Картината на Полък била с послание до холивудската звезда Лорън Бакол

Върху творбата има и други знаци, но те ще бъдат оповестени по-късно
Обновена: 22 мар 2023 15:57 | 22 мар 2023 15:27, Стела Стоянова
13
Картината на Полък била с послание до холивудската звезда Лорън Бакол
Снимка БГНЕС

Картината, която беше открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби, най-вероятно наистина е оригинал на американския художник Джаксън Полък. Това е установило първоначално изследване на платното, съобщиха днес от Софийската градска прокуратура.

Интересното е, че на гърба на произведението има послание до холивудската звезда Лорън Бакол. "На моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бакол. Честит рожден ден! 16 септември 1949", пише отзад на картината. Датата съвпада с рождения ден на холивудската актриса, която по онова време е изгряваща звезда на американския екран и съпруга на киноидола Хъмфри Богарт.

Освен посвещението, върху картината има и други знаци, които ще бъдат оповестени след като стане ясно кое е автентично, коментира говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

Към момента е установено, че стилът и техниката на творбата отговарят на стила на Джаксън Полък. Извършеният флуоресцентен анализ, който показва точния химичен състав на цветовете, показва, че използваните пигменти са сходни с пигментите, ползвани от Полък в други произведения.

Комисия от трима български експерти обаче уточнява, че това не е заключително доказателство за това дали творбата е оригинал. Те препоръчват да се направи анализ на свързвателя на боите, за което е необходимо вземането на проба. Картината не е била в каталозите на Полък.

По данни на БНТ произведението е от личната колекция на Николае Чаушеску.
 


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 2 месеца
Картина за сплашване на обирачи на банки. Ако я бях открила в моето мазе в София, щях да я дам за скрап.
7
0
 
1
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 2 месеца
Полък е забравил,че я е рисувал и затова я няма в каталозите.Ха-ха-ха!
6
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 2 месеца
Какво е името, дадено на Платното.
5
2
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Картината е страхотна , определено става за столова на клиника занимаваща се с лечение на хора с наднормено тегло Е д-р Емилова и колегите ѝ да си поръчват репродукции ,а може и сами да си я нарисуват Ако изпитват затруднение винаги могат да се обърнат за съдействие кум пациентите от Курило Раднево Карлуково
4
2
 
3
 
! Отговори
Греко Ментакис преди 2 месеца
То па щото е много трудно да фалшифицираш посланието. Най-трудно е намирането на старо платно. После трябва да внимаваш и да не ползваш съвременни бои. От там насетне - послания, други знаци... Рисуването също е трудно - трябва ти художник. Непрофесионалист не може да имитира тоя стил, но много професионали могат да врътнат тия драскотини без проблем.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е нас, хората на истинското изкуство, какво ни интересува тая омаZана цапаNица?
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бикол е разведена еврейка. Значи бг е спасила и картина за еврейка не само евреи..
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
радевите гълъби ще получат ли бонуси от продажбата? а мисирките от днеса? нещо се разтриха, значи крият нещо