Орторексията - манията по здравословно хранене, която вреди

Самоназначените диети разболяват
7
Орторексията - манията по здравословно хранене, която вреди
Снимка: Pixabay

Преди летния сезон все повече хора се питат "Как да отслабна" и всеки иска да отслабне бързо и лесно. Експертите съветват, че е най-правилно това да стане чрез здравословно хранене и спорт. Оказва се обаче, че и зад прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот могат да се крият сериозни психози.

Много често се сблъскваме с проблеми при пациентите, в следствие на назначена самодиета, казва доц. д-р Даниела Попова - началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диетика към болница "Царица Йоана - ИСУЛ".

Тя обяснява, че дори храните, които се смятат за здравословни, но не са от нашите географски ширини, могат да ни вредят. "Тези експерименти крият опасност. Би следвало много внимателно да прибягваме към промяна в храненето", посочи доц. Попова пред БНР.

Все по-често клиниката, която е една от малкото в България, специализирана в лечението на хранителни нарушения, като анорексия и болимия, приема пациенти с тези заболявания, споделя доц. Попова.

По думите й в днешно време се наблюдават нови феномени, които зачестяват. Такъв е орторексията, посочи тя и обясни, че това е сравнително по-леко нарушение в храненето.

"То се изразява в непрекъснат стремеж да се търсят здравословни компоненти в храните, да няма нездравни елементи, вглеждане в съдържание на мазнини, сол, в търсене на предимно естествени биохрани. Това е прекалено. Индивидите са обсебени в това да броят калории и да търсят определени храни. В крайна сметка това нарушава техния нормален социален живот, нарушава и тяхната личност и те изпадат в една маниакалност", каза доц. Попова.

Доц. Попова разказа и за друго нарушение.

"При него се вглеждат преди всичко в натрупване на мускулна маса и приемане на храни, които водят до нейното увеличаване - това са преди всичко белтъчни храни. Свръхприемът на белтъчни храни отново е нездравословен дисбаланс в храненето и води след себе си редица нарушения. Това също вреди на здравето", обясни медикът.

В търсене на начин за драстично сваляне на килограми, повече от година ендокринолозите се сблъскват с лекарствата за отслабване, предназначени за диабетици, които се приемат без лекарско предписание.

Никога не го правете, съветва доц. Попова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: исулхранихранене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Не е вярно вреди некачествената и скъпа българска храна
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да слагате плевели в яденето е вредно защото не вървят с бирата. Плевелите да ги ядат ония със скакалците и буболечките .
4
4
 
9
 
! Отговори
От 1 преди 1 година
Може ли да обясните защо слагате минуси? Пише се бУлимия! И е смешно претендиращите за журналисти да проявяват неграмотността си в почти всяка публикация. Както и вие, които пишете минуси.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да ядете, за да тормозите тялото си, каквото и тяло да изваяте с фитнес, диети, операции и т.н. не забравяйте, че много скоео това тяло остава тук за храна на низши тварри, а душата ви заминава откъдето е дошла. Затова наблягайте на храната и радостта за душата.
2
2
 
9
 
! Отговори
един преди 1 година
По голяма глупост не бях чел!!Какво лошо има в това хората да си избират качествена и здравословна храна?Омръзна ни да ядем *** в колбаси и млечни храни и в какво ли още не .Купих си от "реномирана" верига хранителни магазини салата "Снежанка".Като хапнах и прочетох какво съдържа имах чувството че ям латекс с краставици!! Ще си избирам и ще гледам етикетите и няма да им купувам *** ,нека да съм болен!!!
1
6
 
6
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Ками, проверявай в речника за правописа на думите, които не познаваш. В случая - бОлимия.