Проучване: Всеки трети българин иска вън от НАТО

България е с най-нисък процент подкрепа за Украйна сред всички 30 членове на Алианса
28 мар 2023 17:30, Стела Стоянова
494
Проучване: Всеки трети българин иска вън от НАТО
Снимка БГНЕС

Малко повече от половината българи биха искали страната им да защити свой съюзник от НАТО в случай на нападение срещу него. Това показва проучване на Алианса в 30-те държави членки, плюс кандидатите Швеция и Финландия, проведено миналата година. То бе публикувано през март в сайта на НАТО.

51% от участвалите в анкетата българи са отговорили със "съгласен съм" на този въпрос. 18% от българите са с неутрална позиция, 6% не знаят, а една четвърт от анкетираните заявяват, че няма да защитят нападната членка на Алианса.

Само една страна - Исландия - би оказала по-малко подкрепа от нас (49%). Албания в случая е "шампион" - 96% от хората там биха искали да защитят съюзник в случай на атака. Общо 69% от всички анкетирани в НАТО биха искали държавата им да действа именно по този начин.

Много повече българи биха искали държавата им да бъде защитена от страните от НАТО, ако бъде атакувана. 68 на сто са съгласни, 11% не са, а над една пета или не знаят, или остават неутрални. В НАТО 75% от всички респонденти биха искали Алиансът да защити страната им в случай на нападение. Албания отново е с най-висок процент – 99 на сто, а с най-нисък е Черна гора – 54%.

70% от гражданите на държави членки на НАТО заявяват, че ще гласуват страната им да остане в Алианса, ако се проведе такъв референдум. Това е много по-висок процент спрямо предишното проучване от 2021 г. (62%). 11% биха предпочели да напуснат пакта.

Тук България е сред страните с най-малка подкрепа за членство в НАТО – 55% казват, че биха искали страната ни да остане в пакта, а цели 31% са на противоположното мнение. Само Черна гора е с по-лош резултат – 32% недоверие, а Словакия е като България – с 31%. Полша е на първо място по подкрепа с 89%.

По-малко от половината българи – 47%, се чувстват защитени в страната си. 39 на сто отговарят, че не чувстват сигурност.

България е с най-нисък процент подкрепа за Украйна сред всички 30 членове на НАТО, плюс Финландия и Швеция. Общо 39% от българите подкрепят помощта за Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
0
 
0
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Продължение на коментар 410;Когато се окажете ненужни,след изчезването от картата на държавата Украйна ви съветвам да се прехвърлите на тема ''бъдещето на Америка''.Там,снощи Байдън каза, че;''към милионите транссексуални *** трябва да се отнасяме с уважение.Днес те формират ''душата'' на американската нация.''Край на цитата...Та и вие с тях тъкмо ще си допаднете.Макар,че те поне не си крият имената и ориентацията.А вие как сте с ''ориентацията''.Нали и вие бяхте ''ориентирани'' към Америка
391
0
 
0
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До До я бре;Виждам,че в мое отсъствие сте се развихрили.То не са клетви,заклинания срещу Русия,срещу българите,които не поддържат НАТО и не желаят да бъдем въвличани пряко във войната.Да ви отговоря,но не знам на кого.Та вие всички по правило сте''анонимници'' в прекия и преносния смисъл на думата.Що тъй.Не ви стиска или не ви се иска.Вашата съдба и тази на създадената от нищото държава Украйна е като на гълъба''Додо''-на изчезване.Нищо,като изчезне Украйна,ще изчезнете и вие.
390
0
 
2
 
! Отговори
До я бре преди 1 година
абре, щом не щеш демокрация що не идеш я в рашистан я в северна корея бре!? но не си там от ука ми лаеш! И ти се плаща в долари или евро а не в копейки! Та що така бре путинофили??????
389
2
 
