За ужаса в Турция: Градовете Хатай и Нурдагъ са напълно заличени

Огромен брой хора остават под отломките, разказа Нора Чолакова
8 фев 2023 10:16, Анисия Иванова
107

Ситуацията е много лоша. Намирам се в град Нурдагъ, който се намира в окръг Газиантеп. Градът е напълно сринат, на 20 км е от епицентъра на големите трусове. Повечето сгради са сринати. Има димна завеса, въздухът е ужасен. Спасителни екипи постоянно работят по търсенето на оцелели хора. Огромен брой хора остават под отломките", разказа за ужаса в Турция журналистът Нора Чолакова в ефир на "България сутрин".

"Много е студено, много хора са принудени да спят по улиците. В Адана е сравнително спокойно, макар да има 11 срутени сгради и над 100 загинали. Кацнахме около 2 часа през нощта, видях хаос на летището. Много време нямаше кой да провери паспортите на пристигащите пътници. Спасителите ни споделиха, че са работили на 3 терена. До вчера по обяд не бяха открили нито един човек", каза още тя за Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Разговаряла е с хора, които са напалили огън по улиците. Екипи доставят дърва за огрев на хората, сред които има и много малки деца.

"Цялата държава е мобилизирана да оказва помощ на пострадалите. На хората се осигуряват сандвичи, плодове, вода, топли дрехи, одеяла. Има изградени много палаткови лагери в открити пространства като паркове", посочи Нора Чолакова.

Семейство от Хатай ѝ е споделило, че градът буквално е заличен от земята, а те са оцелели като по чудо. По думите на журналиста хората са изключително притеснени, но проявяват хладнокръвие.

"Най-големият им е страх е не от нови земетресения, а от загуба на още любими хора. Трагедията е огромна, но се стараят да са спокойни, единни и всеки да помага на другия", изтъкна Нора Чолакова.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
8
 
9
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
Пак не си разбрал.Тормоз е но не от украинци.Тя схемата е същата като в Сирия.Защо мислиш я запалиха?За тук също имаше схема.Изровиха генерал Луков и започнаха маршове.В Украина им викат Бандеровци,тук се гласяха да им викат Луковци и да ни обявят за нацисти.Схеми бол и все от наемници и платени руски проксита организирани.Ами Афганистан и Чечения защо ги запалиха?Ами Грузия?Май не са ти ясни някои работи и само драскаш глупости тук.
46
3
 
14
 
! Отговори
Архитект Ставрев преди 1 година
Не пишете глупости за панелките. Това е една от най-стабилните противоземетръсни жилищни конструкции. Панелните блокове строени през 1980-те имат специални шайби в основите и между входовете, които обират вибрациите. Земетресението в Перник от преди десетина години, които беше около 6-та степен го доказа. Нямаше нито един повреден панелен блок. Ако такъв трус беше стана в Турция щяха да загинат минимум няколко стотин души. Японците също строят основно панелни сгради.
45
15
 
7
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
Дай координати и ни направи една екскурзия да видим тая алея,ама май тая алея е само в простата ти русофилска глава.
44
3
 
19
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
46, Турция води войни непрестанно. Това, че не се афишира тук не означава, че Турция през няколко месеца не навлиза я в Сирия, я в Ирак, я атакува в Анадола кюрди.
43
18
 
10
 
! Отговори
до 45 преди 1 година
Това са кремълски опорки.Вече не се говори за тях,защото Путин пред света показа,че е разбрал как са го излъгали неговите хора и привика шефа на разузнаването по телевизията.Цял свят видя как го направи на трътка,като го попита:''И какво ще правим сега?!''Оня взе да заеква и каза,че ще присвоят към Русия Донецк и Луганск.Не каза основното обаче,че преоблечени наемници като украинци от Вагнер са тормозили руското население.Затова не го посрещнаха с цветя.Но е такива промити като теб дрънкат лъжи.
42
0
 
