Земеделци излизат на протест, блокират пътя Разград - Търговище

Причината е поскъпването на водата за поливане
12
Земеделци излизат на протест, блокират пътя  Разград - Търговище
Снимка: Pixabay

Земеделци излизат на протест в Северна България с намерения да блокират кръговото кръстовище край с Трапище на главния  път Разград – Търговище. Причина за недоволството им е рязкото поскъпване на водата за напояване, обявено от държавното дружество "Напоителни системи".

300% достига на места скока в цената на поливната вода – алармираха производителите на плодове и зеленчуци още в началото на месеца. Техният протест беше насрочен за 10 март, но го отложиха заради поет от министерството на земеделието ангажимент да се намеси в полза на земеделците.

От агроведомството признаха, че "Напоителни системи" е зле управлявано държавно дружество, което има натрупани сериозни проблеми в годините назад и обявиха, че са нужни дългосрочни мерки за стабилизирането му.
Според агроведомството не е възможно да се осигури безплатна вода за напояване, подобно на Румъния, защото това ще бъде третирано като непозволена държавна помощ.

Това, което служебното правителство пое като ангажимент, беше да субсидира "Напоителни системи", поемайки разликата в цените, за да може фермерите да получат вода на миналогодишни цени.

До момента обаче няма никакъв реален резултат от поетите ангажименти. Затова и стопаните излизат на протест днес между 12 до 15 часа на главен път Разград – Търговище, предаде БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: водапротест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре им беше по татово време, когато си пиеха ракийката под лозницата, докато студенти и ученици им събираха реколтата. Сега се налага да работят и им идва в повече. #СтигаМрънка!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А от кого е непозволена такава "непозволена държавна помощ"?!? Като има нещо спешно трябва да се свърши, а не да се ослушваме дали няма да угодим на западните ни "приятели"!
7
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
къде изчезна харизанов да се изкаже по въпроса
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Попринцип мислех да напоявам тази година, купих си даже маркучи, но явно няма. Да благодарим на кокорчовците.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом не можело да е безплатна водата да я направят една стотинка, не се изиска много усилие егати.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
разликата е че ако е субсидия кокорчо решава откого да взима и на кого да дава. В другия случай това го прави пазара, но тогава кокорчо го нема у схемата, за това така.
3
2
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Само не разбрах защо производителите не калкулират новата цена на водата в крайната цена на стоката. Каква е разликата дали ще платя повече на пазара за домати или ще ми вдигнат данъците, с които да ги субсидират и да отидат пак при производителя под формата на субсидия!?!:) Те парите няма от къде другаде да дойдат...
2
1
 
16
 
! Отговори
долу ЕС преди 1 година
както винаги само за нас не може. Как се нарича помощта на германия за новия завод на Интел в Магдебург за 10 млрд евро, от които позволена или не държавната помощ е 6.5! докато българите не им увре прозззтата тиква, че ес ни убива ще сме най бедни и изчезващи. Това е прозззто е
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепям ги!!