С 25% са поскъпнали жилищата в София за една година

Нарастването на цените от 1997 г. насам е шест пъти
Обновена: 13 фев 2023 09:26 | 13 фев 2023 08:50, Елка Василева
221
С 25% са поскъпнали жилищата в София за една година
Снимка: архив, БГНЕС

Имотите в София поскъпнаха с 25% за година, каза изпълнителният директор на “Адрес недвижими имоти” Гергана Тенекеджиева. В Пловдив и Бургас покачването на цените е с около 17%, а във Варна ръстът е с над 30%. В момента пазарът е балансиран, като търсенето е малко по-голямо от предлагането. Прогнозата за 2023 г. е за балансиран и спокоен пазар, но без спад на цените, пише „Труд“.

Още по темата
Според Гергана Тенекеджиева купувачите и продавачите не бива да чакат някаква съществена промяна на пазара.

Купувачите на имоти са два основни типа. Едните купуват жилище за семейството си, а другите искат да инвестират парите си. Често купувачите обясняват на брокерите на имоти, че не виждат друг вариант да спасят парите си от високата инфлация и затова купуват имоти. Според Тенекеджиева хората със спестени пари сега е добре да купуват имоти.

Има и купувачи, които търсят трофейни имоти. Оглеждат пазара дали някой, на който бизнесът не му върви и има нужда от пари, няма да продаде имот. Покупката на луксозен имот е най-добрата инвестиция, защото търсенето на такива имоти никога не намалява.

От покупката на имот се отказват хора с доходи под средните. Причината за това е, че нарастват разходите за живот и хората с ниски доходи са по-притеснени. Но като цяло хората с ниски доходи никога не са били много активни на пазара на имоти. Понякога те продават някоя нива, за да закърпят семейния бюджет. Най-често купувачите са хора с по-високи доходи и налични спестявания. През миналата година спестяванията на гражданите в банките са нараснали с 8 на сто. Именно хората с налични пари най-често са купувачите на имоти.

С пари в брой продължават да се сключват огромна част от сделките в страната, показват данни на компанията за недвижими имоти. Средно 45% от всички покупки през миналата година са без външно финансиране. Най-често срещаният размер на кредита през миналата година е този, покриващ между 81% и 100% от стойността на имота. Близо 20 на сто от сделките са реализирани с такъв заем. Най-често ипотечни заеми взимат купувачите в София, защото цените на апартаментите са най-високи и им трябват допълнителни средства освен наличните в брой.

Покупката на имот през последните 20-30 години се е оказала много добра инвестиция. През 1997 г. средната цена на имотите в София е била 260 долара за кв. м. Оттогава цените са нараснали шест пъти, приблизително колкото е и ръстът на доходите на хората, показват данни на компанията за недвижими имоти. Съществена промяна на пазара на имоти е, че преди 20-30 години хората са избирали жилище за цял живот, докато в момента гледат само 10 години напред и много хора са с нагласата да купят няколко имота през живота си. Голям интерес има не само към центъра на София и традиционно най-атрактивните квартали, но и към апартаменти в развиващите се райони.

В момента купувачите, които са решили да придобия имот, взимат бързо решение - най-често за един месец, но правят повече огледи. Най-често купувачите искат да видят 3-5 имота, преди да изберат най-подходящия за тях. Изискванията им са по-големи, защото цените са високи. Но винаги правят компромис - или с цената или с нещо друго.

Банките искат 20% да осигури купувачът

Банките стават по-взискателни към клиентите, на които отпускат ипотечни кредити. Банката очаква купувачът на имоти да има налични поне 20% от цената на жилището и да финансира останалата сума от сделката, обясни Гергана Тенекеджиева. Това означава, че ако човек иска да купи имот за 200 хил. евро, трябва да има налични поне 40 хил. евро.

Същевременно банките са много гъвкави в предлаганите от тях условия. Банки дават фиксирани лихви в размер на 3-4 на сто за период от 4-5 години. Този вариант е добър за хора, които търсят сигурност в размера на вноските по кредита. Същевременно банките дават и кредити при по-ниски, но плаващи лихви. Много хора избират този вариант, защото така дори след време да има малко покачване на лихвите, ще са тръгнали от ниска база, освен това, докато се стигне до евентуално минимално покачване, ще плащат ниски лихви. Затова всеки клиент сам преценява кой вариант е най-добър за него.

Двустайните са най-търсени

Двустайните жилища са най-търсени от купувачите. С такива имоти са 40% от сделките в страната. На второ място по популярност са тристайните жилища, като те формират 31% от всички сделки. “Това че делът на сделките с двустайни жилища расте, се дължи от една страна на инвестиционната активност на клиентите. От друга говори за стремеж за сигурно вложение на средствата в имот, отговарящ на моментните финансови възможности на купувачите”, каза Гергана Тенекеджиева.

За тенденцията много хора да се опитват да спасят парите си от инфлацията говори и ръстът на инвестиционните сделки. Тези покупки доближават 30% от всички. “Този съществен дал на инвестиционните сделки се дължи недотам на желанието за печалба от страна на купувачите. Нагласата им по-скоро е да купят каквото могат с парите, които са заделили. Разбира се, по-често тези спестявания стигат за двустайно жилище”, каза Тенекеджиева.

