Омбусманът сезира Донев за липсата на "водни помощи" за социално слабите

Повод за това е драстичният скок на водата в цялата страна, както и зачестилите жалби
23 мар 2023 12:03, Йоана Цонева
6
Омбусманът сезира Донев за липсата на "водни помощи" за социално слабите
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева сезира служебния министър-председател Гълъб Донев за необходимостта от спазване на законите относно прилагане на мерките за социално подпомагане на хората с ниски доходи при заплащане на водоснабдителните услуги. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

По-рано проф. Диана Ковачева се обърна към служебните министри на финансите и труда и социалната политика за информация по области колко са гражданите, които през 2021 и 2022 г. са получили т. нар. "водни помощи" за питейно-битови нужди. Омбудсманът настоя да разбере за посочения период какви са реално размерите на изплатените социални помощи в лева и на колко лица са били дадени, включително какви са били основанията за отпускането им.

Повод за писмото на обществения защитник е драстичният скок на водата в цялата страна, както и зачестилите жалби до институцията на хора, които трудно плащат сметките си за нея и се оплакват заради отказ на регионалните дирекции "Социално подпомагане" да отпускат водни помощи.

Още по темата
Отговор до момента Диана Ковачева е получила от служебния вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров. Той посочва, че МТСП застъпва принципна позиция от 2004 г., че ЗСП осъществява необходимата социална защита, без да се налага въвеждането на специален вид помощ.

Законът е ясен и изразявам увереност, че ще предприемете необходимите действия за спазването му. Законодателят по недвусмислен начин, без възможност за избор, е регламентирал правото за получаване на конкретния вид помощ на определената група лица, пише Ковачева до служебния министър-председател.

Тя подчерта, че съгласно чл. 12, ал. 4 от ЗСП: Условията и редът за отпускането, изплащането, изменянето, спирането, възобновяването и прекратяването на социалните помощи се уреждат с правилника за прилагане на този закон с изключение на целевите помощи за отопление, които се уреждат с наредба на министъра на труда и социалната политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната нищоправеща пуйка която е на държавна хранилка.с голяма заплата.Тази длъжност е излишна както и КТ,,Не подкрепа,,КНСБ,,тези хиени са винаги с управляващите а получават заплати на нашия гръб хрантутници
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те нашите "социално слаби" водата не я тачат особено...а колкото им трябва, си я крадат.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социално слабите преимуществено са с екс суално силни и се множат за сметка на останалото в България население, което с всеки изминал ден остарява и намалява.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички служители на ВиК крадат вода, както и техните роднини, приятели и т.н...
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
другарката затуй е на тоя сладък пост - да реве за безплатно
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шегувате се, нали? Вместо да раздавате помощи на социално слаби, вземете и преразгледайте начина на ценообразуване. Начина на ценообразуване, включително ЗОП, предполагат големите "разходи", които естествено се описват старателно в следващото искане за повишаване на цената. Някой правил ли е сметка примерно, колко енергоблока, на коя електроцентрала "работят", за да "гарантират" нормалното водоснабдяване в БГ?