Откриха древен надпис на кирилица от времето на Симеон

Находката е открита край ивайловградското село Хухла
28 мар 2023 17:22, Стела Стоянова
34
Откриха древен надпис на кирилица от времето на Симеон
Снимка БГНЕС

Учени потвърдиха огромната значимост на находка, открита при археологически разкопки миналото лято. Става дума за един от най-древните кирилски надписи, датиращ от времето на цар Симеон.

При проучването на крепостта "Балък дере" край ивайловградското село Хухла археологът Ивайло Кънев от НИМ-София откри оловна пластина-амулет, прегъната през средата. При извършване на консервационни дейности от проф. Веселина Инкова се забелязва плитко врязан надпис с кирилски букви.

В хода на неговото разчитане от д-р Георги Сингалевич, с помощта рефлексно-преобразувателна (RΤΙ) фотография, се стигна до предположението, че началото на текста е нанесено върху вътрешната страна на пластината. Оказва се дълъг старобългарски кирилски надпис, седемредов от вътрешната и четириредов от външната страна на пластината. Това е може би една от най-значимите находки  на „Археологическо лято“ 22.

Откриването на пластината-амулет е в културен пласт, където има множество материали от първата половина на X в. Този факт насочва вниманието на археолозите към епохата на Златния век на цар Симеон (893-927). Учените започват да съпоставят историческите извори от началото на X в., които описват походите на българският владетел към Цариград, със епиграфският анализ на паметника, където се откроява архаичното изписване на буквите Ж и малка носовка, срещано сред паметниците от X в. Правописът е едноеров, само с голям ер (Ъ), което, според тях, сближава разглеждания надпис с паметници главно от Североизточна България. За разлика от досега известните подобни паметници тук силно впечатление  прави  каноничното звучене на текста и разчитането на личните имена  на молителите, а именно Никола и Павел.

Поставянето на този анализ в контекст на археологическата среда дава основание на учените да предположат, че са открили един от най-ранните кирилски текстове известни до сега. Сродните старобългарски кирилски надписи  са в Кърджалийско и в Хасковско два амулета.

Според откривателя Ивайло Кънев може да се предположи, че при похода на Симеон към Цариград тук е имало български гарнизон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Поздрав от Чикаго преди 1 година
След войната 1939-45 г. Германските окупационни сили изнасят от страната 37 товара със старописни и старопечатни книги, не само църковни. Един товар влакова композиция теглена с в локомотива. Представете си за какво иде реч. Днес нашата писмена история или е изгорена от фанариотите, или е в Сащ или е съседните страни, които старателно я крият и изопачават, и една малка част е в България. Този процес нито е приключил, нито ще приключи. Даже се ожесточава.
23
6
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Асене, Кирил и Методий не са били българи. Те в Бг не влизат. Изучават се в Солун и се прибират в Моравия.Техните ученици идват в България.
22
2
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
21 и златото така
21
2
 
11
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
След войната 1877-78 г. Руските окупационни сили изнасят от страната 27 товара със старописни и старопечатни книги, не само църковни. Един товар е каруца теглена от 2 вола и е можела да носи до 3 тона. Представете си за какво иде реч. Днес нашата писмена история или е изгорена от фанариотите, или е в Русия, или е съседните страни, които старателно я крият и изопачават, и една малка част е в България. Този процес нито е приключил, нито ще приключи. Даже се ожесточава.
20
1
 
10
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
През 18 и 19 век Русия води 5 войни на територията на България. Всеки път когато се оттеглят заграбва огромно количество български книги и църковна утвар и всеки път потискат желанието на българите за освобождение, даже и с оръжие. През 1928 г. в Търново е открита българската царска библиотека, била е огромна. Българите които са работели по ремонта зазиждат стената обратно но един от прислугата на местния гръцки владика вижда и ги издава. Книгите се изкарват и се запалват, пожара е горял 30 дни
19
0
 
