Защо зачестяват клиповете с опити за самоубийство на млади хора?

Родителите да прекарват възможно най-много време в разговори с децата си
7 фев 2023 18:00, Анисия Иванова
38

В социалните мрежи зачестяват клиповете с опити за самоубийство на млади хора. Само преди дни жена от Велико Търново опита да сложи край на живота си на живо в мрежата, след като беше измамена в TikTok.

Един от хилядите ѝ последователи става свидетел на смразяващото предупреждение, че жертвата на измама е готова да се самоубие. Подава сигнал до спешния телефон 112 и с много трудности медицински екип успява да открие жената и да спаси живота ѝ.

Младите хора, които искат да се самоубият в интернет на живо, не си дават сметка за реалните последствия, категорични са психолозите. Често предизвикателствата в социалните мрежи могат да бъдат опасни.

"Те не искат да прекратят своя живот, по-скоро не бих го нарекла толкова и зов за помощ, а такъв за внимание, но с цел събиране на лайкове. Това е нещо, което за тях е равно на "аз съм важен, аз съм интересен, аз съм значим, аз съм известен". Не е тайна за никого, че всеки един лайк покачва нивото на допамин", обясни психологът Полина Василева.

Прекарването твърде много време онлайн може да доведе до депресия, отчитат специалистите. При хората, които наистина искат да се самоубият, може да няма никакви първоначални сигнали, че нещо не е наред.

"Когато човек наистина иска да се самоубие, той не би правил това нещо публично. Човек, който иска да сложи край на живота си, не говори за това, не го размахва като постер - тогава имаме съвсем друг тип поведение", категорична бе Василева.

ГДБОП също се бори с тенденцията младите хора да се нараняват в интернет. В такива ситуации трябва да се действа бързо, за да не се стигне до фатални последици.

"Някои социални платформи, които установяват дали има някакво незаконно съдържание в тази снимка, или видеоматериала - автоматично ги блокират. Ако обаче се налага ние да се намесим, отнема от няколко часа до ден-два или три", заяви шефът на отдел "Киберсигурност" комисар Владимир Димитров.

Специалистите съветват родителите да прекарват възможно най-много време в разговори с децата си.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествените потребности на всеки човек е да бъде чут, видян и приет. Обратното е неизслушан, невидим и отритнат.
25
1
 
2
 
! Отговори
... преди 1 година
Младото поколение е функция на старото :) Проблемът идва от това, че в един момент всички станаха специални и убедени, че останалите са длъжни да се съобразяват с измислената им значимост. Излязоха тези индивиди на улицата и установиха, че на никого не им пука за тях. И изпаднаха в ступор. Има няма 80% от българите са на това ниво! После влезнаха по домовете си и опитаха да се докажат в мрежата. и там на никого не му пука... и ей на, ще се тепат :) Това е началото на излишните хора.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"аз съм важен, аз съм интересен, аз съм значим, аз съм известен", ....аз съм психопат(ка)
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето не каза тая тъпааа пачааа да ги напсуваме говорещите за самоубийството, защото ни будалкат! Такива като теб, тъпачкеее, не трябва да виждат университет отвътре. Тъпааа надуваема пачааа.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да говориш за самоубийство това вече означава, че мислиш за него, кифлооо. Ама как ще се сетиш, нали? От пръв поглед си личи, че си една семпла кифла.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакъв психолог не е тази, "познанията" й са фолклорни и лексиконни. Точно неуките говорят така като нея и подценяват риска. Още като й видях интериора и й чух гласа, ми стана ясно, че е фейк тая.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа е залята с испанска, холандска и турска храна. България е залята от нетолерантни политици. Неспособни да постигнат споразумения за благото на икономическата стабилност и притегателността на България. За да остават младите в България и да постъпват инвестиции.
19
1
 
9
 
! Отговори
БГ Идиоккрация преди 1 година
И по-лошо ще става. Само изчакайте тия дето са расли по време на "лошия социализъм и са свикнали да работят да се пенсионират и да отстъпят мястото си на тия дето пораснаха по време на слободната Димукрация дето или са стояли безработни при мама и тати цял живот ..или са дечица на мутрите на прехода и са научени от родителите си на тарикатлъци ... охолен живот и дива експлоатация на бедното простолюдие . А наближава и времето когато МВФ ще спрат да дават заеми щото няма да можем да ги връщаме..
18
2
 
6
 
! Отговори
Отговор : преди 1 година
ЕвроатланДически ценности,сър! Демокрация и банани,нали затова мръзнахме по площадите през 90те...
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпрос на ценности, образование и домашно възпитание, които явно отсъстват при тези хора!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Именно поради липса на внимание и достатъчно грижа от страна на родителите си !
15
2
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
Щото си е е вало макята тоя живот!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз се изненадах да видя момичето и по-точно силуета на момичето. Освен това тя има последователи и те я възприемат, може би имат подобни неосъзнати неясноти.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ да ме прости, ама това туловище, говорещо на брутален диалект от видеото, видяхте ли го?! Кой ще се хване с него?! Лесно за манипулиране, наивно, плащало, плащало и си мислело, че някой ще дойде да го вземе на бял кон. Ами не, няма. Каквото сам си направиш- да говориш на брутален диалект, да излеждаш покъртително зле и да се държиш като бавноразвиващ се без да си такъв, никой не може да ти го направи. Дано вземе, та помисли това нещо от видеото накъде да тръгне в живота си.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те просто не са значими и ценни за някого в реалния живот и цяло чудо е, че са значими във виртуалния, сигурно защото има много много хора като тях/нас.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Част от програмата на богаташите за депопулация с всички средства.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо зачестяват бягствата и изчезванията?
9
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младото покаление е толкова некадърно, че си остават само с опитите, нищо не могат да свършат както трябва!
8
3
 
2
 
! Отговори
Гешев е престъпник преди 1 година
Всичко се прави в името на МВР - тотална диктатура, следят ни всички на хората им писна!
7
4
 
7
 
! Отговори
Лека вечер преди 1 година
Попитайте МВР и ур.ода Гешев, удрят хората с честоти променят им психиката и никога не удрят мутри и полицаи! МВР е по зле от ДС!