КТ "Подкрепа" иска промени в Плана за възстановяване

Нужно било да отпадне изискването за намаляване на емисиите
18
КТ "Подкрепа" иска промени в Плана за възстановяване
Снимка: БГНЕС

Трябва да бъде променен Планът за възстановяване и устойчивост, заяви президентът на Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа" Димитър Манолов по време на единайсетия конгрес на синдиката. Според него трябва да отпадне изискването за намаляване с 40% на емисиите от газове. Синдикатите ще се включат в преговорите за предоговаряне на глава "Енергетика" в Плана за възстановяване и устойчивост, каза служебният премиер Гълъб Донев в приветствието си към делегатите.

Дългогодишните борби за запазване на въглищните мощности в страната ще продължат, каза Манолов. Всички искаме да живеем сред чиста природа и да дишаме свеж планински въздух, затова първо трябва да сме живи, а живот без енергия няма, смята Манолов.

Не настояваме миньорите да дишат прах и да газят в кал. Ако и когато има устойчива алтернатива на въглищата и за запазване на работните места, която да замени празните приказки за слънце и вятър – ние първи ще застанем зад нея. Димитър Манолов заяви, че КТ „Подкрепа“ няма да се примири с политически решения, които ще превърнат страната ни от енергиен лидер в региона в енергиен „лузър“.

Президентът на КТ „Подкрепа“ отбеляза, че все още не е решен проблемът със заплащането на медицинските сестри. Какво като сме договорили 1500 лв. основна заплата за медицинска сестра и две хиляди лв. за лекар с една специалност, когато се оказа, че ръководителите на болниците не са длъжни да се съобразят с договорените клаузи, коментира той.

Основната цел на КТ „Подкрепа“ за следващия мандат ще бъде усъвършенстване на законодателството, така че всички работодатели да бъдат включени в реални колективни преговори, за да бъде постигната поставената цел – директивата за адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз – поне 80% от заетите да бъдат обхванати от колективния трудов договор, каза още президентът на синдиката.

Ще продължим да настояваме работната седмица да има не повече от 48 часа, а действащият възможен максимум от 56 часа – както е понастоящем, обясни Манолов. Според него каузата на КТ „Подкрепа“ е показала, че може да премине през всички промени и да се справи с всички предизвикателства.

"Само след няколко дни отново ще тръгнат партийните агитки, които ще ни убеждават, че ще създават условия за това хората да останат в страната. А, когато дойдат на власт и когато видят, че със старите изтъркани решения не могат да увеличат доходите, а от там и да задържат хората, ще прибягнат до всевъзможни похвати за улесняване на вноса на още по-евтини работници от далечни страни и континенти", заяви президентът на синдиката. 

/Николай Трифонов, БТА/  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: синдикатиПодкрепа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Манолов , онези прощляци от хАрвард га писаха плана за възстановяване вие мухите ли зяпахте ? Защо още тогава не скочихте и да ударите по масата. Сега гонете Миаля и Киро Парапето.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди си папкаха лесни парички и си кротуваха народа кучета го яли сега пресъхна хранилката и надигнаха глава но е по добре да ги махнат други да сложат на тях им побеляха кодите
8
0
 
4
 
! Отговори
Сливи в устата преди 1 година
То най-добре да откажем тоя план и тия пари )))
7
2
 
2
 
! Отговори
Юрист преди 1 година
Още преди десетилетия разбрах,че създателят на Подкрепа ...лицето Тренчев ..е агент на бившата ДС. Нищо не се е променило.....руски агенти, четирихилядници, увредени тотално и мразещи работниците ,гнусни търтеи... България само ще спечели от тоталната забрана на такива "синдикати"....
6
2
 
2
 
! Отговори
Реро преди 1 година
Тези сега се сетиха! Когато и на децата стана ясно, че плана не може да се предоговори......или пак си говорят колко да не заспят!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия пълни мошеници , на кво се правят!?
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходете и ревете сега в Брюксел да видим дали ще ви огрее. Това е все едно от умрял писмо да се чака. Ама иначе когато Боко Тиквата подписа плана през 2020 всички мълчаха като глухонеми
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промени и пак промени. След това промяна на промените. И така до безкрай. Важното е да се имитира дейност.
2
0
 
6
 
! Отговори
ИмалЕ сме преди 1 година
синдикатЕ? Айде Уе?!?!?!?
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драги господине,не са празни приказките за слънчеви и вятърни централи.Искате първо да сте живи,апосле да мислите за опазване на планетата.Е ,ще видите в бъдеще и разберете отговора на вечния въпрос: Яйцето или кокошката.Без природа няма живот,няма хора,няма работни места в ТЕЦ-ове като Марица - Изток,няма заплати и пенсии.Проумейте го !