълен шит. Научете се да готвите.
146
0
 
11
 
! Отговори
Mda преди 1 година
Във Фантастико, например, ти цакат 20 стотинки отгоре, независимо в какво отнасяш стоката...
145
0
 
19
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Допринасят за инфлацията. 20 стотинки са си 20 ст.
144
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи сега плащаме двойно опаковката - хем вече е била калкулирана в цената на продукта, хем сега я плащаме и отделно.
143
2
 
10
 
! Отговори
БОГАТ-БЕДЕН преди 1 година
РАЗДЕЛЕТЕ СИ БРУТОТО НА 10 И ПОПАДАТЕ В 1970 ГОДИНА !!!
142
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като няма държава така ще да е. Когато котарака спи мишкитте пируват. Нещо повече "държавата" не просто спи, ами лобира за интересите на търгаши, олигарси и т.нар. едър бизнес!!!! Е за какво ми е тая държава мащеха?!?! Призовавам всеки който може да спести и една стотинка данъци,такси или осигуровки да го направи!!! И без това обмислят трудовия стаж да го вдигнат до 68г. докато вие бачкате по 45г до памперс дето се вика държавата ще храни ромеите
141
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм против масовото използване на пласмаса. Старая се максимално да я избягвам и да живея природосъобразно. Но понякога няма избор или е удобство. Някога във доста учреждения, заводи, болници, училища, имаше изхранване. Сега няма.В болниците имаше готвене, сега храната е само кетъринг. В пластмасови опаковки.В работата няма стол. Няма и обедна почивка. Ако искаш нещо да ядеш, трябва да си носиш или да си поръчаш. Носят ти го в пластмасова/картонена опаковка. Водата, кафето също.