Необходимостта от пари става все по-често причина за продажба на имот. Ако към средата на миналата година с този мотив са продавали 15% от хората, то делът им нараства до 19% в края на 2022 г., показват данни на компанията за недвижими имоти. Основен мотив за продажба все пак остава излизането от инвестиция. Около 30% от хората, продали имота си през миналата година, са се възползвали от високите цени и са побързали да сключат сделки.

Ръстът на цените на имотите в кварталите на София е различен. Най-скъпо е в “Иван Вазов” - 2450 евро/кв. м. В „Обеля“ и „Хаджи Димитър“ ръстът на цените е над 40%. Центърът е с 29% ръст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още по темата: жилищацениСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
1
 
! Отговори
Zеленски преди 1 година
В софия бих си купил само вестник да си увия Картофите от Ситняково.
188
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам как ще паднат цените. Факт е че се топим като нация но не забравяйте че и жилищния фонд също остарява. 70 % от населението на Сф живее в сгради строени преди 90-та година. Има панелни имоти в крайни квартали които не са толкова скъпи колкото ново строителство но и са доста амортизирани вече. Аз лично не бих инвестирал в такъв имот.
187
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да падат, вече гонят тези на имот в Гърция цените.
186
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 10 години ви слушам форумните разбирачи как балона щял да се спука и цените щели рязко да паднат !
185
0
 
3
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Купувайте, че не останаха :)
184
13
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Кво стана бе, не падат и не падат. Щяхме да разпродаваме , за да ядем , 2 за лев, балона щял *** от 5 г едно и също повтаряхте
183
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В желязо и биткойни не, но в злато да. Имот си струва, ако е качествен и на добра локация или ако може да ти носи печалба. Разни двустайки в Манастирски ливади за по 100 хиляди $ не са добра инвестиция.
182
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувайте братя и не се оплаквайте за цените нищо че сме под 6 милиона вече
181
0
 
12
 
! Отговори
Бай Коста преди 1 година
Имотниците, които тук се бият в гърдите и се хвалят колко са 'итри, следва да са наясно с няколко неща: 1) Данъците върху жилищните имоти само ще нарастват, по-скоро скоро, отколкото късно, и по-скоро стръмно, за имотите след първия, отколкото полегато. Не че тези, от които зависи искат, защото те яко са се набълбукали, просто няма друг сериозен източник на постъпления. 2) Купувачите, колкото ги има, още ще намаляват. 3) Капиталът ще поскъпва, което при равни други условия ще се отрази на цените
180
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инвестицията в имоти си струва, ако е с цел инвестиция примерно да купите къща в Родопите на преференциална цена, да я реновирате и да я отдавате под наем на англичани на добра цена, да отпочиват там. В София районите, които си струват са около Докторската градина, Оборище, кв Изток и жк.Изгрев. Около София са подценявани и някои по безизвестни квартали и села. Бях в Чепинци преди известно време и ми направи много добро впечатление и центъра и въобще и е близо до центъра.
179
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говоря от опит за последните 2.5 г съм дал 300к лв суха пара за имот в който още не съм влезнал (има акт 16 от Октомври 22). Да ти кажа дават се много по-лесно отколкото звучи и със сигурност съм по-удовлетворен отколкото ако си купя чисто нова S класа от магазина за тия пари. Загубата на стойност на такава кола ще е огромна за имота дори и да стане криза ще падне с 10-20%-30%. След това ще се възстанови. Въпроса е банковата ти сметка да се справи с кризата ;) сиреч оставяш си и поне 50% кеш
178
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече да не съм чул някой да се оплаче само 20 процента купуват с ипотека. Значи другите 80 имат достатъчно да купуват на тези цени и после България била бедна държава. И на всичкото отгоре го дават, че и депозитите са на рекордни нива.
177
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е интересно който е купил с кеш да каже лесно ли се дават една торба с пари дето си събирал за бетон. Иначе тия с кредитите са ясни даи да купим сега пък после ще го мислим.
176
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За туризъм е едно, за живит е друго, особено бетонната джунгла Атина. За Прага и Бъдапеща съм склонен да се съглася, но не и за Атина.
175
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много са зле Атина, Прага и Будапеща, затова цял свят ходи там на туризъм, а не в *** София.
174
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 23 години живея в Сф и от 17г инвестирам 30% от семейния доход в имоти. Финансови кризи, спад на цените, възстановяване, фалит на КТБ, пандемия, война. Ако щете вярвайте но като тегля чертата инвестициите плюс ремонтите за тези имоти са се възвърнали 2.5 пъти. Тук не броя приходите от наем тъй като на фона на цялата сума не са съществени. Много скоро парите от наемите обе ще ми изплащат поредния имот и то напълно. Наздраве ;)
173
6
 
10
 
! Отговори
Пепо преди 1 година
Бе вий нормални ли сте? Всеки ден земетресение, всеки ден се приближава към София, а вие за имоти ми приказвате? Болни хора!
172
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Nick, колкото струва в момента жилището, но него тепърва ще го даваш под наем, ако затова го купуваш. Трябва да предвидиш как ще се движат наемите в следващите години, а не в момента.
171
2
 
8
 
! Отговори
184 преди 1 година
"Наемите не са мръднали 10 години". Ko???? Наемите са с поне 40% нагоре последните 3 години. ПОНЕ.
170
1
 
3
 
! Отговори
Смех преди 1 година
Значи тия дето немали пари купували в София е с кво купувта у София като немат пари бе дръвник