Експерт съветва: Следете цената на козунака още отсега

Целта е да не ви лъжат с промоции
27 мар 2023 09:08, Красимир Ангелов
59
Експерт съветва: Следете цената на козунака още отсега
Снимка: БГНЕС

"И аз наблюдавам това, което и медиите показват, и виждам, че се очаква повишаване на цените на хранителните продукти, и то не само на яйцата, на агнешкото, но и като цяло на всички продукти, които са свързани с посрещането на Великден. Моята препоръка към търговците е поне за тези празници да помислят дали да прилагат този подход - да опитат да продадат стоките на възможно най-високата цена, защото хората биха я платили. Моята молба към тях е наистина да не спекулират с това".

Това заяви в интервю за БГНЕС Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите".

"На мен ми правят впечатление козунаците. В търговската мрежа са се появили козунаци, придружени с послание, че са на промоция. Знаем, обаче, че за да бъде един продукт обявен в промоция при спазване на потребителското законодателство, когато говорим за хранителни бързо развалящи се продукти, той трябва да е продаван поне 7 дни на старата му редовна цена.

Посланието ми към потребителите е, когато купуват стоки, още отсега да гледат как се движат цените им, за да не бъдат подведени с подобни послания",  посочи тя.

И уточни, ако още отсега са на промоция тези козунаци, те не могат да останат повече от 1 месец на промоция, защото това е друга разпоредба. Потребителите да следят ценовите равнища на стоките, които смятат да закупят за Великден, и да сравняват цените, които ще платят, а не дали стоката е с намаление или не, както и да изберат този търговец за покупка на стоките, които предлага най-добрата цена за тях", добави Руменова.

Тя коментира и информационния сайт, който служебното правителство пусна преди броени дни и чиято цел е да информира гражданите за цените на около 30 стоки.

“Чуваме, че има договорка, или по-скоро се водят преговори, в търговските обекти да бъдат поставени етикети на тези стоки, които са с най-ниска цена от всеки вид. Нашата препоръка към потребителите е да не купуват непременно тези стоки с най-ниски цени, а да погледнат техните характеристики, защото може да се окаже, че те са с много по-ниска хранителна стойност. Ако закупят сирене с много по-голям процент на вода, то реално тази покупка е нерентабилна, и продуктът ще излезе по-скъп", препоръча тя.

Руменова призова гражданите да сравняват и грамажите. “Да гледат цената на килограм, а не за разфасовка, защото и тук може да се стигне до заблуда”, уточни тя.

Експертът препоръча ако стоките, които хората планират да закупят за Великден, са твърде скъпи и потребителите видят, че надценката е прекалено висока, да се огледат и да видях дали не могат да намерят нещо, което е алтернативно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аграрното ни стопанство е на ниво отпреди хилядолетия. Да сте чували за цикличните периоди на слънчеви изригвания и междупланетарни влияния ? Периодични суши, повишени температури или застудявания, които са траяли с години, през хилядолетната история на човечеството ? Докога ще разчитаме на това, че Господ е българин ? Холандците защо са заляли Европа с храни ? От 30 години университетите им имат производствени бази и внедряват електроника и роботика в аграрния сектор !
45
0
 
3
 
! Отговори
файда преди 1 година
И като я следим от сега какво? Да се дразним, че ще скочи с поне 50% То и домашен вече как да си направиш, при тия цени на продуктите..
44
1
 
3
 
! Отговори
доналд преди 1 година
Престанете да стряскате хората. Бг козунака може да бъде заменен с Пандоро от Италия. Качествения струва към 10 Евро. Французите правят Бриош.... все са козунаци. Ако не можете да намерите хубав козунак с истински продукти, то винаги можете да го направите в къщи с робот. Стига паника.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следете,дебнете,проверявайте -Всички лъжат Умишлено и Ненаказуемо ! Е сега в куфлац салам Бургас на щанда 9,99лв на касата платих 19,99лв -върнаха ми парите , но чувството ,че са искали да ме Измамят си остава . Отиваш при крадец и мошенник да си купиш Храна - Отвратително !
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви ''козунаци'' , нали Нинова ги изпрати за Украйна !
41
0
 