10
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
След като Петър 1 започва да изгражда новата си империя върху старобългарското културно наследство започва натиск за ликвидация на собствениците на това наследство. Верен съюзник на новата Руска империя са цариградските фанариоти. През 1736 г. е закрита Българската Охридска Архиепископия, която е имала диоцез с граници на Симеонова България. Това поставя началото на обезбългаряването на Влашко и Бесарабия, както и на днешна Албания и Панония. Започват масови аутодафета на български книги.
18
0
 
9
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
До Северномакедонците покажете артефакт за вашия цар по това време :)
17
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 1 година
Не се карайте за кирилицата :) Това е кириали.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Асен - Знаеш ли кога е създадена кирилицата? А нещо за азбуката, издълбана в пещерата Магура знаеш ли?
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11 А бре, льольо, ти не знаеш ли кога е построен Преслав и какво е представлявал за времето си? Това е само едно от нещата, свидетелстващи за Златния век. Който ти плаща стотинки за такива постинги си пилее парите напразно. И дете не можеш да заблудиш.
14
6
 
1
 
! Отговори
Уточнение преди 1 година
Според романтичните гимназистки надписът е от 927 г., но е създаден малко след *** на цар Симеон и съобщава, че точно на това място княз Баян Български е нощувал заедно с ромейската принцеса Мария-Ирина, след като я отвлече, а на сутринта я върна на брат си.
13
7
 
5
 
! Отговори
Дааааа преди 1 година
Явно Бате Баян в неделя пак е драскал по камъните, докато са снимали Войната на буквите
12
5
 
4
 
! Отговори
Папо преди 1 година
" само голям ер Ь" Ако са два ера с гръб един към друг , ме съмнява че някой в древността е нарисувал нещо друго май.
11
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12само фа те светна ,че и Окраинците имат претенции за нашата азбука , чак им е странно защо ползваме кирилица дори))))))))Лъжа! Руснаците имат претенции към Църковнославянският, който е старобългарски език.
10
12
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
само фа те светна ,че и Окраинците имат претенции за нашата азбука , чак им е странно защо ползваме кирилица дори
9
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази глупости за "златен век" е много старателно измислена от комунистите. Нищо не го потвърждава !!
8
13
 
39
 
! Отговори
Асен преди 1 година
ПО ВРЕМЕТО НА СИМЕОН ВЕЛИКИ НЕ Е ИМАЛО "КИРИЛИЦА" Това е доказан Фкт. Имало е САМО БЪЛГАРСКА АЗБУКА друго име не е имало !!! И МНОГО ЕПОХИ СЛЕД ТОВА ОСИНЯШКИТЕ ХАЗАРИ НА ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА ИЗВЪРШВАТ ДЕ-БЪЛГАРОЗАЦИЯТА , КАТО Я ПоДМЕНЯТ С НОВА ДО ТОГАВА НЕ СРЕЩАНА ДуМА В НИТО ЕДНО ПИСАНИЕ ... " СЛАВИЯНСКА," КИРИЛИЦА И ТН.. САМО И САМО ДА НЕ СЕ СПОМЕНАВА ДУМАТА БЪЛГАРСКА, ЗАЩОТО ОБЕЗСМИСЛЯ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ИЛЮЗИИТЕ ФАЛШИВИ С ЦЕЛ ГРАБЕЖ ! БЪДЕТЕ ГРАМОТНИ ПИШЕ СЕ " "БЪЛГАРСКА АЗБУКА" .
7
14
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Да питат Лилиту ко пише да плочката - тая дърта скумрия знае със сигурност!
6
27
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите са в паника. Излезе поредното доказателство, че азбуката и езика на Русия е краден от България. Горете в пъкъла беззродници.
5
7
 
31
 
! Отговори
Политкоректен преди 1 година
Неее! Гърци, македонци, укри и руси всячески се чудят как да ни обяснят, че кирилицата е тяхна, че те са я открили и никога не е имало български златен век. Пък вие сега ще ми откривате доказателства за обратното! Как не ви е срам?