Православната църква празнува Благовещение

Ще се отслужат тържествени богослужения
31
Православната църква празнува Благовещение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С тържествени богослужения православната ни църква празнува Благовещение.

На този ден християните празнуваме радостната, благата вест за въплъщението на Божия Син от света Дева Мария, наречена сетне Богородица, защото родила въплътения Бог. Това събитие описва евангелист Лука в началото на своето евангелие. То е установено като Богородичен празник още в първите векове от живота на Църквата.

На този ден (в шестия месец след зачеването на свети Йоан Предтеча от Елисавета) изпратеният от Бога архангел Гавриил се явил на Дева Мария в палестинския град Назарет и й съобщил, че ще роди Спасителя на света Иисус Христос. Той й казал: "Радвай се, благодатна! Благословена си между жените! Ти намери благодат у Бог и ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш Иисус". И докато Девата се чудела как е възможно да зачене без мъж, архангелът й отговорил: "Светият Дух ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени!". Тогава чистата девойка Мария смирено отвърнала: "Ето рабинята на Господ! Нека бъде Неговата воля!".

И щом архангелът си отишъл, се случило най-голямото тайнство в човешката история: по свръхестествен път Девата заченала в непорочната си утроба Сина Божи, Когото евангелист Йоан нарича също Слово Божие. Този евангелист ни предава и думите на Иисус Христос: "Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен". Именно понеже от непорочното зачатие на Дева Мария се е родил
Спасителят на света, затова на днешния ден християните празнуваме "началото на нашето спасение", както се казва в основната песен на Благовещение. Това е един от големите Богородични празници през годината, честван девет месеца преди Рождество Христово. Той винаги се пада през Великия пост, но на този ден се отслабва строгостта на поста (разрешава се яденето на риба), за да се почувства празникът и по този начин. /Проф. Иван Желев, БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Благовещение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Честит имен ден преди 1 година
Да е честит празникът на Благой, Блажка, Благовест, Благовеста и всички други с подобни "сладки" имена. Да са живи и здрави!
19
0
 
2
 
! Отговори
Уточнителят преди 1 година
До Анонимен 23 На бул. "Хр.Ботев" N44 не строят ли в момента бъдещия хотел "Мариот"? Или ти нямаш предвид София, а някой друг град, в който също има булевард с такова име?
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Биляна жевее на бул. Христо Ботев 44, вход б, третият апартамент ...
17
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Честито попа да почерпи :)))
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мо - брат ... Почисти малко, де!
15
7
 
5
 
! Отговори
Биляна преди 1 година
На днешния свят ден е прието да се ходи на поклонение в Светата Рилска обител като се водят непълнолетни мъжеложци в дар на духовните служители, а на игумена се носи млечно теленце за принасяне в жертва на Добрия Бог. Топят се с пръсти в кръвта на закланото животно и се рисуват кръстчета по челата на вярващите миряни. След курбана, Негово Високопреподобие гадае бъдещето по петната връз чаршафите и тълкува миналото по подредбата на оглозганите кокали.
14
7
 
6
 
! Отговори
Християнка преди 1 година
На днешния свят ден е редно младите православни първескини да се подмият отдолу със светена вода за полово дълголетие и вагинална свежест в прослава на Господа Бога Вседържател.
13
7
 
6
 
! Отговори
Българка преди 1 година
За да бъде омилостивен православния Бог, днес се яде само варен щъркел и се пие единствено фреш от праз. Ходи се по голяма нужда пред вратата на съседите, за да се изгони каръка. Не се простират женски долни ***, за да се пази имането от черни магии. Пърди се звучно по изгрев слънце пред икона, за да се подплаши Сатана. Гадае се бъдещето по жълтото на бабините кюлоти. Момите играят голо хоро на площада, хванати за пубисните си храсти. Триче се кьораво куче в името на Отца.
12
0
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Църквата много добре се грижи за възпитанието на децата и хората , като ги укрива и закриля от неграмотността им която вече е непоносима .
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не съм си признавал. Въобще не съм от БПЦ и не знам на какъв език се е пеело и точно какво е ставало.
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се чете евангелието, а се пее на турски.Има грамадна разлика.И хубаво, че сега си признахте вече, защото 3 г се криете и отричахте.Чудехте се как да оправдаете предателството към паметта на милионите жертви на турското робство.Поругахте патриарх Евтимий, априлци, Левски, всички.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами те БПЦ където и да им напишеш, че не служат по православният календар, а по католическия, и веднага започват да се оправдават, че сайта не бил този, времето не било сега и т. н.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За вярващите, това е ден в който се случват чудеса, както е чудо самото въплъщение на Спасителя от светия дух....Амин!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дева Мария е Родила Спасителя, когато е била на 15 г. Така че леко с богохулствата. Отделно тя не е изпитвала болки при Раждането и е Дева преди Раждането, по време на Раждането и след Раждането продължава да е Дева.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На неделя антипасха (срещу Пасха - т. е. след Пасха) Евангелието се чете на различни езици, и може да се чете и на турски език. Бог е дошъл да спаси всички хора по света, включително и турците. Та не виждам какво се възмущават някои. А да се слага националното пред Божието е ерес - етнофилетизъм.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 25-ти април, но по юлианският календар. По григорианският е на 7-ми април, т. е. не е днес празникът. Не знам тези от БПЦ какво точно се ослушват, че не връщат юлианският календар за богослужебна употреба? Как точно смятат че са православни, като не спазват православният календар и не празнуват празниците по юлианският календар. И нека никой да не говори за гражданският григориански календар, защото те и мохамеданите и юдеите са си пък по лунният календар, когато се отнася до религиите им.
4
1
 
3
 
! Отговори
Истинно православен преди 1 година
Благовещение на Пресвета Богородица е на 25-ти март/7-ми април по светоотеческия църковен календар!
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Патриархът болен и мишките си правят каквото искат- синод всякаш няма.БПЦ станала като тия индепенденти навремето.Всяка черква си твори нещата както иска.Та затова някой еретик се е промъкнал в Св.Неделя да пее на турски.
2
10
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Девата се чудела как е възможно да зачене без мъж :)))
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Православни, следете в София в Св.Неделя дали по Великден за 3 път ще се пее на турски.Секта в БПЦ се е продала за пари на Турция.