Цените на храни от дни в промоция, ще паднат ли трайно цените?

Много продукти се представят като родни, а нямат нищо общо
19 мар 2023 15:05, Елка Василева
15

Значително и необосновано повишаване на цените на хранителните стоки отчитат проверките на Комисията за защита на потребителите. Констатирани са 651 нарушения при 755 обекта, най-голям процент са нелоялните търговски практики.

Миряна Петрова е собственик и главен сладкар на столична пекарна. Твърди, че тази година въпреки значително по-скъпите продукти, необходими за приготвянето на великденския козунак, няма да увеличи цената му.

Още по темата
"Цената за сметка на миналата година не е покачена, защото не искаме да натоварваме нашите клиенти. Справяме се трудно, защото не искаме за сметка на качеството  да правим компромис. Затова и не сменяме продуктите си, държим на тях и просто търпим загуби, защото инфлацията се усеща в абсолютно всички цени", сподели Миряна Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Според Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите обаче поскъпването на най-необходимите продукти не може да се оправдае само с инфлацията.

"Има значително завишаване на цената, което не е обосновано от някакви инфлационни и икономически процеси, напротив. Инфлацията забавя своите темпове и цените отдавна би следвало да вървят надолу. В момента сме свидетели на една много интересна тенденция, от десетина дни основните хранителни продукти са в постоянна промоция, което навежда на мисълта, че има шанс и възможност трайно да бъде намалена крайната цена", коментира Джалев.

Изкуственото завишаване на цените изкривява пазара, тъй като на стоките се придават качества, които не притежават, твърди експертът. Комисията за защита на потребителите отчита и други нарушения. От общо 651 констатирани нередности 254 са за нелоялни търговски практики.

"Най-честите нарушения при проверките са несъответствие на цените от щанд и после цените на каса, когато се маркира. Това са несъответствие на грамажите, обявени от търговците и търговските производители. Това са всичките търговски послания, с които се привличат потребителите в съответните търговски обекти, които обаче се оказва, че не са толкова коректно представени. Това са от рода "Само тук, само сега, само днес". Друга нелоялна практика, това е с продуктите, които са родно производство. Оказва се, че много от продуктите се представят като родни, а всъщност нямат нищо общо с нашето производство", обясни Ангел Джалев.

Според него трябва да се повишат санкциите при констатирани нарушения, за да спрат нередните практики, удрящи по джоба на потребителите. В момента глобите са от 5 до 50 хил. лв. Проверките на Комисията за защита на потребителите в големите търговски вериги продължават.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Дядото преди 1 година
Скапана държава...! Успех на балъците! Поздрави от Австрия... :)
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук в Саарбрюкен при 4 пъти по високи заплати отколкото в БГ цените на хранителните продукти са два пъти по евтини от БГ. Но тук правителството си върши работата чрез моркова и тоягата.
9
0
 
1
 
! Отговори
Отговор : преди 1 година
Не!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ЗАЩО ЧЕЗ ЕНЕРГО И ВИВАКОМ НЕ НИ ПРАЩАТ ФАКТУРИ ЗА ДЪЛЖИМОТО НА ХАРТИЯ ??? АЗ,НЕ СЪМ ИМ ЗАБРАНЯВАЛ ДА СЕЧАТ ДЪРВЕТА!!...
7
0
 
6
 
! Отговори
Шу Мфу Шите преди 1 година
Цените ще паднат , ама нагоре !!! Кой монополист ще изтърве тез мътни води и това беззаконие , особено сега преди избори ?! Пък и нали 90 % от тях са Бокови протежета , та с един куршум - два заека : хем печалба , хем подливане на вода на правителството .
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нещо за цените на мобилните оператори?
5
0
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
от днес в билла пластмасовата малка кутия е 20 ст досега беше безплатнаизводът си го направете сами
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промоции винаги има не са от дни и не са по ниски цените Първо ги едигат после промоция реалната цена да проследят тез на които за това им плащат
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте за Киро и горивата отново че са 3.50 лв и олиото 8 лв )
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствения начин да ги накажем е като сведем до минимум пазаруването от тия, не е нормално бързооборотни стоки като хранителните да имат дори и 20% надценка. Освен това тези от КЗП са продадени, наложили 5000 хиляди лева глоба, смешни това е заплата на един мениджър в Кауфланд, милиони глоби трябва.
1
2
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Да проверят тези измамници от Кауфланд и Лидл, които искат по 40-50% отстъпки от производителите. Крайно време е КЗП да ги санкционира за злоупотреби с доминиращата си позиция на пазара.