Проф. Валерианова: Има колапс на злокачествените заболявания

Частните клиники не желаят да ги лекуват, защото не носят пари
23 мар 2023 16:14, Анисия Иванова
22
Проф. Валерианова: Има колапс на злокачествените заболявания
Снимка: БГНЕС

В България стигнахме до колапс на злокачествените заболявания. Университетските болници лекуват все повече и повече тежки и запуснати случаи със злокачествени заболявания, които не желаят да лекуват частните лечебни заведения, каза проф. Здравка Валерианова, която е с над 30-годишен опит в сферата на регистрация на злокачествените заболявания, епидемиологията на рака и раковия контрол. Тя е ръководител на раковия регистър.

По думите й профилактиката, каквато е в момента, не отговаря по никакъв начин на изискванията за качествен онкологичен скрининг.

Заплащането от НЗОК на определен пакет профилактични дейности, извършвани от общопрактикуващите лекари, не е начин за решаване на проблема с профилактиката на злокачествените заболявания в България, подчерта проф. Валерианова.

Една от основните цели на Европейския антираков план е създаването на разширени ракови центрове – нещо, което имахме в България, бившите онкологични диспансери, коментира проф. Здравка Валерианова в предаването "Хоризонт до обед" по БНР.

"Тези диспансери работеха, те бяха част от националната мрежа на рака в България. Тази мрежа се разгради. В момента стигнахме до колапс на злокачествените заболявания. Не само наново трябва да създадем тази мрежа по препоръките на Европа, наново трябва да създадем и Национален онкологичен център."

"Да не дава Господ в момента в България някой да е болен от рак. Той ще има да се лута къде да отиде, при кого да отиде, при този, при онзи специалист", изтъкна още проф. Валерианова.

По думите ѝ бившите и настоящи университетски болници "лекуват все повече и повече тежки и запуснати случаи със злокачествени заболявания, които не желаят да лекуват частните лечебни заведения, защото не носят пари".

"Те са един огромен разход, който не е регламентиран, и болните, особено терминално болните със злокачествени заболявания, имат сериозни проблеми с това по какъв начин да се осигури контрол на тяхната болка, кой да извършва палиативните грижи", обясни специалистът.

Националният раков регистър трябва да се осъвремени, смята проф. Валерианова. Регистърът сега се поддържа от столичната Специализирана болница по онкология. От здравното министерство предлагат прехвърлянето му към Националния център за обществено здраве и анализи. Според нея до момента тези данни не се използват ефективно за планиране на онкологичната грижа, а предлаганата промяна не решава този проблем.

Фокусът трябва да бъде в това за какво може да служи тази информация, каза Здравка Валерианова.

"Понастоящем, поради това, че вниманието е фокусирано върху това как да печелим, особено при частните лечебни заведения, как повече пари да вземаме от Здравната каса, как повече да караме пациентите да плащат за нашето злокачествено заболяване, се създават клиники, отделни филиали, където се извършва единствено и само медицинска онкология. Но лечението на проблема рак не е само медицинска онкология, не е само лъчелечение. То е комплекс от грижи. Вътре има хирургическо лечение, профилактика, експериментален отдел, където се извършват научни изследвания. Там трябва и да се диспансеризират и проследяват съответните пациенти."


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ръст на токсичните ваксини, колапс при злокачествените заболявания
15
1
 
1
 
! Отговори
? преди 2 месеца
Вие си постройте златен дворец, като не сте jewish и очаквайте друго, но не знам как да стане, като не може да издържите на толкова много злато, а отношението към евреите не е достатъчно добро, сориИ то при такъв проблем, аз не говоря за обикновено или както обикновено, а за когато сте си построили златен дворец и то на принц УилямПросто не трябваше да строите златен дворец
14
1
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 месеца
Тази фамилия Валерянова да не е някаква бъзикня ?
13
1
 
4
 
! Отговори
!!! преди 2 месеца
До sdБягат само заради пари.Дай им тук такава заплата и чакай някой да иде в кравария.Това е благодарение на управляващите.
12
8
 
4
 
! Отговори
sd преди 2 месеца
много е лошо в щатите и канада! Кой знае защо през 2022 в щатите са емигрирали 2 (два) милиона души а в Канада - 1 милион. От най-хубавата недоимперия на света русия са избягали 2 милиона. Но въпреки това в русия е най-добре. според зацапаните мозъци на русоидите де. а иначе недоимперията ще се удави в собствените си нечистотии.
11
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
колапс на системата, колапс на обществото има предвид , дано по-скоро да ни вземат турците, че да се оправим в брикс, ама първо ще има последно действие от евроатлантизма - бомби и вируси,който оцелее ще има шанс за нещо по-добро едва след това
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом професор не знае какво е колапс.... повече коментар е излишен
9
3
 
13
 
! Отговори
Ваксинки за Ковид преди 2 месеца
плюс некачествена храна, пълна с евробоклуци. Жалка България, такова падение никога не е преживявала!
8
0
 
17
 
! Отговори
Чичо преди 2 месеца
В тази страна е страшно да живееш и направо зловещо ако си болен и трябва да живееш
7
2
 
21
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Чиста предимно растителна храна,спорт и колкото се може по-далеч от мъртвилниците,които наричате болници.Пълни с алчни лешояди,които се състезават да изписват повече химио и лъчетерапии с цел точене на касата
6
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Онкологичните заболявания се удесеториха откакто краварите хвърлиха ракети с обеднен уран над Югославия. Една от ракетите събори покрива на мой комшия в горна баня и добре че беше дефектна та не гръмна иначе щеше да погребе жителите на две три къщи. Да благодарите на драгалевския си га нин за раково болните.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако професорите и професорките не бяха толкова много, нямаше да има колапс.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Понастоящем, поради това, че вниманието е фокусирано върху това как да печелим, особено при частните лечебни заведения, как повече пари да вземаме от Здравната каса, как повече да караме пациентите да плащат за нашето злокачествено заболяване---------------------------------------------------Трагедия...., много хора се разболяват от рак, страдат ужасно и те и семействата им, не може да ги гледаш като ходещи касички. Трябва да се преосмисли здравната система като цяло
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Основната профилактика е здравословна и чиста храна, ограничаване на стреса до минимум и движение на чист въздух. Аз в големите градове не виждам как може това да стане, но поне част от това да се изпълни пак е нещо. Та оттам тръгва профилактиката.
2
0
 
31
 
! Отговори
О хо хо преди 2 месеца
Колапс или Пик?????
1
8
 
25
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
- А нещо общо с ковид-ваксините, с които набодоха хората? Нито дума в тая посока...