Адвокат: КЗК трудно ще докаже ценовия картел

Разследването е сложно и отнема много време, каза Христо Копаранов
24 мар 2023 09:43, Анисия Иванова
12

Комисията за защита на конкуренцията образува три производства заради евентуален картел при цените на храните.

"Предполага се, че едни цени не може да нарастват некоректно, ако пазарът функционира нормално. Ценовият картел е такъв, в който потенциални конкуренти помежду си се разбират съвместно да поддържат еднакви цени, които обикновено са над пазарните. Това може да става и в рамките на браншова организация, която да се използва като платформа, в която да се разбират предприятията. В случая производствата засягат и браншови организации на търговците", коментира адвокат Христо Копаранов в "България сутрин".

В закона няма срок за доказване на един картел. По думите на госта е доста трудно да се докаже таен и писмен картел, рядко има такива документи.

Още по темата

"Разследването на картели е доста сложно и отнема много време. Затова са предвидени правомощия КЗК да влезе в офисите и да изземе документи. Към момента няма установен картел, всякакви доказателства са възможни - ако може да се установят провеждани разговори и ако практиката на предприятията показва следване на споразумение за еднакви ценови политики", каза още Копаранов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни и процеса по разследване на евентуален картел:

В момента КЗК ще събира доказателства, след което ще се събере да реши дали да отправи обвинения за картел. Предприятията имат възможност да представят доказателства и аргументи. Глобата подлежи на обжалване. Другите мерки, които КЗК може да наложи, обикновено се изпълняват веднага.

Адв. Копаранов отбеляза, че санкциите са доста високи, а КЗК дори може да наложи конкретни поведенчески задължения на предприятията.

"Може да наложи мерки, които да предотвратят последващо разбирателство. Предвиден е и стимул за предприятията - на първото, което си признае за картел, не му се налага санкция. Самите предприятия са наясно кое би проработило", посочи юристът.

Той подчерта, че КЗК би трябвало да следи за картел и "без този политически натиск и драстично недоволство от хората". Би трябвало да се види за какъв период назад е съществувал картелът, смята Копаранов.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 2 месеца
Собствениците на Кауфланд и Лидъл са едни и същи. Когато има промоции в едната верига, има същите промоции и в друга верига. Едновременно вдигат цените на едни и същи продукти. Какви други доказателства за договорки /картел/ви трябват ?!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КЗК все не може да дакаже картел. Да ги закриват, тогава.
7
0
 
3
 
! Отговори
Ами щом преди 2 месеца
на пазара цените са по-високи отколкото в магазина за какъв картел говорим? За понижаване на цените?
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лесно може да се докаже като се проверят приходите и печалбите, съответно тогава са завишили цените. Ако не могат да докажат разходите заради които са увеличили цените значи са се договорили. Едновременно завишаване на цени без обосновани разходи си е съвсем ясен признак на картел.
5
0
 
4
 
! Отговори
Истина преди 2 месеца
Ако няма специални средства с които да се следят всички разговори и имейли между гората, не само в България на фирмите, да няма как да се докаже, но може да се направи българска верига която да не следва пзарните тенденции, а просто да не е на загуба и така да се определят цените, тогава ще смаже картела!
4
0
 
9
 
! Отговори
Дочул преди 2 месеца
Веднъж от КЗК дочух следното. Влизаме на едно място, то е направо за затваряне, но има косвена връзка с тези който ни плащат заплатите. Ако го затворим, оставаме без работа. Така, че няма как зависима комисия да прави независими становища. Един телефонен разговор и това е. България.
3
0
 
10
 
! Отговори
Десислава преди 2 месеца
От всичко,което се изписа до тук аз разбрах следното:КЗК не могат да докажат нищо.КЗК нямат правомощия за нищо.КЗК искат увеличение на заплатите ,за да продължат да правят нищо.
2
0
 
8
 
! Отговори
Жеко куршума преди 2 месеца
За тия парашутисти всичко е сложно.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КЗК от - до. От председателя до чистачките са всички от ГЕРБ/ДПС може да го проверите това ако ви се занимава. Конфликт на интереси? Неее, вие луди ли сте, всичко е точно. Мамито на сричащото синче от парламента Ненков е председателя на КЗК. Дали КЗК покровителстват картел, неееее едва ли те са професионалисти бе