Гешев: Прокуратурата ще действа безкомпромисно срещу чуждите интереси у нас

Според него са необходими целенасочени действия за затвърждаване на европейските ценности у нас
22 мар 2023 10:43, Красимир Ангелов
283
Гешев: Прокуратурата ще действа безкомпромисно срещу чуждите интереси у нас
Снимка: БГНЕС

Активността на българската прокуратура по противодействие на зловредното руско влияние у нас и в региона на Балканите бе във фокуса на разговорите, които главният прокурор Иван Гешев проведе през първия ден от посещението му в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел.

Гешев подчерта пред Райнер Вийланд, заместник-председател на Европейския парламент, че са необходими целенасочени действия за затвърждаване на европейските ценности сред българското общество, като не се допускат прояви на нетолерантност, противоречащи на стратегическия евроатлантически избор на страната. От своя страна Райнер Вийлънд също изрази мнение, че европейската общност трябва да бъде единна в защита на основополагащите демократични принципи, съобщиха от прокуратурата.

Пред заместник-председателя на Комисията по правни въпроси на ЕП Рафаеле Станканели Иван Гешев изрази позиция, че ръководената от него институция и занапред ще действа безкомпромисно по отношение възпирането на прокарване на чужди интереси в страната, особено в контекста на руската инвазия в Украйна.

Главният прокурор и зам.-председателят на Комисията по правни въпроси обсъдиха предизвикателства пред върховенството на правото у нас. Иван Гешев представи позицията на българската прокуратура за необходимостта от актуализиране на нормативната уредба, както и за отстояване на независимостта на съдебната власт като съществен елемент от утвърждаването на върховенството на правото.

Главният прокурор проведе работна среща и с председателя на Комисията по бюджетен контрол на ЕП Моника Холмейер. Гешев запозна представителя на Европарламента с актуални казуси от работата на българската прокуратура, при които са били установени притеснителни факти и обстоятелства за предприети действия с участието на български и други граждани, целящи прокарване на антидемократични и противоречащи на евроатлантическите приоритети на страната идеи.

Разговорът между двамата бе в контекста на водени разследвания за търговия с влияние и организирана престъпност, с участието на лица, за които са налице данни за връзки с руски физически и юридически лица, включително и такива, попаднали под европейски санкции във връзка с войната на Русия срещу Украйна. В тази връзка Иван Гешев и Моника Холмейер обсъдиха необходимостта от активно противодействие на случаите на „пране на пари“, както и задълбочаване на работата по предотвратяване на съмнителни трансакции на финансови средства и осъществяването на сделки с криптовалута. Двете страни подчертаха ангажираността на страните членки на Европейския съюз и европейските институции по пресичане на финансовите потоци, имащи за цел подкопаване на доверието в европейските ценности и сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
7
 
! Отговори
Този е луд преди 1 година
Предлага ни най долните Репресии и се прави на политик, защо го търпите!?
161
0
 
5
 
! Отговори
ЧУЖДИТЕ преди 1 година
В БЪЛГАРИЯ СТЕ: ТИ И ОВЛАДЯНАТА ПРОКУРАТУРА ОТ БИБИТКОФ И ШИШИ. И ОЩЕ МНОГО ЗНАЙНИ И НЕ ЗНАЙНИ КРАДЦИ НА ПЕНСИОНЕРИ И РАБОТИ ЩЕ ЧЕСТНО ЛЮДЕ. ТО И ВИ ГО КАЗВАТ ОТ СУАЩ EU И ЩЕ ПРОДЪЛЖЪТ ДА ВИ ГО КАЗВАТ. НО ТИ ТОЙ И ТЯ СТЕ ЖАДНИ ЗА МЪНИ.
160
1
 
5
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Подлиз , подмаз на агресорите от САЩ и Западноевропейските държави . С нищо не ме учудва представителят на комунистическият елит - господин ( другарят ) Гешев .
159
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е ял украйнските жита с тежките метали от Русия. Как позволи Европа да внесат нещо руско...
158
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйнско жито....
157
0
 
7
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Защо в България умните хора не стават прокурори,премиери и президенти???Толкова ли сме изостанали и бедни духовно!Стига вече, това на нищо не прилича, разни бушончета на мародерите живковисти се изживяват като лидери и защитници, а отзад кукловодите правят алъш вериш с банките и корпорациите и си делят народната сиромашка кръвчица!!!Агент Алън Купър!ЦРУ!!!
156
1
 
7
 
! Отговори
матроса преди 1 година
До Анонимен.Баце ще изпрати всичкото оръжие.Даже очаквам да предложи и фрегатите!Как не му е хрумнало до сега.За да се хареса и да го върнат на влас,може и Добруджа да отреже за отделен щат на янките.
155
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МНЕНИЕ.. Само , въпрос на време .
154
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В какво точно се изразява руското зловредно влияние, няма ли да ни обясните. А то така много лесно се говори. А западното влияние е толкова полезно!
153
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С една дума , писмо от хАМЕРИКА !Г-н гл. Прокурор , в Бг не ядем доматите СО колците , много жалим !!!
152
0
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Гешев е *пътник* .
151
1
 
8
 
! Отговори
СЛУГА ОТ МВР ДАНС преди 1 година
На този Психопат мястото му е в Психиатрична Болница не в Брюксел!
150
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демонокрацията, всяка година се "разширява" в БГ-тото, като озоновата дупка. ДУМА ДУПКА НЕ ПРАВИ, ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ, ЗАТОВА И СЕ ОПРОЩАВА, НО КУРШУМА НЕ ПРОЩАВА.
149
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като изгоним остатъците от червената мафия дето с години граби държавата и народаи ще тръгнем напред.
148
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Слава Украiнiе... Войната си върви по план , Русия не бърза , Запада май бърза , защото е на изчерпване , пък и се очертава 3-та СВ в Тайван , Украйна остава в ПЕРИФЕРИЯТА , свиквайте !
147
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев малко ме плаши,медикаменти приема ли и какви? Поведението му е,или криза на средната възраст,или съвсем е изплискал легена. Започва да става куриозно поведението му.Според мен може и да взима наркотични вещества.
146
0
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Гешев просто ги ангажира във фашистко говорене и разните лелки се подхилкват, понеже етикетът го изисква. И Тик вата ги играеше същите номера с Херо Мустафа. Ако застане до някой мъж с принципи, въобще няма да му се получи тая игра.
145
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакйа чакай ... А чуждите "европейски" интереси? Защото това, че някой е от "Европа", не занчи, че рпедставлява Европа ...
144
9
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Удри Гешев, неграмотните копейки!!!
143
1
 
5
 
! Отговори
Boeko преди 1 година
Ама което не е мой интерес е чужд