Икономисти: Бъркотията в приходите и разходите е абсолютно кощунство

Българите трудно свързват двата края, не сме готови за Еврозоната
20 мар 2023 15:01, Анисия Иванова
9

Финансовото министерство публикува пакета от данъчни промени. Финансист №1 едно обяви, че трябва да затегнем коланите и да увеличим приходите в хазната. Минималната работна заплата е планирано да бъде увеличена на 940 лв.

"Минималната работна заплата ще се отрази не само на публичния сектор, но и на частния. Трябваше да се уточни към кого се отнасят тези затягания на колани. Повишаването на минималната работна заплата ще доведе до косвено и пряко повишаване на разходите за производство и услуги", заяви ръководителят на Катедра "Регионална и политическа география" към СУ "Св. Климент Охридски" доц. Косьо Стойчев в ефира на "България сутрин".

По думите на доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките (БАН) "увеличаването на минималната работна заплата означава, че имате повече приходи в хазната".

"Това, което се правеше досега, беше една непремерена фискална политика, която натовари бюджета с повече разходи, помощите не отидоха при когото трябва. Фискът започна да изпълнява неприсъщи за него функции. Това беше мотивът на финансовия министър да стресне колегите си. В следващия бюджет трябва да има повече разум", смята той.

Според доц. Стойчев да отделяме какво говори Министерството на финансите от политическата конюнктура в страната би било наивно.

"Хората лека-полека започнаха да свиват разходите, от които нямат потребност, което означава програмиране на стагнацията", подчерта гостът.

Ръководителят на Катедра "Регионална и политическа география" към СУ "Св. Климент Охридски" е на мнение, че финансовият министър следва да се придържа към консервативната политика за дефицит до 3%.

"Българската държава страда от един синдром - някои сектори от икономиката са по-добре представени и чуваеми от останалите, тъй като "викат" повече. Като показатели и фиск те не заслужават тези резултати. Сега е трудно да обясниш на хора в данъчна ваканция, че трябва да се върнат към нормалните си ставки", отбеляза още доц. Стойчев във връзка с ДДС-то за ресторантьорския сектор.

"Тази бъркотия в приходите и структурата на разходите бяха абсолютно кощунство. България просто не е готова за влизане в Еврозоната", категоричен бе доц. Сарийски пред Bulgaria ON AIR. Мнението му бе подкрепено и от неговия събеседник.

Гостите коментираха и какъв е размерът на средствата, които могат да постъпят в хазната като резултат от предприетите от кабинета мерки.

"6 млрд. лв., обявени от премиера, не решават отворените пред нас проблеми. Българската държава крайно изостана с Плана за възстановяване и устойчивост, не придвижва и териториалните планове за справедлив преход", констатира доц. Стойчев.

Сарийски и Стойчев обобщиха, че огромната част от българите трудно свързват двата края и в страната има сериозен проблем с монополното положение в различни сектори.

 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нема да се плашите, първи по бедност в ЕС, шести в СВЕТА по помощ за Украйна. Всичко ще е ОК.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
пАК ли : Пари за ''нас'' /политиците и о-ПРАВНИЦИТЕ ни , пари за нато , пари за бежанците , пари за РОМИТЕ , пари за другите бежанци ,.... за народа български ПАК НЯ-*** .. И така 34г. ...
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГЕРБ обикалят като гладни кучета пред месарница. 2 години не са краднали.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да не забравите да теглите заеми за НАТО-то , ПАК !
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ВСИЧКО е до културатана народа -каквато е културата ни такавае и заплатата(за народа ) значи едни много крадът а други се правят , Че Не виждът - 1 МЛН СНАРЯДА ЩЕ СЕ ОТПРАВЯТ В УКРАЙНА А ПАРИТЕ ЩЕ СА В ДЖОБА НА НЯКОЙ СИ !!!! а колко е отправено !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Повишаването на МРЗ на 940 лева ще струва на държавата и на бизнеса по малко от Един милиард лева годишно,сума нищожна на фона на раздадените субсидии от държавата за бизнеса които само за 2022 година възлизат на 13 милиарда лева!Другото съществено е,че тия пари незабавно ще се влеят в икономиката във вид на потребление а няма да бъдат скътани под дюшеци,банкови и офшорни сметки!
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Си е на среща с Путин в Москва. Някаква новинка така и за това не дотам маловажно събитие, мисирки?!? :) Или българите трябва да останат с впечатление, че нищо не се случва и че ФАЩ са си шефчетата на света? Жаалки БГ медийки!