Кабинетът реши: Командировъчните у нас скачат двойно

Минималният размер е 40 лв. на ден
22 мар 2023 16:30, Александър Попов
22
Кабинетът реши: Командировъчните у нас скачат двойно
Снимка: БГНЕС

Минималният размер на дневните пари при командировка у нас да се увеличи от 20 на 40 лв. предвиждат промени в Наредбата за командировките в страната, които бяха одобрени на днешното правителствено заседание.

Целта на измененията е да се гарантира адекватен размер на дневните пари, който да покрива разходите за храна при командироване на фона на ръста на инфлацията. Последната промяна на тяхната стойност е от 1 януари 2008 г., когато е определена на 20 лв.

Предвижда се и възможност дневните пари да бъдат до 200 на сто от нормативно определения минимум, т.е. до 80 лв., по преценка на командироващия, на друг колективен орган за управление на предприятието, или когато това е уговорено в колективен трудов договор или в споразумение със синдикална организация на държавните служители.

С промените в наредбата се намалява и административната тежест за предприятията. Те ще могат да издават заповедта за командироване електронно.

Премахва се и задължителното изискване за нейното подпечатване, което създава съществени затруднения и ненужно административно натоварване.

Командироващите ще могат да преценяват дали е необходимо удостоверяване на присъствието на работниците и служителите на обекта, на който са командировани. Новите разпоредби създават и условия за по-адекватно отчитане и на пътните разходи при ползване на личен автомобил от командирования.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: командировка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е важно на мен да ми е добре, важното е Вуте да е зле казал Нане от село.
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имало големи безредици във Франция .Еврогейския съюз се разпада .Кво ще правим ние ?
17
4
 
2
 
! Отговори
от село преди 1 година
Смятам, че ако държавните чиновници бъдат съкратени с 49.9%, то това ще даде добро отражение на по-доброто обслужване на населението. А защо държавните чиновници не работят и в събота, както беше едно време; ние в частния сектор работим в събота от 8.00 до 17.00, но никои командировъчни не мисли и да ни дава, нищо не ни дават, освен минимални заплати и ... заплахи ..., че ще ни пратят на улицата ...
16
0
 
2
 
! Отговори
Само споко преди 1 година
До Неразбрал. Спокойно, не си виновен ти, че не разбираш, а дългогодишното кръвосмешение в рода ти.
15
3
 
4
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
Ама нали уж щяха да ги намалят двойно, защото нямало пари? Пък сега изведнъж ще ги увеличават двойно? Няма ли да увеличат и държавната администрация двойно?
14
1
 
3
 
! Отговори
Държавата преди 1 година
Затъва,чиновниците гледат да оправят тях си.Това обикновенния българин работещ в частния сектор и създаващ придукт до каква степен го засяга? Освен че пак ще му бръкнат в джоба!?!??
13
2
 
2
 
! Отговори
До Абе преди 1 година
Инфлацията е 15% за годината, командировъчните не са променяни от 2005 г. За това време инфлацията е доста повече от 100%.
12
2
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 година
В нашата компания никога не сме се съобразявали с държавните определения за командировъчни. Което може да мине за разход - добре. От там нагоре си е за наша сметка, но кадрите ни винаги се чувстват удобно и без абсолютно никакви лишения и задължително пари за забавления. Високо квалифицираните ни служители задължително в 5 звездни хотели, а по-слабо квалифицираните и обикновени работници - в 3-звездни.
11
1
 
4
 
! Отговори
В. преди 1 година
Не думай, кой напуска там бе!
10
2
 
3
 
! Отговори
ммм преди 1 година
Като Държавен чиновник бих казал, че в нашата структура към Министерството на земеделието от доста години пари за командировки не се дават, но до скоро в командировъчните попълвахме, че вземаме по 10 лв.; миналата година колегата напусна службата и си поиска парите за последните три години - дадоха му ги! Тези пари се събират, а после се преразпределят за няколко човека - шефа, гл. секретар, гл. счетоводител, финансовия ревизор. Всичко е далавера, далавера ..!
9
2
 
1
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Нали инфлацията била 15%,каква компенсация на 100%,?
8
2
 
8
 
! Отговори
Много важен въпрос преди 1 година
Да, това е най-важният въпрос - идват летните отпуски и стотиците хиляди държавни служители (калинки назначени от ГЕРБ, ДПС и БСП) имат нужда от свежа народна пара, за да си изкарат едно хубавко лято с командировки, на гърба на бедния скъсан българин и на българските пенсионери с най-малките възможни пенсии. НАМАЛЕТЕ АДМИНИСТРАЦИЯТА! НЯМА ДА ИМ ПЛАЩАМЕ МАСРАФА ТУКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! *** ИМ!
7
1
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Че ,те до сега, плащаха ли ги??
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
40 лева пак са много малко. Интересно какъв ли номер ще измислят дебеловратите бизнесмени демократи, за да не ги плащат?!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тези 97 хиляди държавни случители, които имаме пак са прецакани. Първо от тях в командировка ходят най-вече шефовете, а едни 90 хиялди изобщо не са ходили в командировка в последните 20 години.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това си е до политика на компанията. При командировка аз имам САМО за храна на ден по около 200$ според зависи от дестинацията. Предимно проектите ни са в Австрия, Швейцария и Австралия. Отделно, разбира се, командировъчни. Абе, квалифицираният труд си е кеф. Редом до 20к заплата взимаш още 20 от командировъчни, ако изкараш месец по проект. Кеф.
3
2
 
3
 
! Отговори
Симбиоза за гаври преди 1 година
Кой командирова банди с прикачен полицай в Европейският Съюз за да следят и се гаврят с Български Граждани!? Това прави ли от България терористична Държава!
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ще важи само за армията от държавни служители които са 1 млн. за частните фирми не важи!
1
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ли е най-важното сега, че 2 седмици го умувахте, пиленца!?