Три пъти по-скъпи плодове тази година очакват в Кюстендилско

Все повече семейства производители се отказват от бранша
27 мар 2023 10:56, Елка Василева
13
Три пъти по-скъпи плодове тази година очакват в Кюстендилско
Снимка: архив, БГНЕС

По-скъпи плодове тази година очакват производителите и експертите в Югозападна България.

Заради скъпото напояване и лошите метеорологични условия, основно сланата по овощните дръвчета, се очаква да плащаме 300% повече за килограм ябълки и череши, предаде БНТ.

Още по темата
След превръщането на голяма част от зеленчуците в луксозна стока, изглежда, че и плодовете ги очаква същата съдба. В Кюстендилско все повече семейства производители се отказват от бранша и все повече декари земи пустеят.

Първите плодове родно производство, които идват на пазара, са ягодите и черешите - в края на май, началото на юни в Кюстендил излизат първите череши, обясни заместник-председателят на Института по земеделие доц. Димитър Сотиров.

"Декември и януари климатичните условия бяха подходящи за овощните култури, няма измръзване, след това имаше период от леко захлаждане. В Кюстендилско сме обнадеждени, че тази година цъфтежът се завръща и очакваме една добра реколта, но месец април е критичен, защото през последните 10 години почти не е имало година, в която късните пролетни слани да подминат региона. Всяко едно повишаване на среднодневните температури е критично за овощните култури", обясни той.

Заради това голяма част от земеделците започват да се отказват, тенденцията в момента е овощните градини да се продават. Все по-малко хора обаче ги купуват - заради трудната реализация на производството и вноса на плодове от европейски страни.

"Ако вземем за пример черешата - при изкупуването, когато започне сериозната кампания, пунктовете обявяват цена от 1 - 1.10 лв. След няколко дни цената спада до 90 стотинки, а в същото време берачите искат от порядъка на 50-60-70 стотинки. При тази аритметика няма как производителят да бъде на печалба и ако не са субсидиите, повече от половината хора ще се откажат от производство на овощни култури в страната", каза още доц. Сотиров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Нерационална, преди 1 година
допотопна организация и планиране на човешки ресурси. Това се случва в България. 30 процента от времето на половината българи отива за попълване на формуляри и писане на доклади, които никой не чете, вместо да се създава нещо ценно. Дори там, където процесите са напълно компютъризирани. Това унищожава икономиката, стандартът ни е от най ниските в Европа. Младите хора са отвратени и заминават в чужбина.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Временното правителство не може да стои над главата на кокошката, за да снася 3 пъти повече яйца, за да станат по евтини. Партиите следва да седнат на масата на преговори с българските производители и да приемат дългосрочна програма за стопанско развитие на България, както направиха в Холандия преди 30 г. Днес Холандия е лидер в електрониката, роботиката и върховите аграрни технологии. Защото работят в екип ! Много разочаровани българи отидоха там !
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аграрното ни стопанство е на ниво отпреди хилядолетия. Да сте чували за цикличните периоди на слънчеви изригвания и междупланетарни влияния ? Периодични суши, повишени температури или застудявания, които са траяли с години, през хилядолетната история на човечеството ? Докога ще разчитаме на това, че Господ е българин ? Холандците защо са заляли Европа с храни ? От 30 години университетите им имат производствени бази и внедряват електроника и роботика в аграрния сектор !
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прагът при който все още можеха да се купуват плодове беше надхвърлен още края на миналата година. Сега няма смисъл от производство защото няма кой да ги яде. Минаваме на залежал гръцки хляб и китайски лук.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и без това всяка година надуват цената на черешите.
8
1
 
0
 
! Отговори
странно преди 1 година
при положение че сега са по 1.50 -2,00 лв ябълките по магазините , не знам как си ги представят по 4,50 - 6,00лв. примерно. или 10-15лв кило череши в сезона.
7
1
 
3
 
! Отговори
тулуп преди 1 година
значи черешите ще са по 120лв кг
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние от Панагюрско, очакваме да си ги ядете.
5
2
 
11
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
При положение, че ни обясняват по телевизията как производител от Петрич продава доматите на 1,50лв., а търговеца ги продава на 2,90лв.Ами какво да кажем за тези, които ги продават на 3,90лв.Печалба 100-200%.Как не ги е срам!Ето затова хората пазаруват на ненормални цени.Защото търговеца иска да спечели колкото може повече от нас.
4
1
 
9
 
! Отговори
Коце преди 1 година
Пазарувам от Крива паланка. Не знам нито колко им взимат берачите, нито имат ли субсидии, но е два пъти по-евтино.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен 8 преди 1 година
Добре разбрах стига плашете хората
2
2
 
7
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
2022 кило череши 50 лв. - 2023 кило череши 150 лв. :)))
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е целта, фалит на дребния и среден производител и само ГМО да се продава и купува.