2
 
! Отговори
я бре преди 1 година
Доста англосаксонски поклонници- о трепки се навъдили тука .Явно демокрацията ги научила да с мъркат и да се д русат доста. , то демокрацията на нищо хубаво нито ни научи нито ни донесе .Само дето ни отърва от цялата икономика .
388
3
 
2
 
! Отговори
гражданин преди 1 година
хей путинопоклонници.болшевизъм повече няма да има в българия.добре им беше на артивните борци за пари и служби,здрави и прави с една шапка пари от гърба на народа безда работят.даваха им апартаменти и коли без ред.безпартийните бяха подтискани и си живеехме в лагер а другите в свят, били сте против войната в украйна .колко пъти путиноробите се събрахте да протестирате пред посолството на рф миролюбци
387
3
 
0
 
! Отговори
до 405 от славянин преди 1 година
И аз разбирам, че господарите ти от двете страни на атлантика дават много пари, но полза от това няма никаква - Путин е жив и здрав, Русия съществува и ви бие като *** в окрайна, язък им за стотиците милиарди наливани последните 9 години и изтичащи в безполезно в канализацията!
386
3
 
4
 
! Отговори
До юлиян преди 1 година
юлияне разбирам, че господарите ти от кремъл нямат пари сега! Но да ти кажа не си заслужаваш парите дето ти плащат тука на пост! Ти определено си путинофил и искаш България да напусне НАТО понеже така щяла да е на по сигурно! Само, че ЛЪЖЛИВ путинофиле! това дори децата на 3 години го виждат, че не е така! т.е. ти ЛЪЖЕШ! Инка русия вече НЕ е фактор! тя вече стана бензиностанция на китай! И ще трябвада се учи да мие стъкла! А ако китаеца реши ще даде някои юан бакшиш!
385
1
 
3
 
! Отговори
юлиян до 401 преди 1 година
Има тук някой който не разбира,но не съм аз.Да си мислиш,че САЩ ЩЕ ДОЙДЕ ОТ ДРУГИЯ КРАЙ НА ЗЕМНОТО КЪЛБО И ЩЕ ДИКТУВА ВЕЧНО ГЕОПОЛИТИЧЕСКИЯ ДНЕВЕН РЕД В НАШИЯ РЕГИОН И ТО ПОД НОСА НА РУСИЯ,трябва да си много задръстен.От мен толкова.Чети,мисли и вниквай.Ако сам не си помогнеш,няма кой.И помни;Русия е била,е и ще бъде главен геополитически фактор в нашия регион.А САЩ са тук само временно,''транзитом''.До тук,омръзна ми,а и някои утре сме на работа.Дерзайте
384
4
 
2
 
! Отговори
До юлиян преди 1 година
путинофиле! Украйна пази земята си, територията си! и това става благодарение на НАТО! Въпреки, че Украйна както и ти сами си призна ЛЪЖИТЕ! никога не е била член на НАТО! А ти искаш пак да ИЗЛЪЖЕШ като казваш, че България трябва да напусне НАТО понеже така щяло да и е по-сигурно! Щяла да е по-добре защитена! Ето това се опитваш да направиш путинофиле! Всичко друго което пишеш даже не трябва да се чете щото и там е пълно с ЛЪЖИ!!!!
383
1
 
0
 
! Отговори
юлиян до 395 преди 1 година
..несметни печалби за ВПК на САЩ.Военнопромишленият комплекс и утре и догодина ще реализира подобни печалби,но УКРАЙНА УТРЕ НЯМА ДА Я ИМА.Няма да им останат мъже за семе.За държавност изобщо не си струва да говорим.Кой е прецаканият в случая.Така е като се поведеш по акъла на САЩ.ОТГОРЕ НА ТОВА ЗА ВЪОРЪЖЕНИЕ СИ ЗАЛОЖИХА И ЗЕМЯТА.Даже да приемем,че Украйна ще оцелее по някакъв начин,земята вече не е нейна.Продадена е.Няма да бъдат стопани в собствената си страна.Това е истината,ако ме разбираш.
382
0
 
