150 години от гибелта на Васил Левски – Апостола на свободата

Церемония-поклонение пред личността и делото на Апостола пред паметника му в София
19 фев 2023 07:39, Елка Василева
164
150 години от гибелта на Васил Левски – Апостола на свободата
Снимка: архив, БГНЕС

Навършват се 150 години от гибелта на Васил Левски – Апостола на свободата.

Васил Левски,  идеолог на българската национална революция, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение, е обесен в покрайнините на София.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. През 1858 г. приема монашеството в Сопотския манастир  под името Игнатий. През 1861 - 1862 г. участва в Първа българска легия, където заради храбростта и ловкостта му е наречен Левски. През 1864 – 1867 г. той учителства във Войнягово, Карловско, и в с. Ени кьой, Тулчанско.

През 1867 г. се прехвърля в Румъния, за да се включи в подготвяните за преминаване в България въоръжени чети.  Включва се във формирането на Втора българска легия (1867-1868).

Осъществява две обиколки в България през 1869 г., по време на които изгражда първите революционни комитети в България - в Ловеч, Плевен, Карлово и Сопот. Същата година създава в Букурещ, Румъния, Българския революционен централен комитет (БРЦК), а на следващата година се връща в България и изгражда Вътрешна революционна организация в страната. На Общо събрание на БРЦК в Букурещ през 1872 г. Васил Левски е утвърден за "главен апостол на цяла България, Тракия и Македония". На 27 декември (ст. ст.) 1872 г. е заловен от османските власти в Къкринското ханче в село Къкрина, Ловешко.  

Столичната община ще възпомене годишнината с панихида в храм „Света София” днес в 17.00 ч.

Церемония-поклонение пред личността и делото на Апостола на българската свобода ще се проведе от 18.00 ч. пред паметника на Васил Левски на едноименния булевард.

Националната служба за охрана обяви мерки за сигурност на възпоменателната церемония в столицата.

За гарантиране на сигурността на присъстващите на възпоменателната церемония служителите на Националната служба за охрана (НСО) ще извършват проверка на гражданите за общоопасни предмети и вещества. Желаещите да присъстват ще имат достъп през три пункта за проверка – на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Оборище“; при бул. „Дондуков“ и бул. „Васил Левски“ и при бул. „Янко Сакъзов“ и ул. „Панайот Волов“.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически изделия.

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

Цветя пред Паметника на Апостола ще могат да бъдат полагани в деня на събитието до 15.00 часа и след приключване на официалната церемония.

Началото на пропускателния режим за граждани е от 17.00 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
...с руси коси и сини очи са всички истински турци ,бе....виж Каванч Татлату !
87
0
 
1
 
! Отговори
Луд за връзване преди 1 година
Под турско робство българинът живееше в двуетажна къща с обширен двор, ограден с двуметрова каменна стена, в село с прясно варосана църква и охранен поп, имаше ниви и поля, градини и стада, и като си метне дисагите на рамо, без да пита никого можеше да отиде кеф му до Дамаск, кеф му до Мосва, кеф му до Чикаго. 100 г. след освобождението жиееше в панелка 60 кв.м, църквите с катинар и оцвъкани от гълъби, нивите и стадата в ТКЗС и граница с бодлива тел, картечни кули и граничари с кучета.
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руса коса, сини очи... истински българин! Поклон пред Апостола на свободата!!
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МИНУТАТА САМОТНО МЪЛЧАНИЕ ИЗПЪЛНЕНО С РЕШИТЕЛНОСТ ЗА ЕДИНСТВО НА ДУМИ И ДЕЛА Е МНОГО ПО-ВАЖНА ОТ ОБЩЕСТВЕНАТА ПОМПОЗИЯ. ПОКЛОН БАЧЕ ВАСИЛЕ И ВЕЧНАЯ ПАМЕТ !!!
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече няма такива хора, само алчни и зли, всеки иска да има далавера от дадена дейност.
83
2
 
1
 
! Отговори
русия-вечна и свята преди 1 година
До олеле... Русия обявява война на Османската империя заради убийството на Левски!Е,русофилистико,така е добре,нали!?Пусти Биробиджан за вас!!!
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛЕВСКИ загина за СВОБОДАТА. Тя започва с очистване на съзнанието ни от следи от пропаганда, самозаблуди, страх и мързел. След това идва най трудното: да си поставим ясни цели, да бъдем гъвкави и постоянно всекидневно да работим за постигането им. СВОБОДАТА не е кюлче злато, което намираме и си решаваме проблемите. СВОБОДАТА е КРЕПОСТ, която защитаваме на живот и смърт. В противен случай си оставаме зомбита.
81
0
 
7
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
На днешната дата можем да се нагледаме на лицемepиетo на имащите се за елит, за политици. Надпреварват се да слагат венци на паметника на един свят българин отдал живота си за чиста и свята република, която те всекидневно предават, продават и убиват. Искат с един венец да изкупят греховете си към апостола и на следвакия ден плодължават това което могат най-добре. Да са предатели.
80
1
 
1
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
А пък близо да Ловешкото село Къкрина е Брестово. От там беше някогашният ЗКПЧ на поделението на МВР-то 42 820. Шеф ми беше, както и този ниският подполковник от УБО-то в София Предов. Сегашните военни просто не стават за нищо. ШОФЬОРИТЕ. А и СТОЙНЕТО.
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЖИВ Е И ВИНАГИ ЩЕ Е ЖИВ!
78
3
 
9
 
! Отговори
Турчин преди 1 година
най-големият герой на България. Предаден от своите. Бог да прости Васил Левски. Делата му няма да бъдат забравени, идеологията за свята Република също. С Уважение от Анталия ,Али Исламоглу.
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Символът на българщината!! Жалко, че комунистите се възползват от това.
76
2
 
10
 
! Отговори
Да си пожелаем преди 1 година
Чиста и свята Република !
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айдуци бе ше фанем гората
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той тоя само за пари говори за република е огромна идея за времето си
73
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аланкоолу джингиби ние сме малка държава какво стане против турция аз не знам с черешовите топчета Верно Пълна глупост събирачница на пари
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в нашатадържава всичко на опаки- съдията дето съди левски - хаджипинчович е временен управител на софия и депутат в народното събрани- и пише законите на новата държава - а българите кръщават футболни клубове на ботев и левски - това го нема нийде по света- на национален герой да кръстиш футболен отбор
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе 70 не можеш сегашни либерални политики да отнасяш към 18-19 век , карбонерите, мацинисти Млада Италия Млада турция са против монархиите за конституции , оформяне на нации , даване повече права на селяни и тн , тези идеи после се оформят и при Маркс , вообще ако определяш от днешна гл точка с са си комунисти/доколкото и те са масони в З Европа виж Смешен плач на Хр Ботев
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е ли жалко че Пеевски1914 носят името му?!
69
0
 
2
 
! Отговори
Новият левски преди 1 година
Дет то америка свобода за България