МВР припомня: Какво да правим при земетресение?

Не напускайте сградата, освен ако не може да го сторите до 10 секунди
46
МВР припомня: Какво да правим при земетресение?
Снимка: БГНЕС

След силното земетресение в Турция, което отне хиляди животи, отново на дневен ред дойде въпросът: Какво трябва да направим при земетресение?

От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР припомнят отново най-важните правила за реакция при трус.

При усещане на първия трус не трябва да напускате сградата, в която се намирате, освен ако не можете да я напуснете и да излезете на открито в рамките на първите 10 секунди.

Когато се случи земетресение, трябва да се заеме най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло. От пожарната посочват, че след първите вибрации люлеенето ще се засилва и трябва да се запази самообладание и да не се тръгва към асансьорите и стълбите.

Според правилата, ако трусът ни свари на улицата, което е по-благоприятната ситуация, трябва да стоим далеч от сгради и далекопроводи. В случай, че шофираме, трябва да спрем автомобила на открито, безопасно място и да изчакаме. Ако се намираме в обществения транспорт, се препоръчва да се изчака краят на труса в превозното средство.

Ето всички съвети на пожарната:

ДЕЙСТВИЯ СЛЕД ПРЕМИНАВАНЕ НА ПЪРВИЯ ТРУС

- Изключете електричеството, газта и водата.
- Вземете подготвения багаж и бързо напуснете сградата.
- Слезте по стълбите, в никакъв случай не ползвайте асансьор.
- Осигурете предимство на майките с деца и на възрастните хора.
- След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка.
- Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи.
- Окажете първа помощ, ако около вас има пострадали.
- Обозначете местата, на които евентуално има затрупани хора. Помогнете, ако това е възможно.
- Следете информациите, които ще се излъчват по средствата за масова информация и местните радиостанции. Изпълнявайте указанията на органите на ГДПБЗН – МВР, полицията и други компетентни органи.  
- Спазвайте обществения ред.

ДЕЙСТВИЯ СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО

- Изчакайте излъчването на информация за затихване на земните трусове и отминалата опасност.
- Можете да влезете в жилището си само след основен оглед на сградата и проверка, направена от компетентните органи.
- Не претоварвайте телефонните линии с ненужни и дълги телефонни разговори, кратко съобщете на близките си, че сте живи и здрави.
- Спазвайте висока лична хигиена и не пийте вода от непроверени източници. След земетресение има опасност от възникване на епидемии.
- По време на бедствия нараства престъпността, бъдете внимателни, пазете имуществото си и сигнализирайте при констатиране на нередности.

ДЕЙСТВИЯ ПРИ СЕИЗМИЧНО СПОКОЕН ПЕРИОД

- Вкъщи трябва да имате, поставени на удобно място, фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, топли дрехи, резерв от храна и вода. Вземете „Раница за бедствия“.
- Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места.
- Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове.
- Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети.
- Помислете и определете най-безопасното място в жилището си. Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.
- Подгответе семеен план за действие.
- Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Roxham Road преди 1 година
Да припомним ние на МВР каква им е работата,защото заради Полиция и Прокуратура,не останаха читави хора околовръз.Та да оставят тези на които им е работа да се занимават с бедствията.Иначе всички знаем че Гражданска Защита,Пожарна и пр. са под топлото крило на МВР.Да си гледат престъпленията по служба и да се не бъркат в работата на учените.А жандармерията се активира единствено когато граждани излезнат на протест да си търсят правата.Само тогава ги виждаме.
34
0
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
"Изпълнявайте указанията на органите на ГДПБЗН МВР, полицията и други компетентни органи." Извинете, но компететнтни органи в България НЯМА! Всички сте неадекватници! Видяхме ви по време на измислената "пандемия"!!!!
33
0
 
3
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 година
"Вземете подготвения багаж" добре :) хората живеят в страх и имат подготвен багаж! Смешници! И тотални неадекватници!
32
0
 
0
 
! Отговори
fact преди 1 година
интересно, цените на недвижимеге имоти качват ли се, или падат?
31
1
 
6
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Можете да влезете в жилището си само след основен оглед на сградата и проверка, направена от компетентните органи.Има само 1 такъв орган и мога да ви кажа, че той е много голям!
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези дрогирани,крадливи ,рушветчийстващи неуки пияници и от земетресения ли разбират?
29
2
 
