Контролът на цените задължителен, за да се следи нормалната пазарна практика

Владимир Иванов призова гражданите да бъдат по-съвестни
57

Министерският съвет въвежда ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина. Какъв ще бъде резултатът от тази акция?

"Контролът и наблюдението са задължителни, за да се следят отклоненията от нормалната пазарна практика. Що се касае до информационната платформа, тя цели да покаже на хората точно маржовете. Те не трябва да бъдат подценявани и като потребители имат право да знаят цялата истина и сами да направят най-вярната преценка къде да купят и къде не. Това е едната част от пазара - търсенето. Едно активно участие на търсене и добре информирано, ще даде резултати", заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в "България сутрин".

Още по темата
Той призова гражданите да бъдат по-съвестни от гледна точка на информираното на контролните органи, тъй като информацията, която подават, по негови думи, не е съществена. "Би трябвало по-скоро да ги сезират, за да си вършат по-добре работата. Идеята е да се повишава потребителската култура", каза още Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Според него в момента има стабилизиране на цените на основни ресурси на основните борси.

"При това стиковане на факторите, при повече информираност, всичко съвкупно няма как да не доведе до стабилизиране на цените. При един сериозен мониторинг лицата, които искат да нарушават правилата, повярвайте, намаляват. Вече се усеща някакъв ефект", категоричен бе гостът.

"Част от високата цена е обективно мотивирана, в нея има и паразитни влияния. Много са големи разликите, ако пазарът на едро дава един темп на нарастване от процент, процент и половина, което е за последния месец. В пазара на дребно процентът е доста по-висок, това стана причина и за отделеното влияния в тази насока", обясни Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евро, там е разковничето! Това следене ни връща към соца!
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приом като при соца! Не се ли търси причината, високи цени на газ, тор, ел енергия, горива, не може ли без борси и посредници, за да има ниски цени на всичко!
44
0
 
1
 
! Отговори
ХАЙДЕ преди 1 година
НА ЛОВ ДА ГЛОБЯВАМЕ БАЛЪЦИТЕ ЗА ДА НАПЪЛНИМ ХАЗНАТА
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да има по-висок данък печалба, така няма да имат стимул да продават с голяма печалба.
42
1
 
3
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
АМА ЧЕ СЛЕДЕНЕ ЩЕ ПАДНЕ НА ЦЕНИТЕ ОТ НАЗНАЧЕНИТЕ СЛУЖЕБНИ НА ,ЮМРУКЪТ СПАСИТЕЛ
41
2
 
2
 
! Отговори
Царя е ГОЛ преди 1 година
Малко повече ми идва имитирането на действие и непрекъснатото натрапване на руските опорки от Служебните министри! Като се сетя как решиха проблема с ВераСу или проблема с Ковид! Излязоха и вместо да изработят план или мерки, казаха, ковид няма, не съществува, сваляйте маските. Типично по руски, няма човек, няма проблем. Да не забравяме, че Пътят към АДА е осеян с добри намерения! С тяхните ухилени физиономии, вече не сме в Шенген! Няма изгледи да приемем Еврото и да влезем в Евросъюза.Към Русия
40
2
 
5
 
! Отговори
До Селянин преди 1 година
Драги Селянино, за какво месо, мляко и следене на мисълта говориш? Какъв мисловен процес може да има в една кратуна, която иска само евтино и вносно да консумира? Никой не иска да се изцапа, всичко живо бяга от ръчна работа и само лаптопи и онлайн комуникации са интересни и привлекателни. Спукват ме от подигравки, че си произвеждам каквото мога. Ама ей такива лентяи не ги домързя да ми откраднат картофите от градината.
39
2
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Сега някои хора че си купуват краставиците в зависимост от това каква печалба пише на етикета. Тоест, че се навиват да ядат льйна само и само да направят напук на магазина...
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Качиха цените, та после да си ги свалят, като второто дали ше се случи е доста спорно. Правим проблем, крадем спестяванията на хората и после сме "велики спасители"
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов" - Толкова дълга длъжност за милиционер. Нищо повече от фатмaашките номера на другаря Радев. Поредната PR акция, от която няма за има никакъв резултат.
36
2
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Виждам, че комунистическо-казармената простотия се завръща. Забравилите какво е комунизъм и фатмашина, па че буат с рогата у дуваро едно известно време.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Късно е вече, когато нормалните държави взимаха мерки дори и при инфлация от 5-6% което беше рекордно високо по това време някои се побарваха под парапета.
34
1
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
яицата и млякото вече са недостъпни за нас пенсионерите олиото е намаляло ноникои не го купува защото било от украина св месо от испания също е евтино но несе знае на колко години е така че сме в блокада бананите 3.59 лв за кг а за тоалетната хартия да не говорим
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали помните как краставиците бяха станали по 7-8 лева и спряхме да ги купуваме и цената падна , олиото беше стигнало 6-7 лева , сега е 3-4 и ще пада още . Ето ви нещо любопитно , голям буркан Нутела течен щоколад в Лидъл е 12 лева , в Германския Лидъл е 3 евро . Спирам да харча пари , няма да давам пари на хора които ме мамят и после с моите пари се правят на баровци
32
0
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
и кво като има отклонения? за тях механизми няма как да се коригират! Правят глупости, броят капките на водопада
31
1
 
6
 
! Отговори
Знаете преди 1 година
Ли защо е този цирк с цените?За да влезем в Евро зоната има 2 непреодолими изисквания:1Бюджета да има дефицит по малко от 3%-затова не гласуваха бюджет и още няма. И 2 инфлацията да е под 6%,да ама тя е официално 17%.Сега следва натиск на цените докато ни на устата в Евро зоната.А после спекулациите(които се отчитат където трябва де)така ще вдигнат цените че ще ги изведат на околоземна орбита.Кои разбрал,разбрал.
30
0
 
10
 
! Отговори
Прибавена стойност? преди 1 година
Говорим за квартален магазин, а не за бижутерия. Каква добавена стойност на салама, краставиците и яйцата? Освен да ги украсят с табели "зелено, еко и меко!"? В оригиналния ми коментар исках да покажа, че не всеки собственик на малък бизнес е тарикат и измамник. Доста от собствениците на малкия бизнес имат приходи малко над средната заплата, с единствената разлика, че работят за себе си и си плащат всички данъци и такси, което не може да се каже за по-големите такива.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всяка цена трябва да има цена за клиента и колко печалба има от всяка стока. Да се види кой и колко печели. Така трябва да е и с останалите. Цена за търговеца и цена за производство. По този начин ще се разбере кой колко печели по веригата. Пример колко е цената на материала и колко е цената на брашното от мелницата. Колко е цената до склада и колко е цената на щанда. Щото тогава ще се окаже, че баба Пеца продава 1л мляко на 80ст, а на щанда е 3/4/5лв. Колко струва тоя превоз и бутилиране?
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗАПОЧНА ДА НАСИЛВА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ
27
1
 
4
 
! Отговори
Кой не скача е.. преди 1 година
А през 90те такова нещо беше ерес. Костовашките помиярри които и днес са в парламента тогава разправяха че пазара сам се определял и турската стока която ни заливаше било пазарен принцип. Махнаха БДС, сега не могат да го върнат същите тези престъпници от сдс дпс дсб и подобните. Освен това вкараха всякакви ментета и контрабанди с дюти фрии шоповете и като дойде Тръмп и им лепна митата, почнаха да обръщат паланчинката. Тия са разстрел.