5
 
! Отговори
Днес пак фейк бг преди 1 година
Хатай не е град, а провинция.
41
0
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Да, наистина е странно, как има цели срутени сгради сред други, които видимо им няма нищо. Да не са ги строили с морски пясък? Навремето Вранча и при нас бе така. Училището ни се разцепи на две и си остана така. Новите панелки с проблеми, тухлата не мръдна. Сега обаче ако тук стане земетресение, подозирам, че много сгради просто ще се срутят. Много хора, главно от малцинствата, преправяха стари сгради-събарят стени, надстрояват...което със сигурност няма да завърши с добър край при подобно земет
40
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние също трябва да следим в жишищниъе блокове кой какво реже,ремонтира и маха.Когато се прави ремонт,собственика е длъжен да уведоми всички съседи кога започва и кога свършва,но също така трябва да се изисква информация и какво точно ще ремонтира.Не случайно в западна Европа една тръба нямаш право да смениш без да си уведомил властите ,ако до твоята лъща има друга.Всякакви промени се докладват преди да започнат и чакат одобрение от властите!
39
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция без да води война пострада жестоко.А Путин сирак от към проблеми сам си ги прави.Това не е нормално в 21 век да унищожаваш и убиваш,когато сме толкова уязвими от земетресения,вулкани и други бедствия.Не го разбирам.Та Русия има най-голяма територия в света,за какво и е още?
38
6
 
4
 
! Отговори
Както се казва преди 1 година
Все едно турците са дошли или руснаците!
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По Al Jazeera съобщиха сега,че някои сгради строрни след 2007 и по всички правила срещу земетресение ,са рухнали защото на партерите където е имало супермаркети някои умници незаконно са си позволили да режат колони ,за да разширят помещението.Това е информация която хората живеещи в района съобщават и се сещат сега.Ето защо веднага се сигнализира на властите ,когато ви направи впечаление подобно вмешателство което застрашава живота на населението!
36
0
 
20
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Трагедията в Турция и Сирия показва защо контолните институции на държавата трябва да работят добре.На кадрите наред с разрушенията се виждат и напълно здрави сгради.Значи някой трябва да следи да се спазва строителната технология.
35
21
 
10
 
! Отговори
До 32, 36 преди 1 година
Точно това не мога да си го обясня! - Путин пращал самолети с помощи за жертвите от земетресението, а в същото време разбива жилищни сгради и убива цивилни в Украйна, а десетки хиляди оставя без дом, ток и вода, досущ както природното бедствие го направи в Турция и Сирия... Това е жестоко лицемерие.!
34
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много помощ пристига вече от цял свят в Турция.В Германия са мащабни акции по събиране помощи ,турския народ навсякъде по света се организира за часове.Лошото е ,че времето за спасяване намалява.Дано открият повече живи.Пълен ужас!
33
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8 Панелните блокове са доказано здрави.През 1988 год. в Армения удари земетресение 7,2,но паднала панелка нямаше.Новото строителство в България е доста по-качествено от това в Турция.Изказваш се малко неподготвен.
32
3
 
4
 
! Отговори
До №37! преди 1 година
Екстрите, които си заявил ти се полагат само ако докажеш, че си нападнат от Путин! Иначе - не може!
31
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ако това е природно бедствие,то Путин без земетресение прави същото в Украина и то без никаква причина.Напразно загиват и от двете страни.Вместо да се помага на хора в бедствие като в Турция и Сирия,те се изтрепваат безцелно.И това се случва в 21 век!
30
11
 
6
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Сега трезво, безпристрастно! Някой целенасочено обезлюдява тези места, за да реализира голями геополитически енергийни трасета и задейства войни, ислямска даржава и тектоничното оръжие! Факт!
29
4
 
13
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
в подобни ситуаци винаги се помага !!!
28
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 30 - Точно Русия беше първата която изпрати над 10 самолета със спасители. Бунак ти си един баран- овца , която медийната ТВ е закрила очите. Трай си и не пиши глупости идиооот