14
 
! Отговори
Трак преди 1 година
Къв И-Д-И-О-Т трябва да си да надраскаш подобни глу-пости и къв и-д-и-о-т трябва да си да ги спазваш ? При земетресение не напускай сградата ако не можеш за 10 сек да е напуснеш?! Wtf? Трусовете продължават понякога до минута и първите 20-30 секунди са животоспасяващи да напуснеш сградата, никога не се застава под легло, падне ли плочата или отломки върху леглото нямаш шанс за измъкване! Пълни м-а-лоу-мници сте да пусйате бръщолевенията на милицията
28
0
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Не си мърморещ, а с пролапс... изсипан... така става, като си мислиш, че е вход...
27
1
 
7
 
! Отговори
Само да ви припомня преди 1 година
Когато се случи земетресението в Кобе,после минаха 24 часа докато японското правителство задейства план за критична и спешна помощ.Говорим за Япония,най-дисциплинираната и работлива нация в света.Но след само 4 часа от първият трус,стотици камиони изпратени от Якудза раздаваха дрехи,храна ,палатки и помагаха със медикаменти и спешна медицинска помощ на пострадалите.В Япония мафията помогна тогава,и получи официална благодарност от правителството.но в България като си нямаме мафия ..що да сторим?
26
1
 
8
 
! Отговори
Набор 53 преди 1 година
Аз имам мешка от запаса. В нея открих вчера и шишенце уиски.
25
1
 
20
 
! Отговори
SS преди 1 година
Много пъти съм задавал въпроса ! Ако София,Пловдив ,Варна трябва да се евакуират при форс мажорни обстоятелства,кой ще евакуира,болници,затвор,лудница, старчески домове ,с какво и къде ? Иначе всички тия служби УЖ за ,,защита на населението" са само проформа за да се дават заплати на едни наши хора ! РАЗБЕРЕТЕ ! БЕЗАЩИТНИ СТЕ (ме) ! ВСЕКИ ЩЕ СЕ УПРАВЯ САМ КОЙ КАКТО МОЖЕ ! И АКО НЕ СТЕ СЕ ПОДГОТВИЛИ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО СТЕ ОБРЕЧЕНИ !
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 22 SS, Има десетки клипове, където са снимани сгради вече сутринта по светло...няма трусове, но десетки се насъбрали до сгради очаквайки й ги да се срутят защото те вибрират...и след време падат. Така че всичко е до късмет. Може да не падне , когато си в нея, а да падне след час два поради подтдаване на основите.
23
0
 
22
 
! Отговори
SS преди 1 година
Колко хора в Бг имат подготвена раница за оцеляване ? Повечето смятат това за глупост ! Това да стоите под касата на вратата и да се надявате да оцелеете ,ако сградата се срути си е малоумие! Молете се единствено да не стане !
22
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
Сега Бай ви SS да ви каже ! Ако земетресението стане в малките часове на нощта докато нанкате нямате никакъв шанс освен ,ако е слабо ! Няма как да напуснете сграда в рамките на 10 секунди ! Ако живеете в панелка ,имате по голям шанс,защото са по устойчиви на земетръс !
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само през едно заглавие по-назад, некъф архилъжец ни убеждава как сградите у нас ги строели да издържат на 7.3 магнитуд и нямало опасност в софия да удари над 7. Ахаха, тоя с жълта книжка ли е?
20
2
 
13
 
! Отговори
Банда Престъпници са преди 1 година
Не вярвайте на МВР, търсете други източници за помощ или уведомяване!
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да ни осветлите колко станаха до момента загиналите в Турция 5000- 6000? Стоите си на 4000. К'во се мотате още не мога разбера?
18
2
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
все пак,похвално е усърдието да ни "предпишат" какви действия да предприемем при земетресение...Аз обаче се питам следното:-След като поне три пъти в годината правят "проверка на сигналите за опастност" от въздушно нападение,как па един път не ни инструктираха какво да направим,като чуем сигнала ?!..През "Студената война" имаше изградени УКРИТИЯ под всяка по-многонаселена сграда..Обучаваха ни какво точно да правим и къде да отидем,ако некоя атомна фане та падне в населеното ни място..А сега?
17
8
 
6
 
! Отговори
Али Реза преди 1 година
Излизате навън по пижама, започвате да бягате в кръг и да викате "въй Алах".
16
1
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
споко бе,ни са коркате толкова!..Не сте ли забелязали,че след всеки природен катаклизъм,особено след земетресение,се сещаме за девиза:-"Носете си новите дрехи и си живейте живота докато сте живи!"..После го забравяме и се връщаме към обичайните си занимания-ДАСЕ ЯДЕМ едни-други...До следващия катаклизъм..