3
 
! Отговори
Яжте си ги! преди 1 година
Още в края на февруари бяха зареди ли "козунаци" в кауфланда...До април ще са превтасали,но ще им сменят датата и народеца ще хукне да купува на "промоцията,батко" :)А не е нищо сложно да си омесиш пресен козунак,не е ядрена физика :)
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се избиете за тия козунациЗаслужавате 20 лева за козунак със сухо мляко и яйца на прах.
39
2
 
2
 
! Отговори
SS преди 1 година
В събота бяхме с жена ми на изложението Природа,лов и риболов ,хората купуват имат пари ! Така че спокойно!
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде на козунацитеее! Топли, топли, светят... Яйца отщастливи кокошки с 3 крака свободно тичащи в задния двор на чернобил
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще я следя, ама на кукуво лято, няма да им и 1 лев за това подобие на тестено издделие, бъкано с всякакви Е-та и изкуственяци. В нета е пълно с рецепти, имате 2 ръце, имате глава - замесете си едно тесто и си направете нещо истинско, стига ви е мързяло!
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да следите за цените.Ясно е че няма да паднат затова следете.Хората цял сайт ви направиха да следите.Ще плащате и хоро ще играете.Колкото толкова.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Научуха ни да четем етикета . Демокрация . Навремето какво да му четеш на етикета имаше си БДС , като вземеш мляко , знаеш , че е мляко .Месото например го продаваха само прясно , завиват ти го в една хартия , какво да му четеш .Преди няколко дни нали видяхте статията за млечната салата , всичко друго има но млякото е 5 % . Не стига , че ни тровят , ами и ни тровят скъпо !
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като я "следим" какво ще стане? Не ми пука. Не купувам нищо, което смятам, че е на спекулативни цени. Църковните празници не са ядене и пиене. На Велик ден мога и без козунак да мина. Но ще ида на църква.
33
0
 
6
 
! Отговори
За 36 преди 1 година
Да пробвам аз да обясня. Някои политици считат, че сме дали обет да влезем в еврозоната. Някои медии, производители и търговци /най-вече западни търговски вериги/ имат 2 цели. Първо: Каква криза може да мине на бг пазара, за се вдигнат цените. Съвпада с целите на глобалистите. Крайната цел е да се установи колко скъпо може да се продаде на жив човек. Второ: Левчетата изсмукани сега от клиента, отиват за евро. Крайна цел ВНУШЕНИЕ - еврото е неизбежно. Глобалистът иска дигитално да е.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за какво ми е да "следя цената"? Тоя изобщо осъзнава ли какво казва? Да беше казал - "лъжат ви с цената и си купете, където ви е най-изгодно". Такива експерти на рояци вече има с тонове и може спокойно да ги изнасяме да дават акъл някъде другаде, че почнаха да разбират от всичко. Има една малка баничарница до вкъщи - страхотни банички прави момчето. Все едно да му давам съвети как да си вади хляба?! Подигравахме се на румънците - а вижте къде сме сега. Най-бедните и защо все най-умните.
31
0
 
5
 
! Отговори
Козянак преди 1 година
Следете борсовия индекс на козунака, както и на брашното, яйцата и стафидите.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки великден едни и същи новини - яйцата поскъпвали, аглнешкото поскъпвало.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н експерте следим също така и цената на хляба.Най-обикновен хляб в Лидълчето от 1,25 вече се продава на 1,79.Причина?Или просто така-все нагоре до изнемогване.Някой експерт ако може да обясни причините за цялото това ежедневно поскъпване на всички стоки!
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви таковам козунаците.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това на снимката не е козунак!