1
 
! Отговори
До юлиян преди 1 година
Та това си написал за НАТО! нека да напуснем НАТО понеже така щяло да ни е по-добре! та ти разбираш ли се какво сам си написал или си от по-гл.павите путинофили?
381
2
 
1
 
! Отговори
До юлиян преди 1 година
значи путинофиле, мога да кажа, че си като всеки един путинофил! А инменно предател и продажник на България който НЕ знае и НЕ може, но пък ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ! Та путинофиле! Украйна срита втората най-голяма армия в света благодарение на подкрепата на НАТО! при това НАТО не са изпратили и 1 войник на фронта! После путинофиле ти ми разправяш, че ние трявбало да напуснем НАТО понеже така щяло да ни е по-добре!? Е путинофиле, така ще по-добре за рашистан! понеже ще ни анексира както рашистан прави!
380
1
 
1
 
! Отговори
юлиян до395 преди 1 година
..виж някой покрай теб,който може да ти прочете и разясни какво съм написал за НАТО и Украйна.И за да не се повтарям,направо ще ти кажа,че Украйна не само,че не е била,но и никога няма да стане член на НАТО.Самият ''Алианс'' знаеше и разбираше това предварително,но как да се откаже да опита да отслаби или поне да провери Русия доколко е готова за война и то с ръцете на ''ахмаците'' украинци.И украинците се хванаха на въдицата.Резултата го виждаш.Рухване на държавата за украинците../следва/..
379
0
 
0
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До 395;Момък,ти колко пъти си повтарял първи клас.За втори и трети няма и да питам,понеже явно се вижда,че си ''учил'' в специалните/за бавноразвиващи/училища.За завършване също е безсмислено да говорим,очевадно е,че не си.Какво да ти отговоря.Много ми е трудно да намеря тема за разговор с индивиди като теб,на които от всички научни дисциплини им се удава единствено ''овчарлъка'',с което се надявам да не обидя овчарите.Но все пак,нека бъда снизходителен.Ако не умееш сам, /СЛЕДВА..
378
0
 
0
 
! Отговори
прост народ ... преди 1 година
Щом не са 80%, това е добре.
377
2
 
2
 
! Отговори
Май преди 1 година
всеки втори!
376
0
 
3
 
! Отговори
До юлиян преди 1 година
Абря юлиане! Абря ти на един въпрос НЕ можеш да отговориош бря! При това лесен въпрос бря? Та путинофиле сега искам да покажа, че си ЛЪЖЕЦ, та путинфиле кажи ми кога Украйна е била член на НАТО! Та дай да почнем с нещо по-лесно! за путинофил кат тебе! КОГА УКРАЙНА Е БИЛА ЧЛЕН НА НАТО?
375
0
 
0
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До387,389 и прочие''анонимници'';Така и не разбрах позициите ви по предложението ми в коментар386.Одобрявате ли,съгласни ли сте или просто ще ''се снишите''.Снишаване означава навеждане,залягане или по-скоро нещо средно между двете.Вие и двете неща явно ги умеете,така че, няма от какво да се притеснявате.Мислете спокойно.Само че,ми се струва,че няма скоро да чуем ''погонялата'' ви.Камо ли да ви видим на ''предната линия''в Бахмут.
374
2
 
2
 
! Отговори
юлиян до 389 преди 1 година
Това''полиджендърогамията''доколкото знам е характерна повече за радетелите за ''евроатлантически ценности''.Не,че имам нещо против.Това си е ваша работа,но няма нужда да ме ''кичите'' с вашите си ''ценности'' и разбирания.
373
2
 
1
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
И не виждам никъде да съм написал,че Украйна е в НАТО.ТЯ Е С НАТО,води се по техния акъл,а иначе на практика си е ''В БАТАКА'',с двата крака.Ти по-напред чети внимателно,асимилирай прочетеното,ако е по силите ти и чак тогава ''джафкай''.А то при теб се получава в обратен ред.Джафкането ти върви,а мисленето никак.